Svein Ludvigsen, her avbildet i Thailand under tiden som fiskeriminister, er tiltalt for seksuallovbrudd.
Svein Ludvigsen, her avbildet i Thailand under tiden som fiskeriminister, er tiltalt for seksuallovbrudd. Foto: AP Photo

tiltalt for overgrep:

– Ledet seremoni – skal ha sagt han hadde makt over statsborgerskap

TROMSØ (TV 2): Svein Ludvigsen likte godt å lede statsborgerseremonier. Overfor en psykisk utviklingshemmet mann skal han ifølge politiet ha sagt at han gjennom denne rollen hadde makt over vedkommendes statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkene arrangerer regelmessige statsborgerseremonier. Her gjøres det stas på innbyggere som nylig har fått norsk statsborgerskap.

Der pleier Fylkesmannen å dele ut en gave, det holdes taler og det er kulturinnslag.

Svein Ludvigsen, som i dag ble tiltalt for seksuelle overgrep mot tre menn, var glad i å lede på disse tilstelningene, forteller tidligere Tromsø-ordfører og partifelle Jens Johan Hjort.

– Jeg hadde selv glede av å være til stede på seremoniene på fylkeshuset. Der var intet overlatt til tilfeldighetene. Han var seremonimester, det var pyntet og flott. Svein hadde forberedt en god tale og laget en regi som gjorde de som fikk norsk statsborgerskap opplevde det som en virkelig høytidsstund.

– Dette var en stor anledning for han, sier Hjort.

Jens Johan Hjort er advokat, Høyre-mann tidligere Tromsø-ordfører og venn av Svein Ludvigsen.
Jens Johan Hjort er advokat, Høyre-mann tidligere Tromsø-ordfører og venn av Svein Ludvigsen. Foto: NTB Scanpix

– Lurte ofrene

Ifølge tiltalen har ett av de tre fornærmede i tiltalen mot Svein Ludvigsen deltatt på en slik seremoni. Påtalemyndigheten mener at mannen ble lurt til å tro at samfunnstoppen kunne frata ham statsborgerskapet i kraft av rollen som seremonimester.

Fornærmede er også lettere psykisk utviklingshemmet, ifølge tiltalen. Et annet offer skal ha blitt seksuelt misbrukt på samfunnshuset der seremoniene fant sted.

Statsborgerseremoniene fant sted på fylkeshuset i Tromsø. Her skal også et overgrep ha funnet sted, ifølge tiltalen. (Foto: Pål Berg Mortensen / TV 2)
Statsborgerseremoniene fant sted på fylkeshuset i Tromsø. Her skal også et overgrep ha funnet sted, ifølge tiltalen. (Foto: Pål Berg Mortensen / TV 2)

Jens Johan Hjort, som selv er advokat, sier til TV 2 at uskyldspresumsjonen er viktig for ham. Han anser Svein Ludvigsen som uskyldig inntil det eventuelt foreligger en rettskraftig dom.

– Det er en svært alvorlig tiltale, men jeg er glad for å høre at han ser frem til saken og for at han nå får muligheten til å forsvare seg i retten.

Talte om asylsøkere

Svein Ludvigsen har i 30 år hatt rikspolitiske verv og toppjobber på embetsnivå. Han har 12 år bak seg på Stortinget, fire år som statsråd og to perioder som Fylkesmann i Troms.

Flere personer som kjenner 72-åringen sier at han alltid har engasjert seg sterkt for de svakeste i samfunnet, blant annet asylsøkere. I sin 17. mai-tale i fjor sa han blant annet følgende:

«Flere av oss burde finne gleden over samværet med de som kommer fra andre deler av verden, som strever med å lære norsk, å forstå norsk kultur og væremåte. Med andre ord alt det vi feirer på nasjonaldagen».

Ludvigsen skrev også: «Jeg opplever ikke at asylsøkere generelt forventer at vi skal omstille oss til dem, men skal de lykkes med integreringen, som er svært viktig for gjest og vertskap, så må vi tørre å stå for egen kultur.

Nekter straffskyld

Ludvigsens forsvarer, Ulf E. Hansen, understreker at klienten nekter enhver befatning med ugjerningene han anklages for å ha begått.

– Har det vært noen form for seksuell relasjon mellom han og de fornærmede?

– Han stiller seg helt avvisende til at det har vært noen relasjon i den retningen som tiltalen peker, sier Hansen.

Ludvigsen kjenner imidlertid de fornærmede.

– Han mener å ha stilt opp og at han har vært en hjelpende mann for mange som har det vanskelig, så opplever han at noen bruker det mot ham i form av en anmeldelse, sier advokaten.