SKYLDIG: President Donald Trumps tidligere advokat er ventet å si seg skyldig i nok en sak hvor Russland og TRump er involvert.
SKYLDIG: President Donald Trumps tidligere advokat er ventet å si seg skyldig i nok en sak hvor Russland og TRump er involvert. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

– Michael Cohen innrømmer å ha løyet til Kongressen om Trumps planer i Russland

Michael Cohen, president Donald Trumps tidligere advokat, er ventet å erklære seg skyldig i å ha løyet til Kongressen om Trumps eiendomsprosjekt i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cohen er en av nøkkelfigurene i den omfattende Russland-etterforskningen som ledes av spesialetterforsker Robert Mueller, og han skal nå ha inngått en avtale med Mueller, melder amerikanske medier.

Cohen møtte ifølge nyhetsbyrået AP og The New York Times overraskende opp i en føderal domstol på Manhattan i New York ved 9-tiden torsdag morgen lokal tid.

Snart en time senere pågikk rettsmøtet fortsatt.

Der er det ventet at han skal innrømme å ha løyet overfor Senatets etterretningskomité i fjor om en plan om å bygge et Trump Tower i Moskva. Foran komiteen tonet han ned betydningen av sin kontakt med Kreml om det planlagte eiendomsprosjektet og kom med falske uttalelser om forhandlingene, som for øvrig aldri førte fram til en endelig avtale.

I løpet av de siste dagene har Trump og Trumps advokater kommet med flere verbale angrep mot justisdepartementet og Muellers kontor. Det har på forhånd vært ventet at Cohen vil erklære seg skyldig.

Trump beskylder Cohen for å være feig med innrømmelsen, og at han lyver for å få mindre straff, ifølge AP.

Om to uker skal Cohen etter planen dømmes i en separat, føderal sak etter å ha erklært seg skyldig i august i banksvindel, unndragelse av inntektsskatt og valgkampfinansiering.

Kranglet med presidenten

Tidligere i år gikk Trump hardt ut mot Cohen over Twitter etter at han sa seg skyldig i flere saker hvor Trump var involvert.

– Dersom noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt fraråde å benytte seg av tjenestene til Cohen! skrev Trump om Cohen tidligere i år

I en senere Twittermelding beskylder presidenten Cohen for å finne på historier for å kunne inngå en avtale med påtalemyndigheten.

– I motsetning til Michael Cohen, nektet han (Paul Manafort) å la seg «knekke» – å finne på historier for å få en «avtale». Respekt for en modig mann! skrev Trump.

Skyldig i skattejuks og brudd på valgkampreglene

Tidligere i høst har Cohen innrømmet skyld i blant annet skattejuks og brudd på reglene om finansiering av valgkamp. Innrømmelsen kom som del av en avtale med påtalemyndigheten.

Cohen sa også at Trump beordret ham til å betale penger til pornostjernen Stormy Daniels for at hun ikke skulle fortelle om sitt forhold til Trump.

(NTB / TV2)