PÅ VEI UT?: Dersom KrF skal få statsrådsposter, kan det bli skjebnesvangert for Linda Hofstad Helleland (f.v), Bård Hoksrud og Nikolai Astrup.
PÅ VEI UT?: Dersom KrF skal få statsrådsposter, kan det bli skjebnesvangert for Linda Hofstad Helleland (f.v), Bård Hoksrud og Nikolai Astrup. Foto: NTB Scanpix (montasje)

Ekspertene: – Disse statsrådene kan miste jobben

KrF har uttrykt at de ønsker seg minst tre statsrådposter dersom de trer inn i regjeringen. Det betyr at sittende statsråder står i fare for å miste jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nærmer seg slutten for KrFs forhandlinger med regjeringspartiene. Alt tyder på at det blir enighet om statsbudsjettet, og at KrF dermed trer inn i regjeringen.

På forhånd har KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sagt at partiet ønsker seg minst tre statsrådsposter, slik Venstre også har i dagens regjering. Skal de få dette, vil det få konsekvenser for noen av dagens statsråder.

– Hvilke statsråder som må gå, avhenger både av hvilke poster KrF får, og andre strategiske valg fra regjeringspartiene. Det er ikke sikkert at den statsråden som må vike plass, forsvinner ut av regjeringen. Her kan det bli flere rokeringer, sier Aslak Eriksrud, politisk kommentator i TV 2.

Han tror statsminister Erna Solberg (H) vil la KrF velge én statrådspost nærmest fra øverste hylle.

– Jeg vil tro at alle postene er i spill, bortsett fra finans-, utenriks- og kulturministerposten, hvis Trine Skei Grande (V) ønsker å fortsette i sistnevnte. KrF ønsker å markere seg på skole- og helsepolitikken. Det kan være områder de sikter seg inn på, men de vil nok ikke få begge, sier Eriksrud.

Hofstad Helleland og Astrup

Også politisk redaktør i Fædrelandsvennnen, Vidar Udjus, tror Solberg vil gi KrF en større statsrådspost.

– For egen del synes jeg Venstre kom dårlig ut av statsrådkabalen ved forrige omrokering. De fikk for eksempel kun halve Kunnskapsdepartementet. Hvis Erna Solberg skal gjøre KrF til lags, bør hun gi dem tyngre statsrådsposter, mener Udjus.

Han tror det vil gå utover to Høyre-statsråder og én Frp-statsråd dersom KrF skal få tre poster.

– Barne- og likestillingsdepartementet og bistand- og utviklingsposten seiler opp som aktuelle for KrF, sier Udjus.

Per i dag er det henholdsvis Linda Hofstad Helleland (H) og Nikolai Astrup (H) som har disse statsrådspostene.

Udjus nevner også Kunnskapsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet eller Justisdepartementet som aktuelle for KrF-statsråder. Han understreker at situasjonen selvsagt kan endre seg dersom det blir sammenslåinger eller andre strukturelle endringer for departementene.

– Ligger dårlig an

Også Arne Strand, politisk kommentator i Dagsavisen, tror utviklingsminister Astrup kan få konkurranse.

– Hvis KrF skal ta bistandsdepartementet, så ligger Nikolai Astrup (H) dårlig an, sier Strand.

I tillegg nevner han barne- og likestillingsminister Hofstad Helleland og mat- og landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) som statsråder aktuelle for å miste sin post. Det vil i så tilfelle bli en kort statsrådsperiode i dette departementet for Hoksrud, som tok over jobben i august i år.

FÅR HAN FORTSETTE?: Mat- og landbruksminister Bård Hoksrud i vandrehallen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR HAN FORTSETTE?: Mat- og landbruksminister Bård Hoksrud i vandrehallen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Disse kommer inn

Udjus i Fædrelandsvennen mener nestleder Kjell Ingolf Ropstad er selvskreven statsråd for KrF i en regjering.

NY STATSRÅD?: Hilde Frafjord Johnsen, generalsekretær i KrF, var utviklingsminister under Bondeviks første og andre regjering.
NY STATSRÅD?: Hilde Frafjord Johnsen, generalsekretær i KrF, var utviklingsminister under Bondeviks første og andre regjering. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB Scanpix

– Jeg ser for meg at det blir Ropstad, Hans Olav Syversen og ett menneske fra venstrefløyen i partiet. Dette bør jo helst være en kvinne, sier han.

Han tror denne siste KrF-eren fra venstrefløyen kan bli en overraskelse. Noen har pekt på Hilde Frafjord Johnson som en mulig kandidat. Hun satt som utviklingsminister under Kjell Magne Bondeviks første og andre regjering. I KrFs politiske veivalg støttet hun Knut Arild Hareides forslag.

– Det er en mulighet, men det kan også hende at man tenker litt fornyelse, sier Udjus.

Også Eriksrud trekker frem muligheten for at en såkalt «rød» KrF-er kan få en statsrådspost.

– Det kan være taktisk klokt for KrF å ha med seg en statsråd fra den røde siden, som tapte retningsvalget. Det vil være viktig at det store mindretallet føler seg representert. Der er det flere aktuelle navn, hvis de selv ønsker å ta en slik jobb, sier han.

Blir begge nestlederne med?

Strand tror derimot begge KrFs nestledere, både Ropstad og Olaug Bollestad, kan komme til å få statsrådsposter.

– Jeg tror begge nestlederne og Hans Olav Syversen vil få poster. Ropstad til bistand, Bollestad til barne- og likestilling, og Syversen kanskje til landbruk, sier han.

USIKKERT: Om begge KrFs nestledere får statsrådsposter, gjenstår å se.
USIKKERT: Om begge KrFs nestledere får statsrådsposter, gjenstår å se. Foto: Kallestad, Gorm/NTB Scanpix

Også Eriksrud peker på Bollestad som en het kandidat. Udjus i Fædrelandsvennen er derimot mer usikker på om den andre KrF-lederen får bli med inn som statsråd.

– Jeg er litt i tvil. Det kan jo tenkes hun tar plassen i stedet for Syversen, og da vil i så fall en venstrefløy-KrF-er kunne være både en mann og en kvinne. Det blir veldig spennende, slår han fast.

Syversen er tidligere parlamentarisk leder i KrF. Han har av flere blitt nevnt som en mulig ny lederkandidat for partiet.

– Skal han overta partiet, må han inn som statsråd, sier Eriksrud.

Eriksrud sier Erna Solberg har flere hensyn å ta i den kommende omrokeringen.

– KrF har store ambisjoner om både politiske gjennomslag og sentrale posisjoner, men det må balanseres opp mot hensynet til de andre tre partiene. Statsministeren må bygge et lag som gir alle synlige posisjoner og som balanserer styrkeforholdet mellom de fire, sier han.