VAR SAVNET: Det var i Liakollveien på Holmlia i Oslo at politiet søkte etter den 50 år gamle mannen i løpet av de 48 timene han var kidnappet.
VAR SAVNET: Det var i Liakollveien på Holmlia i Oslo at politiet søkte etter den 50 år gamle mannen i løpet av de 48 timene han var kidnappet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kidnappet og banket opp mann – fikk mildere straff i lagmannsretten

Borgarting lagmannsrett har senket straffen for tre yngre menn etter kidnappingssaken på Holmlia i 2015. En mann og en kvinne som ble dømt i tingretten, er nå frikjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som nå er frifunnet, ble dømt til fem år og ni måneder fengsel i Oslo tingrett i mars. Kvinnen fikk fem år og åtte måneder.

– Vi har ikke fått snakket med klienten ennå, men vi legger til grunn at hun selvsagt er fryktelig lettet, sier den 40 år gamle kvinnens forsvarer Johannes Wegner Mæland til TV 2.

Kvinnen har sittet varetektsfengslet siden hun kom tilbake til Norge høsten 2016. Wegner opplyser at de umiddelbart vil begjære henne løslatt.

– Vi har allerede begynt å se på mulighetene for å be om en erstatning for den tiden hun har sittet i varetekt, sier han.

Young Bloods-medlemmer

Også den frikjente mannens forsvarer Trygve Staff er godt fornøyd med dommen.

– Det er godt å se at en erfaren lagmannsrett vurderer bevisene mer kritisk og i et større bilde. Jeg ringte klienten min i stad, og han er naturligvis tilfreds med resultatet, sier Staff.

De tre mennene som fremdeles er funnet skyldige i saken, har fått sine straffenivåer betydelig redusert av lagmannsretten. De har fått fengselsstraffer fra tre år og ni måneder til fire år og ni måneder.

To av de domfelte er tett knyttet til den kriminelle gjengen Young Bloods fra Holmlia. Den tredje er en kjent kriminell skikkelse i Oslo.

– Det er en svært omfattende dom. Vi må bruke tid på å sette oss nøye inn i dette. utover det har jeg ingen kommentar per nå, sier statsadvokat Kirsti Guttormsen, som ikke har tatt stilling til om påtalemyndigheten vil anke dommen.

Kidnappet i egen bil

Hendelsen fant sted 16. september 2015. En 50 år gammel mann kjørte bilen sin, en BMW X5, med den 40 år gamle kvinnen i passasjersetet. Hun fikk ham til å kjøre til en parkeringsplass på Holmlia i Oslo, der hun visste at fire unge menn sto og ventet.

Den 50 år gamle mannen skal ha blitt beskyldt for å ha tatt «noe verdifullt» fra en leilighet. Young Bloods-mennene hadde derfor fått et oppdrag: Å få 50-åringen til å betale for han ble beskyldt for å ha stjålet, ifølge dommen.

På parkeringsplassen ble mannen omringet av de fire gjengmedlemmene.

Mennene truet offeret med pistol og utsatte ham for brutal vold, blant annet med flere slag mot hodet med en jernstang. Offeret forsøkte deretter å stikke av. Han løp ned en skråning mens han ropte om hjelp og ba forbipasserende ringe politiet.

Voldsmennene løp imidlertid etter og tok ham igjen. Offeret ble utsatt for enda mer vold, blant annet ble hodet hans dunket hardt mot en murvegg, der det i ettertid ble funnet blodige hårtuster. Den massive volden mot hodet gjorde at han flere ganger mistet bevisstheten.

50-åringen ble etter hvert lempet inn i bagasjerommet på sin egen bil og fraktet til en leilighet på Hauketo i Oslo. Boligen tilhører en av de fire voldsmennene.

Fikk ikke gå på do

Offeret ble delvis slept og delvis båret inn i leiligheten mens han hadde strips på hendene og hette over hodet. Der inne sto flere ukjente personer og ventet på ham.

50-åringen ble plassert i en bod, og den massive volden fortsatte. Hvis han skrek, ble han utsatt for enda mer vold, har han forklart.

Det første døgnet fikk ikke offeret gå på do. Når han gjorde fra seg i buksa, ble han straffet. Alt ble gjort for å få mannen til å betale for det han ble beskyldt for å ha stjålet.

Etter 48 timer i fangenskap ble offeret dusjet og han fikk nye klær. Kidnapperne mente at det var på tide å slippe ham fri.

Voldshandlingene er ikke bestridt av de tiltalte i saken. «Det som er omtvistet, er først og fremst hvem av de tiltalte som tok del i volden, truslene og frihetsberøvelsen og hvilken rolle hver av dem hadde», heter det i dommen.

Lemlestet ut av skogen

50-åringen ble tatt med i en bil og fraktet til et skogholt på Mortensrud i Oslo. Før gjerningsmennene forlot offeret, rettet de en pistol mot hodet hans og ga klar beskjed om at de ville gå etter familien hans dersom politiet ble kontaktet.

Mannen ble funnet av tilfeldig forbipasserende ved Mortensrud senter. Han hadde fortsatt hette over ansiktet og strips på hendene. Offeret ble fraktet til sykehus som konstaterte at han blant annet hadde massive bruddskader i ansiktet.

I tillegg har han fått massive psykiske skader. 50-åringen sliter med mareritt, posttraumatiske reaksjoner, han er engstelig og har mye angst, ifølge legene.

Reduksjon av straff

I dommen fra lagmannsretten heter det at de tre mennene som er funnet skyldige, alle bør få straffereduksjon som følge av politiets behandlingstid for saken.

«De har ventet på en straffereaksjon i over tre år, i en tid i rask utvikling, ved inngangen til sitt voksenliv», skriver Borgarting med henvisning til mennenes unge alder.