TYNNSLITT TILLIT: Simen Bondevik mener nestlederne har gått bak ryggen på partileder Knut Arild Hareide. Foto: Goran Jorganovich/TV 2
TYNNSLITT TILLIT: Simen Bondevik mener nestlederne har gått bak ryggen på partileder Knut Arild Hareide. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

Bondevik om hemmelig KrF-møte: – De har gått bak ryggen på hele partiet

Simen Bondevik reagerer kraftig på VGs avsløring om hemmelig møte mellom KrFs nestledere og statsminister Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes det er merkelig at to nestledere går bak ryggen på sin partileder, og jeg blir litt sint over det som kommer frem i artikkelen. Hovedproblemet her er det sviket mot Knut Arild som jeg leser det har vært fra begge nestlederne, sier Simen Bondevik til TV 2.

Bondevik er leder for KrFU i Akershus.

– Du kaller det et svik. Det er et sterkt ord?

– Ja, svik er et sterkt ord. Men her har de gått bak ryggen på hele partiet og partiorganisasjonen, de har holdt det hemmelig, og det kommer først fram etter at avgjørelsen er tatt. Spørsmålet er om det er en avgjørelse som egentlig er forankret i partiet KrF eller om det er forankret i Høyre.

Hemmelig møte

VG skriver mandag at KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad begynte å bruke argumentet om at det ville være mulig å endre abortloven dersom man gikk inn i et samarbeid med dagens regjering, etter at han og Olaug Bollestad hadde et hemmelig møte med statsminister Erna Solberg og resten av Høyre-ledelsen 11. oktober.

Det skal ha vakt sterke reaksjoner innad at han brøt interne, vedtatte spilleregler om ikke å blande inn andre partier i kampen om veivalget, ifølge VG. Enkelte mener abortspørsmålet var avgjørende for at den «blå» siden gikk seirende ut av prosessen i KrF.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier mandag at han var informert om møtet, men det er åpenbart at andre partitopper ikke kjente til møtevirksomheten.

– Føler meg lurt

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug i KrF krever et nytt ekstraordinært landsstyremøte etter VGs oppslag om maktspillet i partiet. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold føler seg lurt.

– Det var trist å lese at det har vært slike hemmelige møter med Høyre. Det sier mye om Høyres desperate kamp for å styre KrFs prosess. Erna Solbergs rolle minner ikke mye om landsmoderfakter, sier stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til TV 2.

– Jeg føler meg lurt. Ropstad innrømmet at Høyres kommunikasjonsavdeling var inne i bildet når det gjaldt abortspørsmålet, men at det var møte på Statsministerens kontor, og muligens flere møter, det har vært helt ukjent. Hvis det ble lagt strategier der, er det urent spill, sier Bekkevold.

Ønsker ekstraordinært møte

Bekkevold støtter kravet om at det kalles inn til et ekstraordinært landsstyremøte for å diskutere avsløringene i VG. Han minner om at det var et skjørt flertall som stilte seg bak vedtaket om å gå i regjeringsforhandlinger med de borgerlige partiene.

– Kan dette føre til at KrF ender på Grøvan-alternativet, nemlig at partiet fortsetter i opposisjon?

– Det er noe landsstyret må si noe om. Grøvan tapte solid på landsmøtet, der det ble bestemt å gå til høyre-siden først, og deretter eventuelt til venstresiden. Landsstyret må inn i tilfelle man vil se det på andre måter nå når man kan lese nå at Høyre har vært aktive og styrt prosessen i KrF.

– Var informert

Partileder Knut Arild Hareide sier på sin side at han har full tillit til Ropstad.

– Jeg var godt kjent med at Kjell Ingolf Ropstad skulle ha det møtet. Det informerte han meg om på forhånd, sa Hareide til et stort pressekorps i Stortinget mandag ettermiddag.

– Hva synes du om det?

– Eh, jeg synes det var flott at han informerte meg. Og så har vi vært litt uenige om abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger. Men det har vært en uenighet som har vært godt kjent.

– Har du fortsatt tillit til Ropstad?

– Ja. Vi har snakket godt sammen underveis i hele denne prosessen, sier Hareide, og legger til at det må være lov til å snakke med andre partier.

– Ingen dramatikk

Kjell Ingolf Ropstad ble også spurt om VG-saken mandag.

– Hvorfor hadde dere behov for et sånt møte?

– Gitt den situasjonen partiet var i hadde vi et ønske – jeg og Olaug Bollestad – om å diskutere situasjonen som partiet kunne komme i dersom vi vant fram. Partilederen var veldig godt informert og det var ingen dramatikk i det møtet.

Tynnslitt tillit

Simen Bondevik sier han blir sint av det som kommer fram.

– Jeg har aldri vært så skuffet og trist som etter landsmøtet. Når jeg nå leser om hvor skittent spillet rundt det har vært, så blir jeg rett og slett sint.

– Hva gjør deg sint?

– Alt hemmeligholdet. Hvis det som står i VG stemmer, så har jo begge nestlederne gått bak ryggen til Knut Arild. Knut Arild hadde også samtaler med Jonas om hva de skulle gjøre hvis Hareide-siden vant frem, men det var de åpne om. Her har det vært strategisk planlegging som har vært holdt hemmelig, og derfor er jeg sint, sier Bondevik, og legger til at tilliten til begge nestlederne er «tynnslitt».