MISNØYE: Finanspolitisk talsperson i FrP, Helge Andre Njåstad og finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad. Forholdet er ikke det beste mellom de to partiene etter tirsdagens hendelser på Stortinget.
MISNØYE: Finanspolitisk talsperson i FrP, Helge Andre Njåstad og finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad. Forholdet er ikke det beste mellom de to partiene etter tirsdagens hendelser på Stortinget. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Tv 2 erfarer:

Drama i Frps stortingsgruppe – budsjettet så vidt stemt gjennom

Om kun to av 21 personer hadde stemt annerledes i Frps stortingsgruppe, ville det ikke blitt enighet om statsbudsjettet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF og de tre regjeringspartiene er enige om en skisse til statsbudsjett for 2019. Partiene satt i forhandlinger hele tirsdagen, og ved 19-tiden varslet de finanspolitiske talspersonene at de hadde kommet til enighet.

En pressekonferanse skulle holdes klokken 21, men den lot imidlertid vente på seg.

Først en time på overtid kom partiene ut og redegjorde for forliket. Årsaken til at det tok så lang tid, var tydelig misnøye i Frps stortingsgruppe.

Listhaug stemte for

TV 2 erfarer at det har vært et dramatisk gruppemøte for Frp på Stortinget tirsdag kveld.

12 stemte for budsjettet, mens 9 stemte mot.

Det betyr at kun to personer i Frps stortingsgruppe hadde trengt å stemme annerledes for at budsjettet skulle havarere.

– Da hadde det vært budsjettkrise på Stortinget. Det hadde vært det verst tenkelige resultatet for statsminister Erna Solberg, like før de skal gå inn i de viktige sonderings- og forhandlingsrundene for å få etablert en firepartiregjering, sier TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud.

Siv Jensen var ikke til stede under Frps stortingsmøte. Den eneste fra partiledelsen på møtet var Sylvi Listhaug, som ifølge TV 2s opplysninger stemte for budsjettet.

Frp vil ha tilbakebetalt

Kilder TV 2 har snakket med forteller om en ulmende forbannelse blant Frpere på Stortinget. De krever nå betydelige gjennomslag i regjeringsforhandlingene med KrF.

I den nye skissen til statsbudsjett har KrF blant annet fått gjennomslag for å øke barnetrygden med 1000 kroner per barn i året. De har også fått gjennomslag for å fjerne 350-kronersgrensen for tollfri import.

I tillegg til gjennomslag i statsbudsjettet som ikke falt i god jord hos Frp, stemte KrF tirsdag for at muligheten til å bytte taxfreekvoten for røyk og snus med alkohol blir borte fra 2020. Alkohol skal også merkes med helseskadelige etiketter.

At KrF stemte sammen med opposisjonen på samme dag som de forhandlet om statsbudsjettet, har gjort at forholdet mellom KrF og Frp ikke er det beste før de forestående regjeringsforhandlingene.

– Nå er det et Frp som har mye aggresjon i seg, og som fikk mye tyn av KrF i løpet av ukene hvor KrF tok sitt retningsvalg. Frp vil ha betalt tilbake i regjeringsforhandlingene, samtidig som KrF har ambisjoner om store gjennomslag, så dette kan bli krevende, sier Eriksrud.

Sinne og frustrasjon

Møtet i Frps stortingsgruppe gikk langt på overtid. Mens de finanspolitiske talspersonene i de fire partiene varslet en pressekonferanse nøyaktig klokken ni, trengte Frp en time til for å diskutere budsjettet.

– Den ene stortingsrepresentanten etter den andre gikk opp på talerstolen under Frp møte og skjelte ut denne prosessen. Det var mye sinne og frustrasjon som kom til syne i det møtet, sier Eriksrud.

Til slutt var det altså kun med et nødskrik at det ble sikret flertall for budsjettavtalen, med 12 mot 9 stemmer.

– Det sier noe om det klimaet som statsministeren er nødt til å rydde opp i. Når de nå går inn i sonderingsrunden som skal ende med en firepartiregjering, må hun bygge broer særlig mellom KrF og Frp.