IKKE MER KOS: Mandag ble det kjent at Venstre-leder Trine Skei Grande har skjelt ut Abid Raja på telefon. Raja er nå sykmeldt.
IKKE MER KOS: Mandag ble det kjent at Venstre-leder Trine Skei Grande har skjelt ut Abid Raja på telefon. Raja er nå sykmeldt. Foto: Butt, Mariam/NTB Scanpix

Langvarig irritasjon mellom Skei Grande og Raja: Dette er konfliktene

Partileder i Venstre Trine Skei Grande skal ved en rekke anledninger ha vært irritert over soloutspill fra Abid Raja.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at Venstre-topp og stortingsrepresentant Abid Raja er sykmeldt etter å ha blitt skjelt ut av partileder Trine Skei Grande under høstens budsjettforhandlinger.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte utskjellingen.

Konfliktlinjer

Det er ikke første gang forholdet mellom de to partitoppene har blitt satt på prøve.

 • I forkant av Venstres landsmøte i 2017, hadde de to en åpen diskusjon om politisk strategi i partiet. Trine Skei Grande 29. mars 2017 gikk ut i VG og sa hun ville felle Høyre/Frp-regjeringen etter valget. Dette fikk Raja til å reagere.

 • Dagen etterpå, 30. mars 2017, gikk Raja ut i Dagbladet og sa at Grande hadde satt Venstre i en umulig posisjon.
  – Det kom som lyn fra klar himmel at vi etter valget skal finne på en sak for å felle regjeringen. Mange folk rister på hodet, sa Raja til avisen den gang.

 • 31. mars 2017 skrev Vårt Land at Raja tok med seg Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen til Venstres landsstyremøte om samarbeid og partiprogram, i forkant av landsmøtet. Dette skapte sterk irritasjon innad i partiet, ifølge avisen.

 • 28. august i fjor stilte Raja og kona opp i VG. Da uttalte kona at hun ønsket Raja som partileder. I samme sak avviste Raja imidlertid at han var i gang med noen lederkamp.

 • 15. april i år blusset konflikten mellom de to opp igjen, da sex-saken preget mediebildet før landsmøtet. I et NRK-intervju ba Raja Grande om å redegjøre for saken.

  – Venstre som parti må komme seg videre, og da trenger vi å få lagt denne saken bak oss så fort som mulig, sa Raja.
  Utspillet kom få dager etter at Grande hadde bønnfalt landsstyret om å ikke snakke om saken på landsmøtet, ifølge VG.

 • Til slutt trakk Raja oppfordringen og beklaget overfor partilederen.

Én kilde i partiet opplyser at vedkommende selv ved noen anledninger har gitt beskjed til Raja om at «ikke alle utspill har vært like kloke».

En annen kilde sier til TV 2 at Grande i lengre tid har vært frustrert og irritert over soloutspill fra Raja.

Ytterligere en kilde i partiet sier at det er en tendens til at Raja ofte lover mer enn han kan gi, og at han ikke har avklart nødvendige ting med øvrig partiledelse i budsjettforhandlingene.

– Godt samarbeid

Svært få i Venstre har ønsket å kommentere forholdet mellom Raja og Grande tirsdag. Sentralstyremedlem og leder i Agder Venstre, Petter N. Toldnæs, beskriver imidlertid et godt samarbeid mellom partitoppene.

– Jeg kjenner begge to som svært dyktige og engasjerte politikere som står på fra tidlig morgen til sent på kveld for partiet, og jeg opplever at det er et godt samarbeid mellom de to, sier Toldnæs til TV 2.

– Abid er et av Venstres aller beste kort. Han er en velger-magnet, og dette vet jeg at Trine også synes. Jeg er glad i jobben han gjør for Venstre og i Abid, sier stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad.

– De er følelsesmennesker som engasjerer seg sterkt for Venstre, legger han til.

Flere i de borgerlige partiene har reagert sterkt på Grandes utskjelling av Raja.

– Det var vel en frustrasjon over at Abid Raja er mer synlig og populær enn Trine Skei Grande, sa en kilde til TV 2 mandag.

Slik var samtalen

Telefonsamtalen som fikk Raja sykmeldt, skjedde i forbindelse med regjeringens budsjettforhandlinger med Kristelig Folkeparti (KrF).

I rommet satt tre menn; Henrik Asheim (H), som leder budsjettforhandlingene, Abid Raja (V) og Helge André Njåstad (Frp).

Asheim ringte Grande, som befant seg i Madrid på dette tidspunktet. Årsaken var et behov for klargjøring av Venstres ståsted i saken om støtte til den kontroversielle organisasjonen Human Rights Service (HRS).

TV 2 har vært i kontakt med flere kilder som beskriver at telefonsamtalen forløp slik:

Slik var telefonsamtalen:

Asheim: – Vi sitter og diskuterer (...)

Grande kom deretter med en forklaring rundt HRS.

Asheim: – Men Abid sier at...

Grande bryter deretter inn og begynner utskjelling av Raja.

«Hør på meg nå. Abid driver og undergraver hele budsjettprosessen og partiet!» skal Grande da ha uttalt, ifølge DN.

«Han er ute etter å ta meg», skal Grande sagt, ifølge VG.

TV 2 kjenner til at Raja forholdt seg stille og noterte ned samtalen.

Asheim tok raskt opp telefonen og slo av høyttaleren, før han avsluttet samtalen med Trine. Like etterpå ringte han henne opp igjen for å opplyse om hva som hadde skjedd.

Mandag kveld beklaget Grande hendelsen under utdelingen av Nordisk språkpris:

– Jeg er veldig lei meg for at han er sykemeldt, og jeg er veldig lei meg for at jeg sa noe skikkelig dumt i en opphetet situasjon, som jeg har sagt unnskyld for, sa Venstre-lederen.

Hun sa også at hun visste at Raja var i rommet da hun var i telefonen med Asheim, men ville ikke kommentere om hun visste om at hun var satt på høyttaler.