I KONFLIKT: Kulturminister Trine Skei Grande presenterer stortingsmelding om frivillighet på DOGA i Oslo onsdag. Partilederen mener konflikten med Raja ikke går utover jobben som kulturminister. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
I KONFLIKT: Kulturminister Trine Skei Grande presenterer stortingsmelding om frivillighet på DOGA i Oslo onsdag. Partilederen mener konflikten med Raja ikke går utover jobben som kulturminister. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Trine Skei Grande om konflikten:

Innrømmer at hun skammer seg

Det planlagte forsoningsmøtet tirsdag mellom Venstre-toppene Trine Skei Grande og Abid Raja ble avlyst. Onsdag kan ikke Venstre-lederen bekrefte at Abid Raja har akseptert unnskyldningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fikk opplyst tirsdag ettermiddag at Trine Skei Grande og Abid Raja skulle møtes for å skvære opp etter at Grande baksnakket sin partikollega mens flere andre politikere hørte på.

Møtet skulle etter planen gjennomføres i all fortrolighet hjemme hos Trine Skei Grande klokken 20. Tirsdag kveld ble det imidlertid klart at møtet er avlyst.

Da TV 2 traff Venstrelederen onsdag ville hun ikke svare på detaljer rundt møtet.

– I min verden så er det sånn at når noen er sykemeldt og man skal snakke sammen, så er ikke det noe man proklamerer i offentligheten, sier hun.

Partilederen er unnvikende og vil ikke bekrefte hvorvidt Abid Raja har akseptert unnskyldningen hennes.

– Vi hadde et møte sammen etter at jeg sa de dumme tingene, hvor jeg sa unnskyld. Det var et krevende møte, men jeg oppfattet at det endte bra, sier Skei Grande.

– Så har Abid Raja akseptert unnskyldningen din?

– Han var til stede i det møtet hvor vi oppsummerte hvordan vi skulle jobbe videre for å jobbe oss sammen igjen, sier partilederen.

Skei Grande bekrefter at hun og Abid Raja har kommunisert siden hendelsen, men vil ikke svare på hvorvidt han har akseptert unnskyldningen.

– Jeg har ikke behov for å legge ut om ting av denne typen ting i offentligheten, sier hun.

Skammer seg

I påhør av toppolitikere fra andre partier beskyldte Grande Raja for å undergrave hele budsjettprosessen og eget parti. Hendelsen skal ha skjedd da budsjettpartnerne over telefon ba om hennes avklaring etter at Raja hevdet Venstre ikke aksepterte Frps reversering av kutt i overføringene til HRS.

Trine Skei Grande innrømmer at det gikk en kule varmt under forhandlingene.

– Jeg jobber tett med mange mennesker og så gikk det en kule varmt i en veldig vanskelig sak. Det må være mulighet for å gjøre feil, så lenge man ber om unnskyldning og det gjorde jeg ganske fort, sier Skei Grande.

Hun innrømmer at hun skammer seg over uttalelsen.

– Når man sier noe dumt, så skammer man seg. Det tror jeg alle mennesker gjør, sier Skei Grande.

Partilederen mener likevel at hun har vært flink til å rose Abid Raja sitt politiske arbeid ved flere tilfeller.

– Jeg har blant annet fremsnakket ham i den fantastiske jobben han gjorde i statsbudsjettet. Jeg har også fremsnakket ham i forbindelse med pakken han forhandlet frem på Human Rights Service, som virkelig er med på å løfte det antirasistiske arbeidet i Norge. Der gjorde han en skikkelig god jobb, sier partilederen.

Grande avkrefter langvarig konflikt

Venstre-lederen sier til NTB at konflikten ikke har vært langvarig med partikollega Abid Raja.

– Det har ikke vært en langvarig konflikt, det har kun vært det som har skjedd disse ukene. Jeg trodde at dette var over da vi hadde hatt et lite møte, men vi skal nok klare å ordne opp i dette igjen, sier Venstre-lederen til NTB.

Onsdag kom den første kommentaren fra Raja etter sykmeldingen:

– Tusen hjertelig takk til alle dere i Viken Venstre og blomsterhilsen – det varmer mitt hjerte. Nå føler jeg at ‘han derre Abid Raja’ er motivert igjen til å jobbe!, heter det blant annet i meldingen som Raja sendte til partifeller onsdag ifølge Romerikes Blad.

Konflikten ble tema i stortingsgruppa

Onsdag avholdt Venstres stortingsgruppe et gruppemøte.

Terje Breivik, nestleder i Venstre, forteller at konflikten mellom Skei Grande og Raja ble tema.

– Vi har hatt et helt ordinært gruppemøte hvor vi selvsagt også har diskutert denne situasjonen, sier han til TV 2.

TILLIT: Nestleder Terje Breivik (V) har fortsatt full tillit til Trine Skei Grande som partileder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TILLIT: Nestleder Terje Breivik (V) har fortsatt full tillit til Trine Skei Grande som partileder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Breivik vil ikke kommentere hvordan stortingsgruppen stilte seg til saken som opprinnelig ledet til utskjellingen. Ifølge nestlederen er Skei Grande tilgitt.

– Partilederen har vedgått at hun har gjort noe hun ikke burde gjort, og hun har også beklaget det på det sterkeste. Da tar selvsagt gruppen det til etterretning, sier han og legger til:

– Venstres stortingsgruppe har full tillit til Trine Skei Grande som partileder og selvsagt også full tillit til Abid Raja som en av våre gode kollegaer, sier Breivik.

For stortingsgruppen sin del, sier nestlederen at saken er avsluttet. Han vil ikke besvare når et eventuelt forsoningsmøte mellom de to partene vil finne sted.

Landsstyremøte til helgen

Til helgen holder Venstre landsstyremøte, og det er naturlig at situasjonen blir tatt opp der, ifølge partilederen.

– Det er ikke lagt opp til et eget tema, men jeg regner med at alle sammen har lyst til å vite at vi er i en prosess. Og så tror jeg samtidig at veldig mange i Venstre er opptatt av hvordan det går med Abid, og det må vi kunne svare på, sier Grande.

Partiet har uttalt at de forventer at situasjonen er avklart og skværet opp innen landsstyremøtet, sier kilder til TV 2.