STORMET RESTAURANT: Lørdag kveld stormet flere aksjonister en biffrestaurant i Brighton.
STORMET RESTAURANT: Lørdag kveld stormet flere aksjonister en biffrestaurant i Brighton. Foto: DxE Brighton

Veganere stormet biffrestaurant

Aktivistene ropte til gjestene på restauranten og spilte av lyd av kyr som ble slaktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var lørdag kveld at en gruppe på rundt 20 aksjonister fra gruppen Direct Action Everywhere, «DxE», stormet biffrestauranten Touro Steakhouse i Brighton i England, for å demonstrere mot å spise kjøtt.

Med skilt og plakater sto de rundt bordene og ropte «det er ikke kjøtt, det er vold». Aktivistene spilte også av lydklipp av kuer som ble slaktet for å få folk til å slutte å spise, skriver The Argus.

Videoklipp fra demonstrasjonen viser en talskvinne som forsøker å holde en tale om fordelene ved å være veganer. Hun sier også at det et godt menneske aldri kunne spist et dyr uten å tenke på dyrets lidelser.

Etterhvert reagerte flere av gjestene ved å reise seg opp å rope tilbake «Reis deg opp hvis du elsker kjøtt».

Demonstrasjonen inne på restauranten endte etter 20 minutter, men fortsatte ute på gata.

Restaurantsjefen, Madsu Sudan Galtam, sier til The Argus at aktivistene ikke opptrådte aggressivt men at det var irriterende at de forstyrret alle gjestene. Han sier han ringte politiet, men de dukket aldri opp.

Direct Action Everywhere skal ifølge avisen ha demonstrert på flere restauranter og supermarked som selger kjøtt.

«Disruption»

Denne aksjonsmetoden kalles «Disruption», som betyr forstyrrelse. Medlem og initiativtaker i DxE Oslo, Veronika Andersson, sier til TV 2 at det går ut på at man konkret går inn og forstyrrer handlinger som sees på som normale for å opplyse at det ligger en handling bak som er voldelig.

– Bak et hvert kjøttstykke eller biff, er det et dyr som har blitt fratatt livet som selv ikke ønsket å dø, sier Andersson.

Hun forteller at det har blitt gjort lignende aksjoner i Oslo på fastfoodkjeder som Burger King og McDonalds, men på en roligere måte. Da går de inn med plakater og holder en appell om hvorfor de er der.

– Jeg tror ikke det er så effektfullt å spille av lydklipp fra slakterier og rope. Vi i DxE Oslo gjør det på en rolig måte så folk selv kan oppsøke det de blir presentert for. Det er ganske effektfullt å stå stille, sier hun til TV 2.

Hun forteller at DxE holder til forskjellige steder over hele verden.

– Å forstyrre på denne måten krever et øyeblikkelig svar fra motparten. Det er ikke voldelig, men kan kanskje oppfattes som aggressivt noen ganger. Vi i DxE Oslo ønsker ikke å gjøre det på en slik måte. Det handler om kjærlighet til dyr, sier Andersson.

Lite brukt i Norge

Fungerende leder for Norsk vegansamfunn, Samuel Rostøl, sier det ikke er en så mye brukt aksjonsform i Norge.

– Grunnen til det er nok fordi det er en veldig ubehagelig aksjonsform og derfor krever mye av den individuelle aktivisten, sier Rostøl til TV 2.

Han sier det finnes andre typer «disruptions» som brukes i Norge og trekker frem et eksempel fra Eidsvoll Bygdetun. Der stilte aktivister i regi av DxE seg opp med plakater og protesterte da griser skulle slaktes foran et publikum. Rostøl var selv til stede på bygdetunet.

Han er likevel usikker på effekten av å spille av slakterilyder på restauranter.

– I Norge er vi enn så lenge mer forsiktige. Aktivisme handler om å vise vår kjærlighet til dyrene og å skape samfunnsdebatt om forholdet mellom mennesker og dyr, og da er kanskje ikke å storme en restaurant og spille av slakterilyder den beste måten å gjøre det på. Samtidig finnes det en verdi i å sjokkere for å føre frem dyrenes sak. For dyrene utnyttes og drepes i enorme antall og trenger at noen kjemper deres sak, sier Rostøl til TV 2.