MINDRE FISK: Nordmenn spiser mindre fisk enn for ti år siden, viser Helsedirektoratets nye rapport. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
MINDRE FISK: Nordmenn spiser mindre fisk enn for ti år siden, viser Helsedirektoratets nye rapport. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX

Stadig færre spiser fisk

Nordmenn spiser nesten sju kilo mindre fisk i året enn for ti år siden, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. Det bekymrer helsemyndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er særlig blant de yngre at inntaket av fisk er urovekkende lavt.

– Inntaket av fisk har blitt redusert med ti prosent fra 2016-2017 og det er for mye. Vi ser at mange spiser lite fisk, spesielt barn og unge. Vi må snu trenden slik at bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt går ned og slik at fiskeinntaket går opp, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til TV 2. De anbefaler fisk til middag to til tre ganger i uken.

Tirsdag la Helsedirektoratet fram sin årlige rapport «Utviklingen i norsk kosthold». Den slår blant annet fast at et usunt kosthold er en av de største risikofaktorene for sykdom og tidlig død.

– Det å bytte én eller to kjøttmiddager i uken med fisk, vil gi store effekter for helsa, påpeker Granlund.

Men trass i det velkjente rådet har forbruket av fisk samlet falt fra drøyt 36,5 kilo per person i året i 2007 til 29,9 kilo i 2017.

I forrige uke publiserte EUs mattrygghetsorgan EFSA en rapport om miljøgift i mat som blant annet fisk. Granlund mener det må veies opp mot fordelene med å spise fisk.

– Det er ikke tvil om at fisk og sjømat inneholder veldig mange ting som er veldig bra for oss, som er gunstig for helsa vår og vi ser at det forebygger en del sykdommer. Sammen med Mattilsynet har vi nå bedt Vitenskapskomiteen for mat og miljø å se på en slik veiing, så får det de kommer frem til danne grunnlaget for om vi bør eller ikke bør endre kostholdet, mener Granlund.

Mindre frukt og grønt

Rapporten viser også at totalforbruket av frukt og grønt har falt. Langt færre spiser poteter til middag, mens inntaket av frukt og bær har falt med to kilo per person i året fra 2007 til 2017. Forbruket av andre grønnsaker har derimot økt med nesten åtte kilo i samme tidsrom. De siste par årene har imidlertid særlig gulrot og løk dalt i popularitet.

Samtidig viser undersøkelsen at flere 15-åringer enn før spiser grønt hver dag. Blant guttene er det 14 prosent flere som spiser grønnsaker hver dag enn i 2014, mens det samme er tilfelle for 17 prosent av jentene.

– Det å spise grønt er noe av det aller viktigste man gjør for helsa si, sier Granlund.

15-åringene drikker også mindre sukkerholdig brus og leskedrikk og spiser mindre godteri enn i 2014.

– Dette er veldig spennende tall. Jeg håper femtenåringene er en klok aldersgruppe som kan gå foran og vise veien for resten av befolkningen, sier Granlund til TV 2.

Klare svakheter

Dette er positivt, mener Helsedirektoratet. Likevel har kostholdet i Norge fortsatt klare ernæringsmessige svakheter som øker risikoen for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes, konkluderer de i rapporten.

Rapporten viser at flere spiser grønt hver dag blant 15-åringer. Foto: Helsedirektoratet
Rapporten viser at flere spiser grønt hver dag blant 15-åringer. Foto: Helsedirektoratet

Selv om kjøttforbruket falt litt siste år, har det økt over tid og ser ut til å ha stabilisert seg på et høyt nivå det siste tiåret. I dag spiser hver nordmann i snitt rundt 76 kilo kjøtt i året, mot 53 kilo i 1989. Helsemyndighetene anbefaler et begrenset inntak av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter.

På den positive siden er forbruket av kornvarer på vei opp igjen, etter å ha falt noe over tid.

– Grove kornprodukter er en viktig bidragsyter for å redusere risiko for sykdom, sier Granlund.

Handlingsplan

I den nasjonale handlingsplanen for bedre kosthold fram til 2021 har Helsedirektoratet satt opp en rekke mål. Blant disse er:

  • Forbruket av frukt og grønt, grove kornvarer og fisk skal øke med 20 prosent
  • Bruken av mettet fett, sukker og salt skal reduseres
  • Andelen i befolkningen som følger kostholdsrådene, skal økes.

(©NTB)