TILTALT: Fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha benyttet sin maktposisjon til å ha seksuell omgang med tre unge asylsøkere i perioden 2011 til 2017.
TILTALT: Fiskeriminister Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha benyttet sin maktposisjon til å ha seksuell omgang med tre unge asylsøkere i perioden 2011 til 2017. Foto: Anders Wiklund / Tt

Svein Ludvigsen suspendert fra Frimurerlosjen

TROMSØ (TV 2): Tidligere fiskeriminister og fylkesmann Svein Ludvigsen (72) er suspendert fra Frimurerlosjen inntil det er avsagt en dom i overgrepssaken mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det kjent at Ludvigsen har blitt suspendert fra Frimurerlosjen inntil det er avsagt en dom i overgrepssaken mot ham.

Det opplyser Per Trygve Kongsnes i Frimurerlosjen i Tromsø til Nordlys.

– Denne saken er tragisk uansett, for alle parter, men ingen er dømt før retten avsier sin dom, sier han til avisen.

Ludvigsen har hatt en høy rang i Frimurerlosjen og beskrives av Kongsnes som et engasjert medlem. Han har over 20 års fartstid i losjen, men måtte midlertidig melde seg ut da han var fiskeriminister mellom 2001 og 2005.

Tre fornærmede

Suspensjonen trådte i kraft allerede da det ble kjent at den tidligere Høyre-nestlederen var siktet, opplyser Kongsnes til Nordlys. Ved en eventuell dom risikerer han også eksklusjon.

Ifølge Frimurerlosjens reglement suspenderes alle som er siktet for handlinger med en strafferamme på over seks måneder ubetinget fengsel.

For å bli tatt opp i Frimurerlosjen kreves det blant annet at du har et godt omdømme og gir din tilslutning til den kristne tro.

Kan bli fratatt utmerkelse

For 13 år siden ble Ludvigsen utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden «for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten». Utmerkelsen, som han seremonielt ble gitt av Kong Harald, kan Ludvigsen likevel bli fratatt dersom han dømmes etter tiltalen, ifølge VG.

– Det har forekommet at mottagere av St. Olavs Orden er blitt slettet, sa sekretær Sven Gj. Gjeruldsen i ordensrådet til avisen onsdag. Han ønsket ikke å kommentere Ludvigsens konkrete sak.

Overfor TV 2 ønsker heller ikke Kongehusets pressevakt Geir Olsen å svare på spørsmålet.

– Vil det bli aktuelt å frata Ludvigsen utmerkelsen?

– Det må vi komme tilbake til, sier Olsen.

– Har temaet i det hele tatt vært diskutert?

– Det er det vi må komme tilbake til.

Ifølge VG vil det ikke være første gang noen blir slettet fra St. Olavs Orden ved en dom i en straffesak.