Theresa May utenfor Downing Street mandag.
Theresa May utenfor Downing Street mandag. Foto: Phil Noble/Reuters/NTB scanpix

May bekrefter at hun utsetter avstemningen om brexit

Pundet falt til sitt laveste nivå på 20 måneder etter statsministerens orientering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 16.30 norsk tid holdt Storbritannias statsminister Theresa May en orientering i Underhuset, der temaet var «Exiting the EU».

Britiske medier spekulerte i forkant om hun kom til å utsette avstemningen, og under orienteringen bekreftet statsministeren at hun avlyser tirsdagens brexitavstemning i Parlamentet, etter at det er blitt klart at hun ville komme til å tape den.

Hun sa imidlertid ingenting om når avstemningen skal holdes.

May reiser torsdag til Brussel for krisemøter med EU-ledelsen, for å diskutere utfordringene som har oppstått.

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn var krass i sin kritikk:

– Det er ingen vits i at statsministeren kommer tilbake med den samme avtalen som ikke har støtte i Underhuset, sa Corbyn.

Pundet stupte etter at meldingen kom at avstemningen trolig blir utsatt. Etter statsministerens orientering falt pundet ytterligere, og er på sitt laveste på 20 måneder, melder nyhetsbyrået AP.

– Jeg vil nå gjøre alt jeg kan for å skaffe oss nye forsikringer, sa statsministeren da hun orienterte Underhuset om beslutningen mandag ettermiddag.

Sterkere rolle for Underhuset

May forklarte utsettelsen med den massive motstanden i Underhuset mot avtalens forslag til reserveløsning for irskegrensa.

Brexit-motstandere demonstrerte utenfor Parlamentet mandag.
Brexit-motstandere demonstrerte utenfor Parlamentet mandag. Foto: Matt Dunham/AP/NTB scanpix

Ifølge henne ville avtalen ha blitt stemt ned med «god margin» dersom avstemningen hadde blitt gjennomført som planlagt.

Men May er overbevist om at skilsmisseavtalen fortsatt kan få flertall – hvis EU bare går med på å gi britiske politikere forsikringene de trenger.

Hennes håp er at EU skal gå med på å gi Underhuset en sterkere rolle ved en aktivering av den kontroversielle reserveløsningen, både for å sikre at den har demokratisk legitimitet hvis den noensinne trer i kraft, og for å sikre at den forblir avgrenset i tid.

En utsettelse kan gi May tid til å sikre en bedre avtale med EU, men EU-kommisjonen har gjort det klart at en reforhandling er uaktuelt.

Statsministeren orienterte Parlamentet om utsettelsen.
Statsministeren orienterte Parlamentet om utsettelsen. Foto: AFP/NTB scanpix

May har møtt voldsom motstand i egne rekker: Over 100 partifeller har sagt at de vil stemme mot. De har fått følge av representanter fra Liberaldemokratene, Labour, det skotske nasjonalistpartiet SNP og regjeringens nordirske støtteparti DUP.

Iltre reaksjoner

Statsministeren ble pepret med sinte tilrop da hun orienterte Underhuset om beslutningen. Labours partileder Jeremy Corbyn mener landet er i en ekstremt alvorlig situasjon.

– Regjeringen har mistet kontrollen over utviklingen og er i komplett kaos, sa han.

– Dette er en dårlig avtale for Storbritannia, en dårlig avtale for økonomien vår og en dårlig avtale for demokratiet vårt. Landet fortjener bedre, fortsatte Corbyn, som gjentok sitt krav om at May må tre til side hvis hun ikke klarer å levere.

– Bred uro

Theresa May sa under orienteringen at det er en «bred og dyp uro» knyttet til hvordan grenseløsningen mot Irland skal bli.

– Jeg har lyttet nøye til hva som har blitt sagt her i dette kammeret. Ut fra det er det klart at det er bred uro om den nordirske nødløsningen, sa May til representantene i Underhuset mandag.

May medga at hun ville ha tapt avstemningen «med god margin» dersom den hadde blitt holdt som planlagt tirsdag. (TV 2/NTB)