Kraftig jordskjelv i Alaska:

– Kjæresten min satte et skrekkslagent blikk i meg og sa: «Jordskjelv!»

Et kraftig jordskjelv har fredag kveld norsk tid rammet kystområdene sør i Alaska. Jordskjelvet har blitt målt til 7,0 på Richters skala, men tross store ødeleggelser er det ikke meldt om personskader.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag rammet et kraftig jordskjelv Alaska.

Ifølge U.S. Geological Survey hadde skjelvet sitt senter rundt 12 kilometer nord for Anchorage.​

Jordskjelvet har blitt målt til 7,0 på Richters skala.

Det fikk bygninger i storbyen til å riste. Det er foreløpig ikke meldt om personskader.

Politiet i Anchorage melder at det er store materielle skader i hele Anchorage, og at mange bygninger og boliger er ødelagt.

– Helt forferdelig

Norske Ida Myklebost er til stede i Anchorage i forbindelse med en filmfestival. Hun skjønte først ikke at det var et jordskjelv da hele huset begynte å riste.

– Det var veldig dramatisk, og jeg ble helt satt ut. Jeg skjønte ikke hva det var, og tenkte først at det var en bulldoser. Så ble det kraftigere og kraftigere, og da satte kjæresten min et skrekkslagent blikk i meg og sa: «Jordskjelv!», forteller Myklebost.

Kjæresten hennes tok så tak i henne og rev henne ut av senga, før de begge stilte seg under en dørkarm og holdt over hodene til hverandre. Hele huset ristet, ting knuste og elektrisiteten flikket.

Selv mindre sprekker som denne kan være potensielt livsfarlige.
Selv mindre sprekker som denne kan være potensielt livsfarlige. Foto: Ida Myklebost

– Det var helt forferdelig. Det bråkte og kom kjempehøye rumlelyder fra bakken. Jeg begynte å skrike og skalv, og havnet nesten i en sjokktilstand der jeg glemte hvor jeg var. Så begynte jeg å rope til John: «Hvor er vi, hvilket land er vi i?!». Jeg tenkte at jeg kunne ikke dø og ikke vite hvilket land jeg er i, sier hun.

Sprekker i bakken

Myklebost sier til TV 2 at de har fått beskjed om å utvise stor forsiktighet på grunn av store sprekker i bakken. På grunn av etterskjelv forventes flere slike sprekker og at de som allerede eksisterer kan bli enda større.

– Vi får være her vi er nå, men vi får ikke gå nærmere, sier hun og forteller at en politimann var svært klar da han forklarte hvorfor de må holde seg på trygg avstand:

– Han sa til oss at hvis det blir en ny sprekk og vi havner på feil side av den... «You will die» sa han, forteller hun.

ØDELEGGELSER: Kontoret til nyhetsstasjonen KTVA etter fredagens jordskjelv. Foto: Twitter/@cassieschirmtv
ØDELEGGELSER: Kontoret til nyhetsstasjonen KTVA etter fredagens jordskjelv. Foto: Twitter/@cassieschirmtv

TV-studio rasert

Bilder og videoer på sosiale medier viser store ødeleggelser. Journalist i TV-kanalen KTVA, Cassie Schirm, har postet et bilde på Twitter, som viser at kanalens studio har blitt fullstendig rasert som følge av jordskjelvet.​

U.S. Tsunami Centers sendte ut et tsunamivarsel for Cook Inlet og den sørlige delen av Kenai-halvøya, og politiet ba innbyggerne på Kodiak-øya om å trekke vekk fra kysten og opp i høyden. Varselet ble senere trukket tilbake uten at det var meldt om skader i kystområdene.​

Philip Peterson var på jobb da jordskjelvet startet. Han sier til CNN at han kjente at jordskjelvet var kraftigere enn noe han noen sinne hadde kjent tidligere.

– Jeg bare hoppet under pulten min og ventet til det gikk over, sier han.

En video delt på Twitter, som ifølge CNN er filmet i nærheten av flyplassen i Anchorage, viser en fullstendig knust bilvei:

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook