NÅ ER DET JUL IGJEN: Juletre og pakker er en viktig del av jula for mange. Tradisjonelt er ikke jula den beste tiden for lommeboka.
NÅ ER DET JUL IGJEN: Juletre og pakker er en viktig del av jula for mange. Tradisjonelt er ikke jula den beste tiden for lommeboka. Foto: Colourbox

Denne landsdelen svir av mest penger i jula

Bruker du mye penger på julefeiringen? Da er sjansen stor for at du er trønder eller nordlending.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I jula forsvinner det mye penger ut av kontoen til diverse utgifter. Julematen skal kjøpes inn, julepynten skal oppgraderes og juletreet må på plass.

Ikke minst skal det også handles inn julegaver til familie og venner, som utgjør over halvparten av julebudsjettet.

I en undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Danske Bank, har nordmenn svart på en rekke spørsmål om hvordan de løser det økonomiske rundt julefeiringen.

Her kommer det frem at landsgjennomsnittet for hva nordmenn totalt regner med å bruke på julefeiringen, ligger på nærmere 8700 kroner.

Det er de eldste som regner med å bruke mest, med et forventet forbruk på nesten 11.000 kroner for nordmenn over 60 år. Til sammenligning planlegger de mellom 18 og 29 år å bruke litt over 4500 kroner.

– Jeg vil tro at disse yngre kanskje har mindre å rutte med enn sine foreldre/besteforeldre. Som ung i dag har man gjerne høye boliglån og mye utgifter, mens den eldre garde har kanskje lav belåningsgrad og romsligere økonomi, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt.

For aldersgruppen 30-59 ligger gjennomsnittet på mellom 8600 og 8900 kroner.

Høyt forbruk i Trøndelag og Nord-Norge

Undersøkelsen viser også hvilken del av landet som i år planlegger å bruke mest penger på julefeiringen. Her har man delt opp i følgende regioner: Oslo og Akershus, resten av Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og Trøndelag og Nord-Norge.

Det er i Oslo og Akershus at man forventer å svi av de største summene i julefeiringen, med et forventet forbruk på nærmere 9500 kroner.

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt. Foto: Danske Bank
Forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt. Foto: Danske Bank

– Jeg vil tro at årsaken til at det er høyere i Oslo og Akershus enn ellers i landet, er at inntektsnivået er høyere der, sier Motzfeldt.

Samtidig som det skal brukes mye penger sentralt på Østlandet, planlegges det også store juleutgifter i Trøndelag og Nord-Norge. Her forventes det et forbruk på nærmere 9000 kroner i jula.

At julegleden er stor i Norges midtre og nordligere deler, bekreftes i en undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Nordea. Der utgjør Trøndelag og Nord-Norge de delene av landet som bruker mest på julefeiringen, om man ser bort i fra gavene.

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Foto: Nordea

– Dette er en trend vi har sett over flere år, og det er vanskelig å si med sikkerhet hva dette skyldes. Men det kan tyde på at både trøndere og nordlendinger prioriterer julekosen høyt, og selve rammen rundt julen betyr mer enn gavene, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Tallene under viser et gjennomsnitt av hva nordmenn i ulike deler av landet har svart på hvor mye penger de regner med å bruke på julefeiringen totalt.

Billigere jul for single

I undersøkelsen som YouGov har utført for Nordea, har nordmenn blant annet fått spørsmål om hvor mye de tenker å bruke spesielt på julegaver i år.

Ikke overraskende er det de som har samboer og hjemmeboende barn som bruker aller mest på julegaver, med et gjennomsnitt på 6788 kroner.

Nordmenn bruker åpenbart mye penger på gaver til sin kjæreste eller samboer, for de som er single har nemlig planer om å bruke langt mindre på gavene. Single nordmenn med barn skal i gjennomsnitt bruke 5274 kroner, mens single uten barn ikke vil bruke mer enn 3827 kroner.

Gruppen som bruker aller minst er de som bor hjemme hos foreldrene, med et gjennomsnitt på 2746 kroner.

Norske foreldre har fått spørsmål om hva de tenker å bruke på barnas julekalender i år. En femtedel vet ikke, en annen femtedel kjøper ikke julekalender til barna, mens en tredje femtedel bruker opptil 250 kroner kalendergaver. Kun tre prosent svarer at de skal kjøpe julekalender for mer enn 3000 kroner.