UTFORDRER: Kjell Ingolf Ropstad ble oppfattet som en utfordrer til Knut Arild Hareide i midten av oktober. Her er de to fotografert i slutten av august.
UTFORDRER: Kjell Ingolf Ropstad ble oppfattet som en utfordrer til Knut Arild Hareide i midten av oktober. Her er de to fotografert i slutten av august. Foto: Åserud, Lise

VG: Ropstad startet abort-hardkjør etter hemmelig møte med Solberg

Et møte med statsminister Erna Solberg 11. oktober skal ha vært avgjørende for Krfs nye kurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under et hemmelig møte på statsminister Erna Solbergs (H) kontor 11. oktober, ble endringer i abortloven diskutert, ifølge VG.

Før dette møtet var Krf nestleder Kjell Ingolf Ropstad usikker på om han skulle ligge lavt og risikere at Knut Arild Hareide vant – eller om han skulle gå til full krig mot partilederen og jobbe for blå triumf på landsmøtet, ifølge avisen.

Etter dette møtet la han derimot om stilen – i alle taler fra da av snakket han høyt om abortsaken, og det var ikke lenger noen som kunne være i tvil om at han utfordret Hareides lederposisjon.

Blek Hareide

Dette sto i sterk konstrast til uken før, da han 8. oktober forsikret Hareide om at han skulle være lojal mot sin leder til tross for at de var uenige om hvilket regjeringsalternativ som var best for partiet.

Under et medlemsmøte i Bergen 15. oktober snakket han derimot om både paragraf 2c, tvillingabort og bioteknologiloven som områder der Krf kunne få gjennomslag hos Høyre.

Timeout fra forhandlingene

Søndagens budsjettforhandlinger startet halvannen time senere enn planlagt, da regjeringspartiene trenge mer tid for å kunne legge fram et nytt tilbud til KrF.

Fem timer senere – kun avbrutt av en liten matpause – ble det snakket om smertegrenser både fra Ropstad og Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad.

– Vi merker at vi nærmer oss deadline, og at det fortsatt er uavklarte saker. Smertegrensen kjenner vi på hele tiden. Men målet er fortsatt seire til alle fire partiene uten at det nødvendigvis er snakk om så store tap, sier Njåstad.

– Vi har ryddet unna noe av det som har vært vanskelig, men fremdeles gjenstår det også vanskelige saker, sier Asheim.

Krf ba derfor om en pause i forhandlingene for å avklare smertegrenser og standpunkter innad i eget parti.

– Jeg erkjenner at det kan bli krevende å komme helt i mål. Vi har noen punkter vi trenger å sjekke ut bakover i partiet når vi nå er i en sluttfase av forhandlingene, sa KrFs finanspolitiske talsmann Ropstad etter en fem timer lang forhandlingsøkt på Stortinget søndag.

Han la til at han fortsatt er optimist med tanke på å nå tidsfristen tirsdag.

Men først skal altså KrFs stortingsgruppe bli konsultert før budsjettforhandlingene med regjeringspartiene kan fortsette en eller annen gang i løpet av mandag.