ÅRETS KREFTLEGE: Tidligere i år ble Andreas Stensvold kåret til årets kreftlege. Nå åpner han opp om problemene kreftlegene landet rundt oftere enn før står overfor.
ÅRETS KREFTLEGE: Tidligere i år ble Andreas Stensvold kåret til årets kreftlege. Nå åpner han opp om problemene kreftlegene landet rundt oftere enn før står overfor. Foto: Stein Bjørge (Scanpix)

Må gi kreftsyke medisin-nei: – Leger gråter på bakrommet

Kreftleger landet rundt tar til tårene når de må fortelle kreftsyke pasienter at medisinene som kan gi et lengre liv er tilgjengelige, men at de er for dyre. Medisinavslagene skjer oftere enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medisinene kan forlenge livet til kreftpasienter, og har fått godkjent markedsføring i Norge. Likevel må leger fortelle at det offentlige ikke har bestemt seg ennå, eller at de er for dyre, skriver medisinfagbladet Journalen.

– Jeg har tatt til tårene på bakrommet og i bilen på vei hjem når jeg har gitt slike beskjeder til mennesker, sier Andreas Stensvold, avdelingssjef ved Kreftavdelig Sykehuset Østfold til TV 2.

Han forteller at han absolutt ikke er alene om å føle på problemet.

– Det forekommer at vi må gi en slik tøff beskjed. Hvordan skal man klare å fortelle noe sånt? Det er flere av de ansatte som har gått på bakrommet for å gråte, sier Stensvold.

Mye oftere nå enn før

Stensvold ble tidligere i år kåret til årets kreftlege. Han forteller at Helsenorge nå står overfor en situasjon hvor man må prioritere penger opp mot liv.

– Før var vi vant til at vi kunne dele ut medisinen. Nå kommer vi mye oftere opp i situasjoner hvor man må prioritere. Selv er jeg ansvarlig for budsjettet på kreftklinikken. Satt det litt på spissen må jeg velge om jeg skal tilby en dyr medisin, eller ansette en ny sykepleier, forklarer Stensvold.

Ifølge Stensvold er det ene problemet at Staten bruker tid på å bestemme seg for om medisinen er for dyr eller ikke.

– Jeg har sagt til flere personer at per nå kan jeg ikke gi dem beskjeden fordi Staten venter på å bestemme seg. I denne perioden har flere mistet livet, forteller Stensvold.

– Industrien maksimerer gevinst

Beslutningsforumet, som har til ansvar å bestemme hvilke medisiner samfunnet skal ta i bruk, sier de er kjent med problemstillingen legene beskriver. De minner om en industri som tjener store penger på medisiner.

– Vi er pålagt å prioritere innenfor de rammer som samfunnet har satt for bruk til den offentlige helsetjenesten. I denne prosessen må blant annet nytte av behandlingen vurderes sammen med alvorlighet og ressursbruk. Vi må ikke glemme at vi forhandler med en industri som ønsker å maksimere økonomisk gevinst, sier Stig Slørdahl, leder i Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Midt-Norge.

Slørdahl poengterer at de prioriterer nytte, alvorlighet og ressursbruk.

– Vi kan ikke si ja til alt. Når nye medisiner tas i bruk, gjelder det for alle som kan gjøre seg nytte av dem og det motvirker en to-deling av helsetilbudet, opplyser Slørdahl.

Todelt helsesystem

Stensvold forklarer at vi i mye større grad nå enn før står overfor et todelt helsesystem. Det offentlige mot det private. Dette vil, ifølge han, ramme de med dårligst råd.

– Medisinen er godkjent. Men de er for dyre. I de tilfellene Staten sier at de ikke har råd, kan pasienten gå til det private om de har råd til det. Men det er ikke alle som har råd til dette, det kan koste flere hundre tusen kroner, forklarer Stensvold.

– Vi står overfor et todelt helsevesen. Har man masse penger, kan man reise hvor som helst. Det er problematisk at forskjellen er så stor. Min oppgave som avdelingsleder å gjøre denne forskjellen mindre, sier Stensvold.

Kreftbehandlere blir utbrente

Stensvold forteller om et kreftpersonale i mye større grad risikerer å bli utbrente nå enn før. Situasjonen hvor man må fortelle pasienter at de ikke blir prioritert gjør alt verre.

– Problemstillingen gjør det ekstra utfordrende for oss som jobber med kreft. Vi vil aldri vise dette foran enn pasient. Det påvirker oss, og vi behandlere har grått på skuldrene til hverandre, sier Stensvold.

Hvordan vi skal få løst problemet vet ikke Stensvold. Men første steg er å løfte frem problemet.

– Vi kan ikke stikke dette under en stol lenger. Vi må være klar over problemet, og dette må opp og frem, sier han.​