Svein Ludvigsen (72) tiltalt for seksuelle overgrep:

Erna Solberg: – En svært alvorlig tiltale

ALVORLIG: Erna Solberg sier tiltalen mot Svein Ludvigsen er svært alvorlig.
ALVORLIG: Erna Solberg sier tiltalen mot Svein Ludvigsen er svært alvorlig. Foto: Pedersen, Terje
TROMSØ/OSLO (TV 2): Den tidligere statsråden er tiltalt for grove overgrep mot tre personer. Politisk kommentator Arne Strand mener det er en av de største skandalene i Norge noensinne, og også Erna Solberg ser svært alvorlig på saken.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 10 onsdag kunngjorde Troms og Finnmark advokatsembete at de har tatt ut tiltale mot den tidligere fiskeriministeren og fylkesmannen.

Tiltalen beskriver svært grove overgrep mot tre personer.

– Svært alvorlig

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg understreker viktigheten av at overgrepssaken mot hennes partifelle Svein Ludvigsen blir grundig belyst i retten.

– Det er en alvorlig tiltale. Den skal behandles i retten, og for meg er det viktig at det tas forbehold om at han ikke er dømt. Dette er en sak som er svært alvorlig for de som mener de er utsatt for overgrep, sier Solberg til TV 2.

Hun kjenner Ludvigsen som en god kollega og en hyggelig mann.

– Dette er en side av Svein jeg ikke kjenner, sier hun.

Også Trine Skei Grande synes saken er svært tragisk.

– Vi må jo avvente rettens avgjørelse, men dette er en tragisk sak uansett, sier hun til TV 2.

Ludvigsen og Solberg var begge statsråder i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001 til 2005, i henholdsvis Fiskeridepartementet og Kommunaldepartementet.

– Grovt

– Det er en kjempeskandale. Hvis han har gjort dette han er tiltalt for så er det en kjempeskandale. Dette er en tidligere fiskerminister, sier politisk kommentator i Dagsavisen Arne Strand til TV 2.

Overgrepene skjedde i perioden 2011 til 2017. Frem til 2014 var Ludvigsen fylkesmann i Troms.

Overfor to av de unge asylsøkerne skal Ludvigsen har gitt uttrykk for at han hadde makt og myndighet til å gi, og eventuelt frata dem, norsk statsborgerskap. Den tredje asylsøkeren skal han, gjennom sin posisjon, lurt til å tro at han kunne skaffe både bolig og varig opphold i Norge.

Et av overgrepstilfellene gjelder utnyttelse av en psykisk utviklingshemmet person ved en anledning i mai eller juni 2014.

Strand sier han har kjent til saken over lengre tid, og at han dermed ikke er overrasket, men at han mener saken mangler sidestykke i norsk historie.

– At en så fremtredende politiker blir tiltalt for noe slikt er grovt. Det er en av de største skandalene noen gang i norsk politikk, jeg kan ikke komme på noe som matcher, sier Strand.

– Må bevises

TV 2 møtte tidligere ordfører i Tromsø og venn av Svein Ludvigsen, Jens Johan Hjort, like etter at tiltalen ble kjent. Han er preget av situasjonen.

– Det er en svært alvorlig tiltale. Man sier jo ofte «ingen røyk uten ild», men jeg har opplevd selv at det kan komme røyk uten ild i slike saker, sier han.

Hjort, som er utdannet jurist, understreker at man legger uskyldspresumsjonen til grunn, og at Ludvigsen per nå ikke er dømt i saken.

– Slik jeg kjenner Svein så har jeg vanskelig for å tro at dette er riktig. Han er uskyldig til det motsatte er bevist, sier han.

25 år i toppolitikken

Høyre-mannen Svein Ludvigsen ble valgt inn på Stortinget første gang i 1989. Da tok han plass i det som da het Sjøfarts- og fiskerikomiteen. Fra 1990 til 1991 var han andre nestleder i Høyre.

I sin neste stortingsperiode, fra 1993-1997, var han leder av Næringskomiteen, før han tok plass i presidentskapet.

Fra 2001 til 2005 var Ludvigsen fiskeriminister- og kystminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Derfra gikk han rett inn i jobben som fylkesmann i Troms, en jobb han hadde til han gikk av med pensjon i 2014.

Etter dette satt han som styreleder i Troms Røde Kors.

Ludvigsen ble i 2015 anmeldt for et lignende forhold, den gangen mot en mann i 30-årene. Den saken ble etterforsket og etter hvert henlagt.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook