TV 2 har onsdag kveld fått se et brev fra utenriksministeren hvor hun ber Stortingets presidentskap om å få komme i Stortinget for å gi en redegjørelse om FNs migrasjonsplattform.
Etter det TV 2 erfarer er det etter sterkt press fra Fremskrittspartiet, og imot Høyre og Venstres ønske.
– Dette er viktig for Frp, men det er først og fremst viktig for innbyggerne at Stortinget engasjerer seg i så viktige saker. Da tar man folks bekymring på alvor og saken blir bedre belyst, sier Jon Helgheim, Frps innvandringspolitiske talsperson.
– Det blir opp til Stortinget om man etter redegjørelsen vil vedta en konsekvensutredning eller stemme over avtalen, sier han.
Søreide møter i Stortinget 13. desember.
Forhandlingene om plattformen har pågått i snart to år, og avsluttes på en FN-konferanse i Marokko 10. desember.
Den globale migrasjonsplattformen skal etter planen vedtas på et møte i FNs generalforsamling i New York 19. desember.
– Dersom Stortinget velger å stemme ned avtalen så rekker vi det. Frp vil ta stilling til hva vi vil gjøre etter redegjørelsen, sier Helgheim.
– Men dere sitter jo i regjering. Dere vet vel hva avtalen innebærer?
– Vi må få regjeringens syn. Det viktigste er at hele Stortinget er informert om hva regjeringen gjør. Stortinget må være med på denne beslutningen, sier Helgheim.
– Så dere kan snu i synet om avtalen?
– Nei. Det er ingenting utenriksministeren kan si for at Frp synes innholdet i avtalen er bra, men utfra redegjørelsen vil vi beslutte hvordan vi behandler saken videre. Det kan være en konsekvensutredning.
– Er målet å stanse avtalen?
– Ja, Frp er imot avtalen, da ville det vært rart å ha et annet mål, men i denne sammenheng mener vi først og fremst det er viktig at Stortinget blir formelt orientert i en så viktig sak, svarer Frp-politikeren.
Utenriksministeren har ikke ønsket å kommentere saken.
Omstridt avtale
Den kontroversielle migrasjonsavtalen Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GCM), som i Norge er bedre kjent som FNs migrasjonspakt, splitter land etter land.
USA, Australia, Tsjekkia, Israel, Ungarn, Estland, Makedonia, Bulgaria, Italia, Østerrike og Polen har varslet at de ikke vil underskrive avtalen. Her hjemme er det også full strid i regjeringen.