fikk helt spesielt oppdrag:

Dette var det siste mannskapet gjorde før de forlot «Helge Ingstad»

Da fregatten «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS» torsdag i forrige uke, gikk størsteparten av mannskapet rett i livbåtene. Men en liten gruppe fikk et helt spesielt oppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag i forrige uke, klokken 04.26, kolliderte KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden nord for Sotra.

Fregattens mannskap på 137 ble evakuert.

Men en liten gruppe på ti personer ble holdt igjen inne på fregatten.

Det militære fartøyet var full av hemmeligheter da den gikk ned. Fregatten inneholder nemlig høyteknologisk militært utstyr og våpen.

Militære kilder TV 2 har snakket med, sier at de ti personene jobbet intenst med å låse inn graderte dokumenter, manualer, koder og slette data.

I tillegg til dette, jobbet mannskapet på spreng med å holde vannet ute.

– Det er en del ting mannskapet kan gjøre, også er det en del ting vi kan sikre fjernstyrt, sier sjefen for Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes til TV 2.

Våpen ble sikret

Han opplyser at ammunisjon og våpen per nå er sikret. Fregatten er utstyrt med torpedoer, raketter, antiluft-rakettsystemer, synkeminer, kanon, maskingevær, håndvåpen og rikelig med ammunisjon.

VAKTHOLD: Kontreadmiral Nils Andreas Stensønes sier at de har kontinuerlig vakthold rundt fregatten Helge Ingstad.
VAKTHOLD: Kontreadmiral Nils Andreas Stensønes sier at de har kontinuerlig vakthold rundt fregatten Helge Ingstad. Foto: Kallestad, Gorm

– Gradert materiell ble sikret av personell før de forlot fartøyet. I tillegg til dette er det etablert et militært område rundt vraket, og vi har kontinuerlig vakthold rundt Helge Ingstad, sier sjefen for Sjøforsvaret.

– Har dere gjort dere noen tanker om at det er mye om bord som kan være interessant for andre å få tak i?

– Ja, det er derfor vi har vakthold. Vi passer godt på fartøyet, og det vil vi gjøre helt til fregatten er på et annet sted, sier Stensønes til TV 2.

– Skal komme til bunns

Ifølge forsvarssjefen har de tatt meg seg utstyr som er relevante for politiet, havarikommisjonen og for forsvarets egne interne granskning.

– Vi har hentet ut det som lar seg gjøre, og det er ganske mye fra det skipstekniske kontrollrommet, navigasjonssystemet og deler av kommunikasjonen. Det er for at vi skal kunne komme skikkelig i bunns på hvordan dette kunne skje, sier Stensønes.

Til tross for at fregatten Helge Ingstad nesten ligger helt under vann, er forsvaret optimistiske på at det skal være mulig å heve skipet, og frakte det til Haakonsvern.

– Man skal løfte fartøyet opp ved hjelp av to kranlektere. De er bestilt og er allerede på vei mot havaristedet, sa Håvard Mathiesen i Forsvarsmateriell, til TV 2 onsdag.

Forsvaret opplyste i en pressemelding på onsdag at arbeidet vil ta tre uker.