MISTER FLERTALLET: Statsminister Erna Solberg (H) drømmer om borgerlig flertallsregjering-. Årets siste TV 2-gallup viser imidlertid at de fire partiene hun mener bør styre sammen, er i mindretall.
MISTER FLERTALLET: Statsminister Erna Solberg (H) drømmer om borgerlig flertallsregjering-. Årets siste TV 2-gallup viser imidlertid at de fire partiene hun mener bør styre sammen, er i mindretall. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Rødgrønt flertall

Nedtur for Erna Solberg på årets siste TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre er taperen, mens Senterpartiet går mest frem på den siste målingen Kantar TNS har laget for TV i 2018.

Nedtur for Erna

Høyre går tilbake 2,1 prosentpoeng til 24,7 prosent og er dermed taperen i desember.

Det er andre gang siden stortingsvalget i 2017 at Høyre får en måling som er under valgresultatet, som sikret at Erna Solberg fikk fortsette som statsminister.

Statsminister Erna Solberg (H) mener dette ikke er en dårlig gallup for Høyre etter fem år i regjering.

– Vi har ligget høyt en periode, og nå ligger vi litt lavere. Dette er fortsatt et veldig bra resultat når du sitter i regjering, sier Solberg til TV 2.

Kjetil Løset blogger: De borgerlige lå enda dårligere an for fire år siden

De siste ukene har vært preget av debatt etter at statsministeren åpnet for å vurdere endringer i abortloven. Bakgrunnstallene viser imidlertid at Høyre knapt taper oppslutning blant kvinner. De går mest tilbake blant menn og særlig går partiet tilbake i fylkene nord for Dovre.

Fremskrittspartiet ligger stabilt med en oppslutning på 13,1 prosent (+ 0,1).

Rødgrønt flertall

Etter fire måneder på rad med fremgang har veksten til Arbeiderpartiet stoppet opp. Partiet får 27,4, en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra november. Også SV går noe ned med 0,9 til 6,3 prosent.

Senterpartiet er vinneren med en fremgang på 2,9 til 11,9, etter at de i november hadde sin laveste oppslutning på et halvt år.

Under streken

Kristelig Folkeparti får 3,0, og ligger dermed uendret fra den forrige målingen som ble tatt opp rett før det dramatiske landsmøtet der partiet med knapt flertall valgte at de vil forhandle om å gå inn i regjeringen. Bakgrunnstallene viser at en av tre KrF-velgere fra forrige valg har satt seg på gjerdet og er usikre.

Venstre ligger også under sperregrensen med 3,6 prosent, en fremgang på 1,3 fra forrige måling som var den dårligste på fire år.

Disse ville kommet inn på Stortinget med et slikt valgresultat

Partiet Rødt er imidlertid over sperregrensen med 4,8 prosent, den samme oppslutningen som de hadde i november. Det ville gitt hele ni mandater på Stortinget, så lenge både KrF og Venstre havner under sperregrensen.

Miljøpartiet De Grønne får 3,5 prosent (+0,6), og andre partier og lister 0,8 (- 1,7). I gruppen andre partier finner vi denne gang Liberalistene med 0,4, De Kristne med 0,3 og Alliansen med 0,1 prosents oppslutning.

Rødgrønt flertall

Ved et valg i dag ville de fire partiene som på nyåret skal forhandle om å danne regjering sammen fått 45,2 prosent og 73 mandater på Stortinget, langt unna de 85 som kreves for å få flertall.

Statsminister Erna Solberg er likevel ikke bekymret over at partiene på venstresiden ville fått flertall dersom det var valg nå.

– Ja, og da skal vi jobbe enda hardere for å bli større enn rød blokk igjen. Det har vært mye fokus på politisk spill den siste tiden. Nå håper jeg det er de politiske sakene som skal stå i fokus fremover, sier Solberg.

De rødgrønne partiene som styrte i flertallsregjering fra 2005 - 2013, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ville fått 86 mandater og flertall, i tillegg til Rødts ni og De grønnes ene mandat, som ville gitt flertall for regjeringsskifte.

Sjekk alle målingene i TV 2s partibarometer

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 968 personer. 74,6 prosent oppga partipreferanse (- 4,6 fra november). Feilmarginen er +/- 1,2 - 3,2 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017.