TRAGISK: Mannens Tesla og Fridas lille Fiat frontkolliderte på riksvei 167 ved Røyken. Innfelt er et av de siste bildene som ble tatt av Frida.
TRAGISK: Mannens Tesla og Fridas lille Fiat frontkolliderte på riksvei 167 ved Røyken. Innfelt er et av de siste bildene som ble tatt av Frida. Foto: TV 2-tipser / Privat

Kjørte forbi bil uten å se seg for – Frida (19) døde momentant

En mann er dømt til fire måneders fengsel etter at han frontkolliderte med bilen til Frida Bjerkelund (19) i april 2017. – Altfor lav straff, mener Fridas mor.

Frida Bjerkelund (19) hadde hatt eksamen 26. april 2016. Etter skolen satte hun seg inn i bilen sin, en Fiat 500, for å kjøre hjem.

Hjemme ventet moren. Frida pleide alltid sende en melding når hun var på vei hjem, men denne dagen fikk ikke Gro Bjerkelund noen melding.

Utover ettermiddagen begynner hun å lure på om ikke Frida snart skulle komme hjem.

Så ringer det på døren. Der står presten. Frida er død.

Dårlig tid

Tidligere på ettermiddagen, like over klokken 12, var en mann i 60-årene for sent ute til en legetime.

Han valgte derfor å kjøre raskere enn fartsgrensen på 80 kilometer i timen på riksvei 167 i Grodalen ved Røyken, i retning Oslo.

En kort strekning var farten oppe i så mye som 120 kilometer i timen. Så havnet han bak en annen bil. Han ble liggende bak i noen sekunder, før han akselererte bilen sin og la den over i motsatt kjørefelt.

Her svingte veien svakt.

Idet bilen, en Tesla S-modell, kom opp på siden av bilen han skulle kjøre forbi, frontkolliderte han med en møtende bil.

Døde momentant

Denne bilen var Fridas Fiat. Den veide ett tonn, og hadde ingen sjanse mot den 2,5 tonn tunge Teslaen.

Bilen ble kastet ut av veibanen, og 19-åringen ble påført skader som gjorde at hun døde momentant.

Mannen i 60-årene kom uskadd fra hendelsen.

– Frida var en jente mange var glad i. Hun var rettferdig, snill og ytte alltid maksimalt på skole og jobb, sier moren, Gro Bjerkelund, til TV 2.

Tesla-føreren ble siktet, så tiltalt, for grov uaktsom kjøring. I tingretten ble han dømt til fire måneder i fengsel, men dommen ble anket da aktor mente denne straffen var for lav.

Aktor la ned påstand om seks måneders fengselsstraff i lagmannsretten.

Denne uken ble det klart at Borgarting lagmannsrett kom fram til samme konklusjon som tingretten, og dommen på fire måneder blir stående.

– Å få fire måneder i fengsel for å ta livet av en 19 år gammel jente, min Frida, det er alt for lite. Er et menneskeliv verdt så lite? spør moren.

Innrømmet forholdene

Mannen har erkjent de faktiske forholdene i saken, og har ifølge dommen beklaget i retten.

Hele situasjonen ute på veien er dokumentert av dashbord-kameraet til bilen som ble forsøkt kjørt forbi.

Selv om grov uaktsom kjøring med døden til følge har en strafferamme på 7 måneder, kom dommerne fram til at fire måneder var en passende straff. Som begrunnelse brukes det blant annet at både mannen og hans familie er svært preget av hendelsen.

Mannen har også mistet førerkortet i fire år.

Aktor, på sin side, argumenterte i lagmannretten for at uaktsomheten er så grov at man bør se på gjeldende rettspraksis, som viser at straffen for denne typen hendelser som regel ligger høyere enn fire måneder.

– Denne mannen tok en valg den dagen han satte seg bak rattet og bestemte seg for å kjøre forbi uten å ha sikt. Frida tok aldri noe valg. Jeg og familien min tok aldri noe valg. Det er veldig tungt, og jeg kan aldri tilgi ham dette, sier Bjerkelund.

– Veldig lei seg

Mannens forsvarer Svein Holden sier mannen var forberedt på å godta tingrettens dom på fire måneder.

– Det er ingen tvil om at min klient er dypt fortvilet over det som har skjedd. Han var forberedt på å godta tingrettens dom, inntil påtalemyndigheten brakte saken inn for lagmannsretten, sier han.

Opprinnelig ønsket ikke den domfelte noen ankesak, av hensyn til 19-åringens familie, sier han.

Nå slår begge parter seg til ro med lagmannsrettens dom.

– Nå har jeg kjempet det jeg kan for å gi Frida rettferdighet. Nå er jeg tom, sinna, trist og lei meg, og må forsøke å komme meg videre. Denne høsten har vært veldig tung, men nå er det snart jul, og Frida elsket julen, så vi må pynte huset og lage en feiring, sier moren.

Hun innrømmer at hun fremdeles venter på at datteren skal komme inn døra i huset hjemme i Holmsbu.

– Vi må klare å leve videre. For det er som søsteren til Frida sier; hun følger med på oss her nede, sier hun.