– Dette er matvarene du bør være forsiktig med

Hver dag omgir vi oss med kjemikalier og ulike stoffer som er skadelige for helsen vår. Nå viser forskning at miljøgiftstoffer kan ha store konsekvenser for utviklingen av hjernen.

For 60 år siden hadde mennesker under 10 ulike skadelige stoffer kroppen. I dag er det tallet mellom 200 og 400 giftstoffer og det kan gi uante konsekvenser.

Nyere forskning fra det globale sykdomsbyrde-prosjektet, Global Burden of Disease, viser at giftstoffene kan gjøre stor skade på hjernen vår.

Forsker og toksikolog Gro Dehli Villanger ved Folkehelseinstituttet forklarer at det ofte kan være vanskelig å vite hvor det finnes uønskede kjemikalier, nettopp fordi det er en så stor del av hverdagslivet vårt.

– Det finnes i plastemballasjer, i fisk- og sjømat og i kosmetikk, det er overalt, forteller Villanger.

Den største utfordringen er at industrien ligger foran forskningen. Det gjør at det stadig utvikles nye stoffer, men det kan ta tid før man har god forskning på konsekvensene.

Kan gi hjerneslag

Noe av det de har tall på, er hvordan hjernen påvirkes. Overlege og nevrolog Anne Hege Aamodt forklarer at hjernens utvikling er svært sårbar for miljøgifter, spesielt kjemikalier som kvikksølv og bly. Det byr på en ekstra risiko for små barn og kan være med på å utvikle ADHD, autisme og andre lidelser knyttet til hjerneutvikling. Men det er ikke bare små barn som må ta forholdsregler, forskningen viser at voksne er like utsatt.

– Tall viser at luftforurensning kan gi økt risiko for demens og hjerneslag. Vi har vært klar over konsekvensene av forurensning for lunge og pust, men ikke i hvor stor grad det påvirker hjernen, sier Aamodt.

Ta bevisste valg

Helt hysterisk trenger man likevel ikke bli. Norge er kjent for å være strenge med merking. Det du finner i butikkene skal være testet og godkjent. Både Villanger og Aamoth bekrefter at forskningen bærer preg av tall fra land med større mengde forurensning.

– Nivåene i Norge er ikke spesielt høye, sier Aamodt, men forklarer at det likevel er visse ting man bør unngå store mengder av.

– Fiskelever-produkter kan være greit å unngå, ikke spis for mye tunfisk og vær forsiktig med mengden riskaker.

Hun oppfordrer til å velge sesongens råvarer og kortreist mat. På den måten kan man unngå å få i seg for mye miljøgiftstoffer, en annen ting er å se etter svanemerke, CE-merke eller EU-blomsten, det er et kvalitetsstempel man skal kunne stole på.

Både Aamodt og Villanger forteller at det kontinuerlig forskes på området, og at det er trygt å følge retningslinjene til mattilsynet og helsedirektoratet.