Lovet milliongevinst til fattige leieboere – nå snur boligmilliardæren

Flere hundre leietakere gikk glipp av gunstig boligkjøp i 2006 – boligmillardær vil ikke betale tilbake etter forkjøpsrett-tabbe.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligmilliardær Ivar Tollefsen, som eier 4000 boliger i Oslo, er i hardt vær.

Glemte forkjøpsrett

Dagens Næringsliv avslørte nylig at Tollefsen og selskapet Fredensborg ikke tilbød Oslo kommune forkjøpsrett på 13 bygårder i 2006 og 2007 slik de pliktet.

Disse leilighetene kunne blitt solgt videre fra Oslo kommune til leieboerne med en bonus på 20 prosent. Slik gikk det ikke, og leietakerne gikk glipp av en gunstig kjøpsavtale den gang.

I forrige uke sa Tollefsen at han var innstilt på at de måtte tilbakebetale penger til de som var blitt forbigått.

– Lottokupong

– Det er en liten lottokupong eller en stor lottokupong for mange privatpersoner, og det har vi ingen problemer med, sa Tollefsen til TV 2 sist onsdag.

– Jeg blir den økonomiske taperen, jeg taper 100 millioner, 200 milioner eller 500 millioner, avhengig av hvor mye som kjøpes. (...) Det lever jeg godt med, og det er faktisk bare hyggelig, sa Tollefsen.

Blant dem som ikke ble tilbudt forkjøpsrett er 160 leieboere på Sannerterrassen i Oslo. For mange av dem kunne en kjøpsavtale i 2006 vært en kjærkommen mulighet til å kjøpe egen bolig. Tollefsens uttalelse nytt håp.

Dårlig råd

​Uføretrygdete Roar Holmen, kjent fra Iskrigerne på TV 2, er en av disse. Han så dette som en mulighet til å få med seg noe av prisstigningen han hadde fått hvis han hadde eid leiligheten siden han flyttet inn i 1980.

– Det er mange av de som bor der som ikke har så god råd. Jeg er selv trygda. Jeg jobber litt med Vålerenga for å tjene litt ekstra for å få det til å gå rundt, sier Holmen til TV 2.

– Det gjenstår å se da. Det er noen som sier han er veldig hyggelig, men det gjenstår å se hvor hyggelig han er, sier Holmen til TV 2.

Tollefsen snur

Og det ser ut som Holmen vil bli skuffet. Nå snur Tollefsen og sier til TV 2 at det allikevel ikke vil bli noen «lottogevinst». Årsaken er at en megler skal ha avklart forkjøpsretten i en telefon til Oslo kommune da Sannerterrassen ble kjøpt i 2006, og Tollefsen mener denne muntlige avtalen er gyldig.

– Holder det med en muntlig melding?

– Nei, absolutt ikke. Dette må gjøres skriftlig, og det er også en lang liste med dokumentasjon som vi krever skal legges ved meldingen, sier direktør i Oslo kommunes eiendomsetat, Eskil Bråten, til TV 2.

Krever redegjørelse

Nå forventer eiendomsetaten at Ivar Tollefsen og selskapet Fredsensborg rydder opp.

– Det vi nå gjør er å legge fram disse 13 leiegårdene for Fredensborg og be dem redegjøre for hvordan de har vurdert meldeplikten, sier Bråten.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, lar heller ikke Tollefsen slippe unna så lett.

– Nå skal vi først sjekke disse 13 objektene det er snakk om, og hvorfor vi var unnlatt å vite om forkjøpsretten vår. Det skal vi finne ut av, sier Johansen til TV 2.

– Tollefsen er en enormt stor eiendomsbesitter som eier over 4000 utleieobjekter i Oslo, og vi er jo nødt til å finne ut om alle ting er i orden, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook