Rekordlav fruktbarhet i Norge skaper bekymring

Norge hadde i fjor den laveste fødselsraten noensinne. Og kvinner føder fremdeles færre barn. I Danmark tilbys gratis sædsjekk og fertilitetsrådgivning på sykehus. Men i Norge finnes ikke noe lignende offentlig tilbud.

På en privat sædbank i København viser ansvarlig lege frem donorrommet med stol, håndvask og ipad.

– Her er vårt donorrom, man passer på hygienen og her er det en ipad så man kan komme i gang, forteller Anne-Bine Skytte, lege ved sædbanken SellmerDiers.

Den private sædbanken i København tilbyr gratis sjekk av sædkvalitet for alle menn nå i desember.

– Det er for å sette fokus på menns fertilitet. Vi tilbyr det til våre egne donorer, men også til andre slik at det kan gagne andre, sier hun.

1 av 4 menn har nedsatt sædkvalitet og over 20 prosent av par opplever problemer med å få barn. Flere har benyttet seg av gratis-tilbudet i Danmark.

– Det kommer bare flere og flere . Både menn selv som kanskje har tenkt på det lenge og så er det de som sier at det er kjæresten som har sendt dem fordi de har tenkt å lage barn, sier Skytte til TV 2.

Tilbyr rådgivning

Også ved offentlig sykehus som Rigshospitalet i København kan danskene få svar på hvordan det står til med fruktbarheten.

REDUSERT: 1 av 4 menn har redusert sædkvalitet, men årsaken er uklar.
REDUSERT: 1 av 4 menn har redusert sædkvalitet, men årsaken er uklar. Foto: TV 2

– Vi tilbyr en undersøkelse der vi for eksempel teller eggene hos en kvinne, ser på hormonnivåene og sjekker om det ser ut som det skal, sier professor Søren Ziebe som er sjef for Fertilitetsklinikken ved Rigshospitalet i København.

For flere danske sykehus tilbyr fertilitetsrådgivning og undersøkelser av par og enslige menn og kvinner.

– Det er en forsiktig samtale som kan gi folk om mulighet til å treffe valg om å det er på tide å gå i gang eller om de kan vente litt med å få barn.

Og nå er tilbudet i København helt sprengt på kapasitet.

– Vi har hatt over 3000 igjennom nå, og det er ganske utrolig. Vi stenger telefonen til tider på grunn av pågangen, sier Ziebe, som mener Norge også bør tilby dette til sine innbyggere.

GRATIS SÆDSJEKK: Private sædbanker i Danmark tilbyr gratis sæd-vurdering for å sette fokus på fruktbarheten.
GRATIS SÆDSJEKK: Private sædbanker i Danmark tilbyr gratis sæd-vurdering for å sette fokus på fruktbarheten.

Rekordlav fruktbarhet i Norge

I fjor viste fødselstallene en rekordlav fruktbarhet i Norge. SSB-tall viser at det ble født 56 600 barn i 2017, 2 300 færre enn året før. Dette ga et samlet fruktbarhetstall på 1,62 barn per kvinne – det laveste som er målt i Norge noen gang.

– Vi er langt under det vi trenger for å opprettholde befolkningen i Norge, sier Per Magnus som er leder for senter for fruktbarhet og helse i Oslo, og han og hans kolleger er ordentlig bekymret.

– Vi må prøve å forstå hva som foregår for vi vet ikke årsaken til at mange enten velger å ikke få barn eller har problemer med å få barn, sier han.

Finnes ikke tilbud

Men i Norge finnes det ikke noe utstrakt offentlig tilbud om fertilitetsrådgivning på sykehusene slik de har i Danmark.

KAMPANJE: København kommune prøver å få menn til å tenke på å få barn. Foto: København kommune
KAMPANJE: København kommune prøver å få menn til å tenke på å få barn. Foto: København kommune

– Er det noe for Norge?

– Jeg ser fra Danmark at det er et populært tilbud, og jeg vil tro at mange som planlegger familie kanskje i begynnelsen av 20-årene vil ha nytte av mer kunnskap om fruktbarhet, sier Magnus.

Og danskene går enda lenger for å øke fruktbarheten. Slik TV 2 har fortalt har København kommune satset på opplysningskampanjer direkte rettet mot menn. Men Norge vil ikke satse på kampanje med det samme.

– Det blir veldig spennende å se erfaringene fra København. Jeg tenker at i Norge trenger både kvinner og menn kunnskap om nedsatt fruktbarhet og problemene man kan få ved å vente lenge, mener han.

– Er Norge for sent ute siden danskene har så mye på gang knyttet til fertilitet?

– Jeg tror danskene skiller seg ut ved å være tidlig ute. Så da kommer nok Norge diltende etter Danmark i denne sammenhengen, sier Magnus ved senteret som er en del av Folkehelseinstituttet.