Eldre asylsøkere knust av ensomhet i Norge: – Føles som en konsentrasjonsleir

Det sitter åtte asylsøkere over 75 år på mottak rundt om i landet. De lever under enkel standard, i ensomhet og uten rettigheter. – Det er forferdelig og ikke noe godt liv, forteller 81-åring fra Eritrea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På noen få kvadratmeter inne på et trangt rom med enkel standard sitter Fessahaie G. Mengstu fra Eritrea og stirrer tomt ut av vinduet.

Etter at han kom til Norge for sju år siden, er han sendt rundt på mottak i både Oslo, Mo i Rana, Nesna, Sandnessjøen og nå på Tverlandet utenfor Bodø. Det er slitsomt for en godt voksen mann på 81 år.

– Det er helt forferdelig. Dette er ikke noe liv for meg, det føles som en stor konsentrasjonsleir, sier Fessahaie G. Mengstu alvorlig.

Hadde et godt liv

Den tidligere sivilingeniøren som i sin tid jobbet i oljeindustrien i hjemlandet, rømte til Norge i 2011 etter å ha vært fengslet i Eritrea i et år. Årsaken til arrestasjonen var at han uttalte seg kritisk til hvordan landets ledere behandlet ungdom som ble vervet til de militære styrkene i hjemlandet.

– Hva vil skje dersom du reiser hjem til Eritrea nå?

– Da vil jeg bli drept eller fengslet. Det beste hadde nok vært å bli drept fremfor å leve under de forholdene som er i fengslene der, forteller han.

Fessahaie G. Mengstu forteller at han hadde et godt liv i Eritrea med egen villa og familie.

– Dette er barnebarna mine, sier han, og viser oss et bilde av fire smilende barn på en mobilskjerm.

REDD: Mengstu tør ikke reise tilbake til hjemlandet i frykt for å blir fengslet eller drept.
REDD: Mengstu tør ikke reise tilbake til hjemlandet i frykt for å blir fengslet eller drept.

Tør ikke å dra tilbake

Drømmen er å flytte hjem igjen til sønnen og barnebarn han aldri har truffet, men han tør ikke.

– De ringer meg av og til og da roper de i kor, «bestefar bestefar». Det er kjempetrist når de ringer, for de lurer på når jeg kommer, forteller 81-åringen oppgitt mens tårene presser seg på. Han må ta en liten pause før vi kan fortsette med tv-opptakene.

Februar neste år blir den tidligere sivilingeniøren 82 år.

Ifølge tall fra utlendingsdirektoratet (UDI) finnes det kun åtte personer over 75 år som er i samme situasjon.

I aldersgruppen 70 til 75 år er tallet 14 beboere.

Ensom tilværelse

Ved Tverlandet mottak er han definitivt den eldste, derfor sitter han ofte alene på de få kvadratmeterne han disponerer på brakkeriggen utenfor Bodø.

Han har enerom nå, men de første ukene måtte han dele rom. Han har en sliten dusj og toalett på rommet, mens kjøkken og oppholdsrom må han dele med andre.

Til tross for sin høye alder og at han i tillegg sliter med en alvorlige øyesykdom som kan gjøre han blind, har både UDI og utlendingsnemnda slått fast at lidelsen ikke er livstruende og akutt. Derfor har han ikke rett på beskyttelse og får ikke opphold på humanitært grunnlag.

Måten norske myndigheter behandler eldre asylsøkere på, er kritikkverdig, mener 81-åringen.

– Jeg får kun 60 kroner dagen og bor på dette lille rommet. Den dagen mine myndigheter i Eritrea aksepterer meg og vil la meg være i fred, ja da drar jeg med en gang, sier Mengstu.

INGEN PLANER: Fagsjef i utlendingsdirektoratet, Edel Pallum, sier de ikke har noen spesielle planer når det gjelder de eldre asylsøkerne. Foto: Sverre Saabye
INGEN PLANER: Fagsjef i utlendingsdirektoratet, Edel Pallum, sier de ikke har noen spesielle planer når det gjelder de eldre asylsøkerne. Foto: Sverre Saabye

Ingen spesielle hensyn til alder

Høy alder gjør det ikke lettere å få opphold Norge, og de som blir, får ingen særbehandling.

– Vi har ingen spesielle planer når det gjelder eldre, men vi er opptatt av å legge til rette for at alle får et tilrettelagt botilbud tilpasset seg, sier Edel Pallum, fagsjef i utlendingsdirektoratet.

– Det er helt klart at det er krevende å være eldre og være uten oppholdstillatelse i Norge. Samtidig er det slik at når man har fått et endelig avslag på asyl, så skal man reise hjem, sier Pallum.

Usikker fremtid

Mengstu har tidligere fått en utreisefrist og har plikt til å forlate Norge. Politiet kan derfor sende han ut med tvang, men Norge har ikke en avtale om uttransportering med Eritrea.

Derfor blir han sittende her i landet.

– Mine fremtidsplaner er usikre, men så fort det blir nye ledere i Eritrea og det blir trygt, så drar jeg i stedet for å lide her, sier den tidligere sivilingeniøren.

Enn så lenge må han forberede seg på nok en ensom dag ved Tverlandet mottak utenfor Bodø.