KASTER SEG INN DEBATTEN: Marte Wexelson Goksøyr sier hun har et like godt liv som alle andre.
KASTER SEG INN DEBATTEN: Marte Wexelson Goksøyr sier hun har et like godt liv som alle andre. Foto: TV 2/Snakk

marte (36) vil ha strengere abortlov:

– Bare fordi du er litt annerledes så skal du ikke få lov til å leve?

SNAKK (TV 2): I helgen mobiliserer tusenvis av nordmenn mot endringer i abortloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samfunnsdebattant Marte Wexelsen Goksøyr mener det er feil å ta abort hvis man oppdager at fosteret har Downs syndrom.

I helgen skal tusenvis gå i fakkeltog og demonstrere mot endringer den såkalte «downs-paragrafen» i abortloven. Statsminister Erna Solberg har åpnet for endringer i loven, i forbindelse med et eventuelt regjeringssamarbeid med KrF.

I denne «Snakk med Linn Wiik» på TV 2 Nyhetskanalen forteller Goksøyr hvorfor hun støtter KrF i kampen for en strengere abortlov.

– Jeg er ikke for at folk skal ta abort. Så lenge det er levedyktig, så synes jeg ikke man skal det. For hvis man går inn for å få et barn, så må man stå for det, sier hun.

Men så er det jo mange som velger å ta abort hvis de får vite at barnet har Downs syndrom, sånn som du har. Hva tenker du om det?

– Nå er jo ikke ikke jeg i hodene deres, jeg er jo ikke dem. Men bare fordi du er litt annerledes så skal du ikke få lov til å leve? Alle er jo annerledes. Jeg har et like bra liv som alle andre. Jeg lærer kanskje litt saktere og sånn. Men jeg lever bra, sier hun.

Heier på Hareide

Goksøyr har vært aktiv i den politiske debatten i mange år. I 2011 fikk hun mye oppmerksomhet da hun troppet opp i vandrehallen på Stortinget i en t-skjorte hvor det stod «Utrydningstruet» for å konfrontere daværende statsminister Jens Stoltenberg om tidlig ultralyd.

Og hun er ikke helt enig med alle dagens politikere heller.

– Jeg var ikke helt enig med Jens Stoltenberg. Nå vet jeg ikke hvor ærlig jeg skal være, for jeg er redd for at politikere skal ta seg nær av meg. Men jeg må ærlig innrømme at Siv Jensen er min erkefiende. Fordi hun har en annen politikk enn det jeg kan leve med, sier hun.

KONFRONTERTE STOLTENBERG: Marte Wexelsen Goksøyr møtte statsminister Jens Stoltenberg etter Stortingets spørretime i 2011. Foto: TV 2
KONFRONTERTE STOLTENBERG: Marte Wexelsen Goksøyr møtte statsminister Jens Stoltenberg etter Stortingets spørretime i 2011. Foto: TV 2

Så selv om Goksøy er for endringer i abortloven, håper hun forhandlingene mellom KrF og regjeringen mislykkes. Hun vil nemlig ikke at Knut Arild Hareide skal gå av som partileder.

– Jeg håper KrF innser hva de har gjort og at de forhandlingene ikke funker. For da kan kanskje Hareide komme tilbake. Jeg vil ikke at han skal måtte gå av. Det fortjener han ikke.

– Men nå som KrF skal forhandle med regjeringen, så kan det jo hende de får til å få en strengere abortlov?

– Og hva hvis ikke, spør jeg tilbake, sier hun.

Blir klappet på hodet

I programmet forteller Goksøyr også at hun ikke føler seg annerledes og at hun kan bli lei av at folk behandler henne som om hun var et barn.

– Det hender folk klapper meg på hodet, for eksempel, og behandler meg som et barnehagebarn. Selv om jeg er 36 år, sier hun.

Og for å prøve å knuse noen fordommer sier Goksøyr ja til å svare på spørsmål om Downs syndrom som mange kanskje lurer på, men ikke tør å stille:

– Kan dere jobbe?
– Ja. Nå kan ikke jeg snakke for alle andre, men jeg vet at vi kan jobbe.

– Har dere stemmerett?
– Ja. Nå er det jo hemmelig valg i Norge, da. Men jeg kommer til å stemme på KrF.

– Kan dere får barn?
– Nå vil ikke jeg har barn, for jeg har mer enn nok med meg selv. Også er jeg tante til 16-17 stykker nå, og det holder egentlig for meg.

– Kan dere drikke alkohol?
– Jeg har valgt å være avholds, men det er sikkert noen som drikker alkohol også. Hvis de vil.

– Er det sånn at mennesker med Downs syndrom er mer glade og i godt humør enn andre?
– Det spørsmålet synes jeg var litt utelukkende, egentlig.

– Synes du det var litt diskriminerende?
– Jeg skjønte det egentlig ikke helt. Det kan jo alle være. Vi er jo mennesker, vi er jo ikke en rase.