Hundrevis kan ha rett på milliongevinst etter eiendomsmogul-feil

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen glemte å melde fra om forkjøpsrett ved kjøp av flere leiegårder i Oslo i 2006 og 2007. Det kan koste ham dyrt, samtidig som flere hundre leietakere kan få en uventet milliongevinst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leide du leilighet i enkelte blokker på Grünerløkka i 2006? Da kan det hende at du har rett på en milliongevinst som du ikke visste om.

Årsaken til det, er at eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen glemte å melde fra om forkjøpsrett da han kjøpte flere eiendommer i Oslo i 2006 og 2007.

– Vi har glemt å melde 12 eiendommer, og det er jeg veldig lei for, sier Tollefsen til TV 2.

– Svært alvorlig

Eiendomsmogulen eier rundt 36.000 leiligheter, men Ivar Tollefsen er kjent som en ganske ujålete mangemilliardær. På fritiden er han hyperaktiv, med hobbyer som fjellklatring, skiekpedisjoner, rally og sykkelritt.

Dagens Næringsliv avslørte nylig at Tollefsen ikke har gitt Oslo kommune forkjøpsrett, som man plikter ved kjøp av leiegårder.

– Dersom det viser seg at man systematisk siden 2006 har unnlatt å informere om overtakelsen og forkjøpsretten, så er det svært alvorlig, sier Raymond Johansen, leder for byrådet i Oslo.

Ifølge Ivar Tollefsen tjente han ingenting på å ikke melde fra om forkjøpsretten.

– Det fremstår som om vi forsøker å lure oss unna, snike oss under radaren og omgå lovene, men det gjør vi ikke. Det var ingenting å tjene på det. Hadde eiendommene blitt tatt i kommunal forkjøpsrett, hadde vi bare tatt en annen eiendom, sier Tollefsen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Vil snu alle steiner

Oslo kommune vil nå undersøke om de kan og vil benytte forkjøpsretten de egentlig har hatt. Byrådsleder Johansen vil snu alle steiner for å finne ut hva som er mulig.

– Dette er snakk om mange personer som ikke har hatt økonomiske ressurser, og som har vært låst i en fattigdomsfelle. Er det sånn at de hadde anledning til å kjøpe en leilighet til markedspris med en bonus på 20 prosent, burde de ha fått det.

Han påpeker at eiendomsbaroner har tjent seg søkkrike på boligmarkedet i Oslo, og ønsker at også «vanlige folk» skal ha en trygg framtid.

– Vil Oslo kommune nå benytte seg av forkjøpsretten?

– Det er hvert fall naturlig at vi vurderer hva vi kan gjøre. Det er uansett helt uakseptabelt at det ikke er meldt inn. Hvis det i tillegg er en bevisst handling, er det noe som gjør meg svært opprørt, sier Johansen.

– Hvis dere benytter dere av forkjøpsretten, vil dere la den gå videre til beboerne på den tiden?

– Det høres veldig naturlig ut at det er det man bør gjøre. Det er dem i så fall vel unt. Vi skal se på saken. Det er noen som har tjent seg steinrike på dette, og det er ikke de som var sosialklienter i 2006.

– Uproblematisk å tape hundrevis av millioner

Johansen er innstilt på å kjempe for at beboerne i 2006 får kjøpt sine gamle boliger. Hvis leieboerne som bodde der i 2006, som i stor grad var sosialklienter og trygdede, ender opp med forkjøpsrett, vil de få kjøpe leiligheten til 2006-pris.

Det innebærer i så fall en rabatt på minst en million kroner.

– Det er en liten eller stor lottokupong for mange privatpersoner, og det har vi ingen problemer med, sier Tollefsen, som tilsynelatende unner leietakerne en milliongevinst.

– Jeg blir den økonomiske taperen. Avhengig av hvor mye som kjøpes taper jeg 100 millioner, 200 millioner eller kanskje 500 millioner. Det synes jeg er helt uproblematisk, sier Tollefsen.