Derfor er det opptøyer i Paris

PARIS, FRANKRIKE (TV 2) Demonstrantene kaller Macron «de rikes president» etter en rekke reformer og varsel om miljøavgift på drivstoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opptøyer og vold forsetter for fjerde lørdag på rad i Frankrike. Denne lørdagen ser ut til å bli den heftigste. Flere hundre er arrestart,og varetektsfengslet allerede lørdag formiddag.

Se direktevideo øverst i saken

Politiet har satt inn 89.000 betjenter og pansrede kjøretøy mot demonstrantene lørdag. Det er avfyrt flere salver tåregass.

Demonstrantene er en bevegelse uten organisasjon som koordieneres på sosiale medier.

Ekstremister fra utlandet

– De fleste er fredelige demonstranter, men det finnes de som drar fra distriktene og inn til Paris for å skape vold og bråk, forklarer TV 2s reporter Elin Sørsdahl fra gata i Paris.

– Politiet har også stålsatt seg for at det har kommet voldelige ekstremister både fra høyre og venstresiden fra utlandet som vil forsøke å infiltrere demonstrasjonen. Dette er personer som er villige til å bruke vold, sier Sørsdahl.

Raseri mot miljøavgift

Det er frustrasjon over økte drivstoffavgifter som var utgangspunktet for demonstrasjonene. Den planlagte avgiften var en miljøavgift som skulle iverksettes i 2019 som del av det grønne skifte i Frankrike.

Det startet med yrkessjåfører som kledde seg i gule vester satte opp veisperringer og blokkerte bensinstasjoner i protest. Flere og flere sluttet seg til aksjonen som har eskalert til det vi ser i dag. De gule vestene har blitt et kjennetegn for dem, og de organiserer demonstrasjoner hver lørdag.

Den varslede miljøavgiften er lagt på is som konsekvens av opptøyene, men demonstrantene er ikke fornøyd.

– En president for de rike

Presidenten, som beskyldes for å drive «en regjering for de rike», får støtte fra snaut en firedel av befolkningen. 72 prosent sier tross volden og kaoset protestene har utløst, at de støtter de «gule vestene».

Det er nemlig ikke bare drivstoffavgiften som det protesteres mot - flere av regjeringens reformer har vakt sinne blant folket. Blant annet har myndighetene frosset strøm og gasspriser, og de har innført skatte og arbeidsreformer.

TV 2 har snakket med mange som forteller om hvor lite de har igjen i lommeboka hver måned.

– Noe av det første Macron gjorde var å fjerne formueskatten for de rike. Han håpet de rike skulle bruke disse pengene til å investere og skape arbeidsplasser, men det har ikke skjedd så langt, sier Sørsdahl.

Demonstrantene krever president Emmanuel Macrons avgang.

Trump er fornøyd med opptøyene

Trump slår politisk mynt på uroen i Frankrike:

»Parisavtalen slår ikke så bra an i Paris. Det er opptøyer og demonstrasjoner over hele Frankrike. Folk vil ikke betale store summer til uland for å beskytte miljøet. De roper «Vi vil ha Trump!» Jeg elsker Frankrike», skriver han på Twitter.

Dette er de voldeligste opptøyene i Frankrike siden studentopprøret i 1968, og de dramatiske scenene har kastet Macrons regjering ut i sin dypeste krise så langt.

Butikker, museer, T-banestasjoner og Eiffeltårnet er stengt, fotballkamper og konserter er avlyst. Hoteller melder om mange kanselleringer fra turister.

– Ultravoldelige elementer

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner har sagt at han kun venter «noen tusen» demonstranter i Paris lørdag, men har samtidig advart om at det er «det er ultravoldelige individer» blant dem.

Meldinger i sosiale medier med oppfordringer om å angripe politiet og storme presidentpalasset har skapt bekymringer.

– De siste tre ukene har det blitt født et monster som har rømt fra dem som skapte det, sa han.

Demonstrasjonene har også spredd seg til Belgia. Lørdag er rundt 100 personer pågrepet i Brussel.

Rundt EU-kvartalet i den belgiske hovedstaden hadde politiet satt opp piggtrådbarrikader lørdag formiddag, og både biler og gående ble nektet adgang til området som en forholdsregel.

Protester utenfor byen

Rundt 500 mennesker marsjerte mot området og til barrikadene, ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga. Noen demonstranter kom seg gjennom barrikadene, og det oppsto sammenstøt med politiet, der det ble kastet flasker og et skilt mot politibetjentene, som svarte med tåregass.

I en nærliggende gate, like ved residensen til statsminister Charles Michel, kastet demonstranter steiner, malingsbomber og andre prosjektiler. Politiet svarte med vannkanoner og tåregass, ifølge Belga.

Ifølge Belga var det også protester utenfor byen. En gruppe unge demonstranter blokkerte en motorvei som knytter Brussel til byen Rekkem i Flandern, nær grensa mot Frankrike. De satt også opp en barrikade nær Adinkerke, også nær grensa mot Frankrike, skriver Belga.