TILTALT: Her er Svein Ludvigsen avbildet under et foredrag i Oslo i 2008. Da var han fylkesmann i Troms.
TILTALT: Her er Svein Ludvigsen avbildet under et foredrag i Oslo i 2008. Da var han fylkesmann i Troms. Foto: NTB Scanpix

Tidligere statsråd Svein Ludvigsen (72) tiltalt for seksuelle overgrep

TROMSØ (TV 2): Tidligere fiskeriminister, Høyre-nestleder og fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre asylsøkere. Selv nekter han enhver befatning med tiltalepunktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktoratet mener de kan føre bevis for at Ludvigsen begikk overgrepene han nå er tiltalt for. Avisa Nordlys skriver at Ludvigsen i politiavhør har blitt konfrontert med bildebevis som støtter de fornærmedes forklaring.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo bekrefter overfor avisen at de vil legge frem bevis de mener bekrefter at det forekom seksuelle overgrep.

Nordmo vil ikke bekrefte at det dreier seg om bildebeviser, men sier de vil legge fre mer enn bare de fornærmedes forklaring.

– Vi mener at de fornærmedes forklaring ikke står alene, sier Nordmo.

Tre unge asylsøkere

Ifølge tiltalen, som statsadvokat Nordmo har tatt ut, er overgrepene begått i perioden 2011 til 2017. Ludvigsen var fylkesmann i Troms fram til 2014.

Overgrepene skal blant annet ha skjedd på Ludvigsens egne eiendommer, på et offentlig bygg i Tromsø og på hoteller i Oslo.

Overfor to av de unge asylsøkerne skal Ludvigsen har gitt uttrykk for at han hadde både makt og myndighet til å gi og frata oppholdstillatelse og statsborgerskap. En av mennene beskrives som lettere psykisk utviklingshemmet.

Den tredje asylsøkeren skal Ludvigsen, gjennom sin posisjon, ha lurt til å tro at han kunne skaffe både bolig og varig opphold i Norge.

– Påtalemyndigheten ser svært alvorlig på denne saken, blant annet fordi det er flere fornærmede og fordi lovbruddene sorterer under straffelovens kapitler om seksuallovbrudd, sier statsadvokat Nordmo til TV 2.

I et av tiltalepunktene heter det at han blant annet har «utnyttet N.N.s (fornærmede) underlegne posisjon som ressurssvak og særlig sårbar ung, enslig asylsøker».

Har nektet straffskyld

Ludvigsens forsvarer Ulf Hansen sier at hans klient nekter enhver befatning med de handlingene som blir beskrevet i tiltalen.

– Han stiller seg helt avvisende til tiltalen, han mener dette ikke er riktig, sier Hansen.

– Hvordan har Ludvigsen det nå?

– Tiltalte har det etter forholdene greit. Det er en tøff tiltale å ha mot seg, det har vært en lang og tung periode, men han tar det etter forholdene greit, sier han.

Hansen sier at de fornærmede i tiltalen er mennesker som Ludvigsen har forsøkt å hjelpe.

– Han har strukket ut en hjelpende hånd og har forsøkt å være vennlig og imøtekommende mot mennesker i en vanskelig livssituasjon, også blir dette snudd mot ham, og det oppleves som vanskelig, sier forsvareren.

Selv fikk Svein Ludvigsen tiltalen forkynt tirsdag.

Han har ikke personlig besvart henvendelsene fra TV 2.

– Svært vanskelig

Gunhild Bergan er bistandsadvokat for en av de tre fornærmede i saken.

– Min klient har det svært vanskelig, forteller Bergan, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Håvard Flatland er bistandadvokat for den lettere psykisk utviklingshemmede asylsøkeren.

– Han har hatt det svært tøft og vanskelig som følge av dette, og det har påvirket hans liv i stor grad, sier Flatland til TV 2.

– Selv om dette har vært tøft for ham, er han innstilt på å få saken gjennomført i retten. Tiltalen var som forventet ut fra bevisbildet i saken, sier han.

Bistandsadvokat for den tredje fornærmede, Beate Arntzen, sier at også hennes klient har hatt en tøff tid etter forholdet det er tatt ut tiltale for.

– Saken har vært en stor belastning. Han er lettet over tiltalen. Han er også lettet over at to andre fornærmede har turt å fortelle om det de har vært utsatt for, sier hun til TV 2.

Lovbruddene er regulert i den gamle straffelovens paragraf 193 og 224 og har hver for seg en strafferamme på inntil seks års fengsel. For de påståtte hendelsene etter 2005 gjelder den nye straffelovens paragraf 257 om menneskehandel.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg understreker overfor NTB viktigheten av at overgrepssaken blir grundig belyst i retten.

– Dette er en svært alvorlig tiltale. Nå skal saken behandles av domstolen, og det er viktig at saken blir godt belyst, ikke minst av hensyn til de fornærmede, sier Solberg til NTB.

Også tidligere Høyre-statsråd og nåværende fylkesmann i Troms Elisabeth Vik Aspaker reagerer.

– Uansett utfall av rettssaken er dette trist for alle involverte parter, sier hun til NTB.

Etterforskningen mot 72-åringen har pågått over lengre tid. 3. januar i år ble han pågrepet. Ludvigsen ble først siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med en mann.

Satt fengslet i fem uker

Dagen etter arrestasjonen i januar ble Ludvigsen varetektsfengslet i en uke. I disse dagene pågikk en intens etterforskning hos politiet i Tromsø. Det førte videre til at Ludvigsen den 11. januar ble varetektsfengslet i fire nye uker. Samtidig ble siktelsen utvidet til å gjelde tre fornærmede.

Svein Ludvigsen ble løslatt fra varetekt i februar, men politiet fortsatte å etterforske saken frem til sommeren. I august ble saken sendt over til statsadvokat Tor Børge Nordmo. Noen uker senere ble saken sendt tilbake til politiet.

TOK UT TILTALE: Statsadvokat Tor Børge Nordmo har tatt ut tiltalen mot Svein Ludvigsen. Foto: Kenneth Fossheim / TV 2
TOK UT TILTALE: Statsadvokat Tor Børge Nordmo har tatt ut tiltalen mot Svein Ludvigsen. Foto: Kenneth Fossheim / TV 2

Årsaken var at Ludvigsen selv ba om å forklare seg ytterligere til politiet. Begrunnelsen var at han nå hadde fått tilgang på notater og egen kalender som han ikke hadde tilgang på i tiden han satt varetektsfengslet.

I tillegg ville statsadvokaten at det skulle gjennomføres en sakkyndig undersøkelse av en av de fornærmede.

– Han var inne til et nytt avhør i midten av september og fikk der anledning til å presisere noen detaljer knyttet til hvor han har vært på ulike tidspunkter som ligger litt tilbake i tid, sa hans forsvarer Ulf Hansen til TV 2 i forrige uke.

Saken ble så sendt tilbake til statsadvokat Nordmo, som denne uken landet på sin påtaleavgjørelse.

25 år i toppolitikken

Høyre-mannen Svein Ludvigsen ble valgt inn på Stortinget første gang i 1989. Da tok han plass i det som da het Sjøfarts- og fiskerikomiteen. Fra 1990 til 1991 var han andre nestleder i Høyre.

I sin neste stortingsperiode, fra 1993-1997, var han leder av Næringskomiteen, før han tok plass i presidentskapet.

Fra 2001 til 2005 var Ludvigsen fiskeriminister- og kystminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Derfra gikk han rett inn i jobben som fylkesmann i Troms, en jobb han hadde til han gikk av med pensjon i 2014.

Etter dette satt han som styreleder i Troms Røde Kors.

Ludvigsen ble i 2015 anmeldt for et lignende forhold, den gangen mot en mann i 30-årene. Den saken ble etterforsket og etter hvert henlagt.