Terje Opheim, Janne Jemtlands storebror, avbildet i tinghuset på Hamar etter å ha vitnet moit drapstiltalte Svein Jemtland,.
Terje Opheim, Janne Jemtlands storebror, avbildet i tinghuset på Hamar etter å ha vitnet moit drapstiltalte Svein Jemtland,. Foto: Kenneth Fossheim / TV 2

jannes bror:

Besøkte tiltalte i fengsel og signerte hysj-avtale – risikerte millionsøksmål

HAMAR TINGHUS (TV 2): Broren til avdøde Janne Jemtland (36) fortalte retten om dagene mens søsteren var savnet på nyåret. I sommer konfronterte han Svein Jemtland i fengsel, og i den forbindelse gjorde de en spesiell avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til 29. desember døde Janne Jemtland. Politiet mener at hun ble skutt i hodet av ektemannen sin, Svein Jemtland (47). De mener også å kunne føre bevis for at hun ble senket i vann slik at hun druknet kort tid senere.

Ektemannen nekter straffskyld for drap, og sier at skuddet gikk av ved et uhell etter en krangel.

Svein Jemtland erkjenner imidlertid at han iverksatte en stor dekkoperasjon for å skjule det som hadde skjedd.

Han vasket og gravde ned pistolen, han dumpet liket i Glomma, han villedet politiet og han lurte familie og venner til å tro at han var uvitende om det som hadde skjedd.

Ga falske forhåpninger

Halvannet døgn etter at Janne Jemtland døde, og snaut ett døgn etter at hun trolig ble dumpet i Glomma, ringte Svein Jemtland til Terje Opheim – Jannes storebror.

TILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha skutt kona si og deretter senket henne i vann slik at hun druknet. (Foto: Privat)
TILTALT: Svein Jemtland er tiltalt for å ha skutt kona si og deretter senket henne i vann slik at hun druknet. (Foto: Privat)

Klokken var kvart på tre den 30. desember da Opheims telefon ringte. Han svarte ikke på anropet fra Jemtland.

– Han sendte en melding og skrev «God jul. Kan du ringe meg?». Da skjønte jeg at det hadde skjedd noe, for Svein pleide aldri å sende slike meldinger. Jeg ringte opp litt senere den dagen, forteller Terje Opheim.

Under denne samtalen fikk broren, som er bosatt i Trondheim, vite at søsteren var savnet. Dagen etter, på nyttårsaften, reiste han ned til Brumunddal. Det ble en spesiell feiring.

Sammen med parets to mindreårige sønner så de på rakettene i Brumunddal. Svein Jemtland, som da visste hva som hadde skjedd med kona, ga barna falske forhåpninger, ifølge Opheim.

– Mens vi så på fyrverkeriet, sa han at «kanskje mamma er hjemme når vi kommer hjem». Den yngste sønnen løp rett opp på soverommet og lette etter moren sin, forteller Opheim.

Bodde hos Jemtland

Med unntak av halvannet døgn hvor han var hjemme i Trondheim en tur, bodde Opheim hjemme hos Svein Jemtland i de to ukene Janne var savnet. Han fungerte også som familiens talsperson i pressen.

Opheim sier at disse ukene var svært vanskelige. Han reagerte også på «merkelige historier» han fikk servert av svogeren.

– Jeg ville ut og lete etter Janne, og da opplevdes Svein som apatisk og tafatt. Han ble ikke med på leteaksjonen. Det er annerledes enn slik han har fremstilt seg selv: Som en staut kar og tidligere medlem av Fremmedlegionen. Med hans kunnskaper og ressurser kunne han trolig funnet kona si før politiet, om dette var en vanlig savnetsak, sier Opheim.

Etter hvert som dagene gikk fikk han en stadig mer «ekkel følelse», men det var først da Svein Jemtland ble pågrepet 12. januar at han virkelig forsto at svogeren hadde noe med forsvinningen å gjøre. Dagen etter ble Janne Jemtland funnet i Glomma.

Tobarnsmoren Janne Jemtland (36) mistet livet natt til femte juledag i fjor. (Foto: NTB Scanpix)
Tobarnsmoren Janne Jemtland (36) mistet livet natt til femte juledag i fjor. (Foto: NTB Scanpix)

Mange kilo av skuldrene

Noen dager etter pågripelsen hadde Opheim en lang prat med ekteparets eldste sønn, som på tidspunktet var 13 år gammel. Da kom det frem at gutten hadde vært i huset da moren ble truffet av skudd.

I tillegg fortalte gutten at faren hadde bedt ham forklare seg uriktig om det han hadde opplevd.

– Jeg opplevde da at mange brikker da falt på plass. Jeg opplevde også at gutten fikk fjernet mange kilo fra sine skuldre, forteller Opheim.

Etter å ha vitnet i straffesaken mot Svein Jemtland, sier han til TV 2 at han fortsatt er svært sint på sin tidligere svoger. Han påpeker at 47-åringen bare er tiltalt. Opheim understreker at han uansett bærer på mye sinne for måten tiltalte håndterte liket etter at Janne Jemtland døde.

Disputt i retten

Mot slutten av Opheims forklaring, ønsket Svein Jemtland å komme med en kommentar til vitnemålet. Tiltalte var tydelig oppgitt over ting Opheim hadde sagt. Blant annet var det viktig for Jemtland å understreke at det var han som satte barna i kontakt med hjelpeapparatet mens moren deres var savnet.

I den forbindelse kom det frem at Opheim besøkte Svein Jemtland i Ullersmo fengsel i sommer. Under besøket skrev de begge under på en avtale som innebærer at Opheim ikke får lov til å gjengi innholdet i samtalen fra fengselet.

Konsekvensen av en gjengivelse kunne være et søksmål fra Svein Jemtland på én million kroner.

– Hvorfor ville du besøke han i fengselet?

– Jeg hadde en del spørsmål som jeg ville ha svar på. Det var et ønske fra min side å «face» mannen som er tiltalt for dette, sier Opheim, som av hensyn til avtalen ikke vil gjengi noe av innholdet i samtalen.

Skuddet som ga Janne Jemtland livstruende skader gikk av på trappa utenfor ekteparets bolig i Brumunddal.
Skuddet som ga Janne Jemtland livstruende skader gikk av på trappa utenfor ekteparets bolig i Brumunddal. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Taus om avtale

– Hvordan er forholdet ditt til Svein Jemtland i dag?

– Det er ikke noe forhold. Han sitter i fengsel, svarer Opheim.

Om disputten mellom Opheim og Jemtland i retten, sier sistnevntes forsvarer at hans klient og Opheim åpenbart er uenige om enkelte forhold.

– Men jeg ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, sier advokat Christian Flemmen Johansen.

Han ønsker heller ikke å si stort om taushetsavtalen som ble inngått mellom Opheim og Jemtland. Han understreker imidlertid at verken han eller advokatfirmaet har vært en del av utarbeidelsen av avtalen. Kontrakten skal ikke legge føringer for hva Opheim kan si til politiet og i retten.