REAGERER: Siv Jensen, leder i Frp, reagerer på at KrF stemte mot Frp i Stortinget, samtidig som de forhandlet budsjett sammen.
REAGERER: Siv Jensen, leder i Frp, reagerer på at KrF stemte mot Frp i Stortinget, samtidig som de forhandlet budsjett sammen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB SCANPIX

full krangel om taxfree-saken:

Jensen: – Samarbeid er ikke å stikke kniver i hverandre

Frp-leder Siv Jensen reagerer på KrFs opptreden, samtidig som nestleder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) bedyrer at tidspunktet for taxfree-saken var tilfeldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få timer før KrF signerte budsjettavtalen med regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre tirsdag kveld, sørget KrF for å avvikle muligheten til å kjøpe to flasker ekstra vin i taxfree for alle som ikke kjøper tobakk.

Samtidig som KrF satt i budsjettforhandlinger med Frp, stemte altså representanter fra partiet mot Frp i Stortinget.

Dette har satt sinnene i kok hos flere profilerte Frp-politikere. Budsjettforliket med KrF gikk gjennom med et nødskrik, og flere ønsket å utsette forhandlingene med KrF.

– Jeg er både forbauset og skuffet over KrF, til tross for at jeg mener budsjettavtalen ble bra. Men det er ikke greit å drive denne type forhandlinger og ri to hester samtidig. Det gir ingen god inngang til regjeringsforhandlinger, der det er avgjørende at man har gjensidig tillit til hverandre, sier partileder Siv Jensen til NTB.

«Knivstikking»

Frp-lederen etterlater ingen tvil om at det blir ytterst krevende både med sonderinger og eventuelle forhandlinger.

– Samarbeid handler ikke om å stikke kniver inn i dem man skal samarbeide med, men om å finne en balanse. Det har vi klart så langt. Fordi man har respektert hverandre gjensidig. Men jeg må si at utgangspunktet nå er veldig dårlig, sier Jensen til NTB.

– Hvordan ser du for deg å komme videre?

– Vi må starte med at KrF tar inn over seg at de har tatt et valg om å forsøke med oss. Da kan de ikke fortsette å ri to hester samtidig. Først og fremst må vi bygge tillit. Vi må ha samtaler over tid. Dette er ikke gjort over natten. Taxfree-finten er helt klart en stor ripe i lakken, sier Frp-lederen.​

Ropstad: – Tilfeldig

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som har ledet budsjettforhandlingene for KrF, sier til TV 2 at tidspunktet for taxfree-saken i Stortinget var tilfeldig.

– Tidspunket var tilfeldig, og det var et forslag KrF hadde fremmet som ble behandlet i saken parallellt. Det hadde ikke budsjettkonskevener for 2019-budsjettet, som var det vi drev med i det andre rommet, sier Ropstad til TV 2.

Han sier budsjettforhandlingene med den borgerlige regjeringen har vært preget av mye uenighet, men en «konstruktiv og fin tone».

– Vi håper at sonderingene og forhåpentligvis videre forhandlinger kan gå i samme tone som budsjettet, sier han.

– Har dette gjort kommende forhandlinger vanskeligere?

– Nei, jeg tror Frp håndterer dette på en god måte. Jeg kjenner Siv Jensen som en proff politiker, så dette tror jeg skal gå greit uansett.

– Illojalt og uredelig

Onsdag ga stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sterke karakteristikker av KrF. Han mener partiet har opptrådt «illojalt og uredelig», og at det blir vanskelig å se for seg et regjeringssamarbeid sammen.

Han trakk også frem at flere Frp-politikere har reagert på måten de har blitt omtalt på av KrF-ere denne høsten.

– Det er veldig stor frustrasjon i vår gruppe. Det er et sinne der mot Kristelig Folkeparti. Både deres politikere og tillitsvalgte, etter i månedsvis å ha mottatt skyllebøtter på deres fylkesårsmøter, også nå på det ekstraordinære landsmøtet, sa Tybring-Gjedde til TV 2.

Dette bekrefter Siv Jensen onsdag.

– Gruppemøtet er en reaksjon på taxfree-finten som kommer i kjølvannet av en lang periode med mange harde utfall og karakteristikker av oss, våre tillitsvalgte og våre velgere. Vi er blitt omtalt som kalde mennesker og mye annet. Det er tøffe påstander som treffer hardt. Det toppet seg i går, sier Jensen til NTB.

– Som å bli dolket i ryggen

Flere fylkeslagsledere i Frp som TV 2 har vært i kontakt med onsdag, bekrefter at det har vært sterke reaksjoner på KrFs taxfree-finte midt i budsjettforhandlinger. Blant dem er Liv Gustavsen i Viken Frp.

– Vi setter lite pris på den oppførselen til KrF, og synes det er å bli dolket skikkelig i ryggen, sier hun til TV 2.

Også Gustavsen trekker frem KrF-politikeres karakteristikker av Frp i høst.

– Jeg holdt på å kjøre av veien da jeg hørte Hareides tale om veivalg, og de karakteristikkene han hadde om Frp. Jeg følte meg lite tilpass med hvordan han beskrev oss Frp-ere, og ble direkte lei meg, forteller hun.

– Å bli beskrevet på en sånn måte falt meg tungt om hjertet. Jeg tenkte, «herregud, er dette meg og hvordan folk ser på oss?», fortsetter Gustavsen.

Utelukker ikke Frp-exit

Tybring-Gjedde er blant Frp-ere som nå åpner døra for at Frp kan trekke seg fra regjeringen, dersom KrF kommer inn.

Også flere fylkeslagsledere TV 2 har vært i kontakt med onsdag, utelukker ikke dette scenarioet.

– Jeg synes det er underlig at man i en situasjon hvor man forhandler om budsjett, parallellt har en agenda og jobber for det. Det blir ganske usmakelig, sier Johan Aas i Innlandet Frp.

– Det går en grense for Frp også, og den grensen må ikke tøyes for langt. Også er det viktig å understreke at i en firepartiregjering, så må partienes størrelse gjenspeile gjennomslag. Det må KrF huske på, sier Frank Sve, fylkesleder i Frps største fylkeslag i Møre og Romsdal.

(TV 2/NTB)