Putin truer med å utvikle nye raketter

Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu.
Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu. Foto: Alexei Nikolsky/AP/NTB scanpix
Putin truer med utvikling av nye raketter hvis USA trekker seg fra INF-avtalen.

Russlands president Vladimir Putin truer med å utvikle nye mellomdistanseraketter dersom USA trekker seg fra INF-avtalen. USA mener Russland har brutt avtalen.

– Først ga den amerikanske parten uttrykk for sin hensikt om å trekke seg fra avtalen. Deretter begynte de å lete etter noe som rettferdiggjør det, sa Putin onsdag til russiske nyhetsbyråer.

– USAs beslutning om å skrote INF-avtalen betyr at Washington har bestemt seg for at USA «må ha disse våpnene». Russlands svar vil være: Vi vil gjøre det samme, sa Putin.

60 dagers frist

USA og Sovjetunionen skrev i 1987 under på avtalen.

– Avtalen er en av de viktigste bærebjelkene for å opprettholde strategisk stabilitet og internasjonal sikkerhet, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.

USA og NATO slo tirsdag fast at Russland har brutt avtalen ved å utplassere en ny type raketter kalt SSC-8. Rakettene kan ifølge NATO bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel. Etter NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag fikk Russland frist på 60 dager til å slå retrett i konflikten om de nye rakettene.

Avtalen forbyr raketter med rekkevidde fra 500 til 5.500 kilometer. Russland hadde lenge benektet eksistensen av SSC-8-rakettene, men senere innrømmet at de finnes. Landet hevder imidlertid at rekkevidden er like under den som forbys av INF.

USAs president Donald Trump kunngjorde tidligere i år at USA vil trekke seg fra INF-avtalen. Han anklaget da ikke bare Russland, men også Kina, som ikke har skrevet under på avtalen, for å ha brutt den.

Avviser anklager

Russland avviser påstander fra USA og NATO om at Moskva bryter INF-avtalen, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

– Grunnløse anklager blir nok en gang gjentatt, sa det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova onsdag.

Uttalelsen var svar på at USAs utenriksminister Mike Pompeo dagen i forveien anklaget Russland for å ha brutt avtalen som USA og Sovjetunionen inngikk i 1987. Avtalen forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen.

USA og NATO slo tirsdag fast at Russland har brutt avtalen ved å utplassere en ny type raketter kalt SSC-8.

Rakettene går i Russland under betegnelsen 9M729, beskrives som billige å bygge og lette å gjemme vekk. Samtidig kan de ifølge NATO bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel.

Russland har gjentatte ganger avvist de amerikanske påstandene og insistert på at SSC-8-rakettene ikke utgjør brudd på avtalen.

INF-avtalen forbyr landbaserte raketter med en rekkevidde fra 500 til 5.500 kilometer. Russland benektet lenge eksistensen av SSC-8-rakettene. Nå innrømmer Russland at rakettene finnes, men hevder de har en rekkevidde like under den rekkevidden som forbys av INF.

Etter NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag fikk Russland frist på 60 dager til å slå retrett i konflikten om de nye rakettene.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt at NATO vil måtte svare Russland hvis INF-avtalen bryter sammen, uten å gå i detalj om hvilket svar det kan dreie seg om.

(©NTB)

INF-avtalen:

  • Foranledningen var at Sovjetunionen fra midten av 1970-tallet innførte en ny klasse mellomdistanseraketter (SS-20) som ikke var dekket av inngåtte avtaler.
  • NATOs krav om at SS-20-rakettene måtte fjernes, ble avvist.
  • Dette førte til NATOs «dobbeltvedtak» fra 1979, som gikk ut på å utplassere 572 mellomdistanseraketter i Europa, dersom forhandlingene med Sovjetunionen ikke førte frem.
  • USAs president Ronald Reagan foreslo i 1981 en «null-løsning», men forhandlingene ble brutt av Sovjetunionen i 1983, da de første amerikanske rakettene ble utplassert i Europa.
  • I 1986 kom Sovjetunionens generalsekretær Mikhail Gorbatsjov med et nytt forslag om en null-løsning. INF-avtalen ble undertegnet 8. desember 1987 og trådte i kraft 1. juni 1988.
  • Nedrustningsavtalen forpliktet USA og Sovjetunionen til å fjerne en hel gruppe av landbaserte mellomdistanseraketter med atomvåpen.
  • Sovjetunionen måtte destruere 1846 raketter og USA 846.

Kilde: Store norske leksikon

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook