DØD: USAs tidligere president George H.W. Bush er død, 94 år gammel. Her er han avbildet i 2008.
DØD: USAs tidligere president George H.W. Bush er død, 94 år gammel. Her er han avbildet i 2008. Foto: Lawrence Jackson/AP

George H.W. Bush (94) er død:

– Amerika har mistet en patriot og ydmyk tjener

USAs tidligere president George Herbert Walker Bush er død. Han ble 94 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter hans sønn George W. Bush i en uttalelse.

– Det er med sorg at Jeb, Neil, Marvin, Doro og meg selv annonserer at vår kjære far har gått bort etter 94 bemerkelsesverdige år. George H. W. Bush var en mann av høyeste karakter og den beste faren en sønn eller datter kunne be om, skriver sønn Bush i en uttalelse publisert i flere amerikanske medier.

– Hele Bush-familien er takknemlig for medfølelsen og for dem som har bedt for pappa, og for kondolansene fra våre venner og medborgere, skriver sønnen videre.

Ifølge talsperson Jim McGrath døde Bush i Houston. Hans bortgang kommer kun måneder etter at hans kone Barbara Bush døde i april i år.

Paret traff hverandre i 1941, og giftet seg i 1945. De fikk seks barn sammen, hvorav to har gjort store politiske karrierer: George W. Bush som president (2001-2009) og Jeb Bush som guvernør.

Lang politisk CV

Han var president i USA fra 1989-1993, og var den 41. presidenten som inntok det ovale kontor. Han var med på å føre stormakten ut av den kalde krigen, og ble etterfulgt av den demokratiske presidenten Bill Clinton.

Han stilte som presidentkandidat også foran valget i 1980, men endte i stedet opp med å være visepresident under Ronald Reagan fra 1981 til 1989.

George H.W. Bush ble født inn i et velstående hjem i Massachusetts 12. juni 1924. Hans far var en senator, og både faren og morfaren hadde blitt rike gjennom aksjeinvesteringer.

Bush var kun 17 år gammel da angrepet på Pearl Harbor fant sted. Han endte opp med å melde seg inn i hæren, og ble i en alder av 18 år den til da yngste marineflygeren i USAs historie. Han tjenestegjorde i marinen fram til krigens slutt i 1945.

Han hadde en særdeles fyldig politisk CV allerede før han inntok presidentembetet i 1989. Han var kongressmann fra 1967 til 1971, etterfulgt av en periode som USAs FN-ambassadør. Han var også CIA-sjef i en periode på slutten av 70-tallet.

FAR OG SØNN: George H.W. Bush sammen med sin sønn og tidligere president George W. Bush i 1999.
FAR OG SØNN: George H.W. Bush sammen med sin sønn og tidligere president George W. Bush i 1999. Foto: Adrees Latif/Reuters

Etter Bush' bortgang sitter USA igjen med fem gjenlevende presidenter – Jimmy Carter, Bill Clinton, hans sønn George W. Bush, Barack Obama og nåværende president Donald Trump.

– Inspirerte generasjoner

Tidligere president Barack Obama har tatt til Twitter for å hylle Bush senior.

– Amerika har mistet en patriot og en ydmyk tjener i George Herbert Walker Bush. Selv om våre hjerter er tunge i dag, er de også fylt med takknemlighet. Våre tanker er med hele Bush-familien, og alle som ble inspirert av George og Barbaras eksempel, skriver Obama.

Også nåværende president Donald Trump og førstedame Melania Trump hyller den avdøde presidenten:

– Gjennom hans autentisitet, avvæpnende humor og urokkelige engasjement til tro, familie og land inspirerte president Bush generasjoner av sine landsmenn til offentlig tjeneste. President Bush fant alltid en måte å heve terskelen på, skriver de i en uttalelse.

Hans arvtager Bill Clinton har også slengt seg på hyllestene, og beskriver ham som en snill og hengiven mann og familiefar.

– Han sluttet aldri å tjene. Jeg så det på nært hold da jeg jobbet med ham etter tsunamien i Asia og her hjemme etter orkanen Katrina. Hans bemerkelsesverdige lederskap og store hjerte var alltid på utstilling. Jeg vil for alltid være takknemlig for hver minutt jeg tilbrakte med president Bush, skriver Clinton i en uttalelse.

Tidligere norsk statsminister og NATO-sjef Jens Stoltenberg mener Bush vil bli husket som en av arkitektene av æraen etter den kalde krigen.

– Når jernteppet kom ned trengte verdene politikere med ambisjoner og viljestyrke. President George H.W. Bush var kapabel og dedikert. Han grep øyeblikket og skapte historie. Han vil bli husket som en av arkitektene av æraen etter den kalde krigen og som en sann transatlantist, skriver Stoltenberg i en hyllest på Twitter.