utelukker ikke å gå ut av regjering:

– Det er veldig stor frustrasjon og sinne

Christian Tybring-Gjedde beskriver et stort sinne i Fremskrittspartiets stortingsgruppe etter budsjettforhandlingene med Kristelig Folkeparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier til TV 2 at han ikke utelukker at dersom KrF trer inn i regjering, vil det føre til at Fremskrittspartiet trekker seg ut.

– Frustrasjonen og irritasjonen blant våre velgere nå er så stor, at de mener vi må gå ut av regjering, sier han.

– Det er en vurdering i Frp om vi får mer gjennomslag i eller utenfor regjering, fortsetter han.

– Har du støtte fra flere i partiet ditt for dette synspunktet?

– Ja, det er jo de frustrasjonene som kommer til syne når vi diskuterer dette på gruppemøtet, sier han.

– Hvor mange snakker vi om da?

– Det er ulike saker folk er opptatt av. Men det var ingen som hadde begeistring for det kompromisset som vi inngikk i går, sier Tybring-Gjedde.

Saken vil bli et tema på Frps landsstyremøte fredag.

Se hele intervjuet øverst i saken.

– Stor frustrasjon

Tirsdag kveld gikk skissen til et nytt statsbudsjett gjennom med et nødskrik hos Frps stortingsgruppe. TV 2 kunne erfare at det var stor misnøye blant flere av Frp-representantene. 12 stemte for budsjettet, mens 9 stemte mot.

– Det er veldig stor frustrasjon i vår gruppe. Det er et sinne der mot Kristelig Folkeparti. Både deres politikere og tillitsvalgte, etter i månedsvis å ha mottatt skyllebøtter på deres fylkesårsmøter, og også nå på det ekstraordinære landsmøtet, sier Tybring-Gjedde.

– Det går på våre tillits- og folkevalgte, og hvordan vi har et annet menneskesyn og ønsker et kaldere samfunn og et sorteringssamfunn. Det er veldig, veldig sterke beskyldninger, mener han.

Han tror det blir krevende å samarbeide med KrF, som han mener «taler med to tunger», i en regjering.

– Jeg synes det er vanskelig, for jeg ikke egentlig hva KrF er lenger. De vet det ikke selv heller, mener Tybring-Gjedde.

Taxfree-uenighet

Tybring-Gjedde trekker særlig fram KrFs votering i taxfree-saken på Stortinget tirsdag, som han kaller «illojalt og uredelig». Samme dag som budsjettforhandlingene var inne i sin sluttspurt, stemte partiet nemlig mot Frp i saken om utvidelse av taxfree-ordningen.

Avtroppende partileder Knut Arild Hareide i KrF, sier onsdag at han ikke har forståelse for de sterke reaksjonene i Frp rundt dette.

– Nei, det har jeg ikke. Vi har opptrådt ryddig og greit, mener han.

– Mener du at det er ryddig å inngå en avtale i Stortinget med venstresiden, samtidig som dere sitter i budsjettforhandlinger med høyresiden?

– Så lenge det ikke angikk 2019-budsjettet, så er det ryddig. Men hadde det vært om 2019-budsjettet, så var det enighet i partiet at vi ikke skulle støtte forslaget, sier han.

Også statsminister Erna Solberg (H) uttalte seg om saken onsdag.

– Det har jo vært litt utfordrende for alle partier på borgerlig side denne høsten og høre noen karakteristikker og annet rundt dette. Så tenker jeg at litt tid og samarbeid hjelper på det, sier hun.

– Vi skal sette oss ned og gjøre det vi er ganske gode på; snakke om de vanskelige sakene og finne de gode kompromissene, sier Solberg.

– Må gjenspeile partiets størrelse

Frank Sve, fylkesleder i Frps største fylkeslag i Møre og Romsdal, sier til TV 2 at han opplever at fylkeslaget er innstilt på å samarbeide med KrF.

FYLKESLEDER: Frank Sve på talerstolen på Frps landsmøte i år.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FYLKESLEDER: Frank Sve på talerstolen på Frps landsmøte i år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Det er flere saker vi er godt fornøyd med, og noen saker vi ikke er så fornøyde med. Men nå har vi et borgerlig flertall her i landet, og for hver dag vi holder Jonas Gahr Støre milevis unna, så er det en seier, sier han.

Likevel understreker også han at partiet ikke kan sitte i regjering for enhver pris.

– Det går en grense for Frp også, og den grensen må ikke tøyes for langt. Også er det viktig å understreke at i en firepartiregjering, så må partienes størrelse gjenspeile gjennomslag. Det må KrF huske på, sier han.

Sve nevner innvandring og antall kvoteflyktninger som saker Frp ikke vil kunne kompromisse på.

– Men vi har alle våre saker, og det er anstendige folk i alle partier. Om vi prøver å parkere hverandre med én gang, så tror jeg det går dårlig, men jeg har et godt håp, sier han.

– Har ikke mye å gå på

Tybring-Gjedde understreker onsdag at Frp ikke har mye å gå på i eventuelle kompromisser med KrF. Det samme sier Christian Eikeland, fylkesleder i Agder Frp.

– Jeg tror Frp forventer gjennomslag på viktige saker, og at vi ikke har mye å gå på når det gjelder å endre viktige områder for oss, sier han.

Eikeland utelukker ikke at en mulig KrF-inngang i regjeringen kan føre til at Frp trekker seg ut.

Anita Gilde, fylkesleder i Trøndelag Frp, bekrefter at taxfree-saken skapte reaksjoner.

– Det er fremgangsmåten det reageres på. Kutt i taxfree fra seks til fire flasker vin i 2020 ødelegger ikke regjeringssamarbeidet, men det er klart det reageres på måten det ble gjort på, sier fylkeslederen.

– Kan du utelukke at KrFs inngang i regjering vil føre til at Frp trekker seg ut?

– Landsstyret har møte på fredag, da blir dette drøftet, sier Gilde.