Mistenkelig gjenstand sendt til politiet var skarp bombe

Politiet mener bomben som ble sendt til Ski politistasjon var ment for å drepe. Fremdeles er ingen mistenkt i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er tidlig i etterforskningen, og innhenter mest mulig informasjon og gjør analyser. Saken er prioriter, og vi og vi setter på nødvendige ressurser, sier etterforskningsleder i Øst politidistrikt, Svein Brage Hussdal til TV 2 torsdag kveld.

De får nå bistand fra Kripos, og har igangsatt en stor etterforskningen for å finne ut hvem som sendte pakken.

– Har dere konkrete spor dere går etter?

– Vi har absolutt ting vi jobber med. Det jobbes med teknisk og taktiske spor, men vi vil ikke gå inn på detaljene i det nå.

Har dere mottatt noen trusler som dere knytter til dette?

Vi mottar jo trusler, men vi har ingen som vi knytter til denne hendelsen, sier Hussdal.

Alvorlig angrep

Det var onsdag ettermiddag at det ble slått bombealarm på politistasjonen i Ski. En ansatt ble mistenksom da vedkommende skulle åpne en pakke.

Pakken var adressert til politiet. Den ble sendt til politihuset med ordinær post og levert av en ansatt i posten ca klokken åtte onsdag formiddag.

– Dette er et svært alvorlig angrep på politiet, sier politimester Jon Steven Hasseldal fra Øst politidistrikt på en pressekonferanse torsdag.

Se pressekonferansen øverst i saken!

– Da pakken skulle åpnes ca klokken ni, fattet en ansatt i politiet mistanke, og varslet videre rutinemessig.

Bombegruppen var på stedet 45 minutter senere og sikret pakken og området rundt. Klokken 13.30 ble gjenstanden ble uskadeliggjort ved at bombegruppen avfyrte skudd mot pakken.

Bomben blir nå analysert hos Kripos. Undersøkelsene viste at dette var en bombe som var konstruert for å detonere ved åpning.

Kunne kostet liv

– Dette er altså en skarp bombe, en reell bombe som var konstruert for å gjøre skade på mennesker. Vi anser dette som et angrep på politiet med stor farepotensial. Hadde bomben gått av, er det stor fare for at liv hadde gått tapt, sier Hasseldal til TV 2.

Ingen er så langt mistenkt eller pågrepet i saken, men politiet har sikret en rekke tekniske spor.

– Dette er en svært alvorlig sak som foreløpig etterforskes med utgangspunkt i straffelovens paragraf 191b , som gjelder befatning med blant annet sprengstoff i den hensikt å begå en grov straffbar handling, sier politiadvokat Bjørn Thue.

Det er opprettet en omfattende etterforskning, og politiet vil nå blant annet identifisere moduskandidater som de kjenner til fra tidligere, og som kan være aktuelle for å stå bak angrepet på politiet.

Stor etterforskning

Strafferammen for en slik handling er ti år. Thue utelukker ikke at handlingen vil omfatte flere kriminelle forhold etter hvert som etterforskningen skrider fram.

– Det er satt ned en stor etterforskingsgruppe med bistand fra Kripos, sier Hasseldal.

Politiet har gjort sikkerhetstiltak for enkeltansatte.

– Siden vi ikke har noen siktet eller pågrepet i saken, har vi sett det som nødvendig å iverksette tiltak for å beskytte egne medarbeidere. Vi kan ikke gå i detalj om hva det dreier seg om, sier politimester Hasseldal.

Ingen trusler

Politidirektoratet hold pressekonferanse torsdag klokken 16, og opplyser at de ser svært alvorlig på saken.

– Pakken var laget for å påføre alvorlig skade. Dette er en svært alvorlig situasjon for politiet, og det oppleves ubehagelig for våre ansatte, sier konstiuert politidirektør Håkon Skulstad.

Han opplyser at direktoratet ikke er kjent med at det har vært noen trusler i forkant av at bomben ble sendt.