Gjorde janne-søk for tre uker siden:

Fant hårstrikk i bekk – undersøkte DNA-spor

HAMAR TINGHUS (TV 2): Politiet har drevet med etterforskning i Janne-saken inntil for få uker siden. Fortsatt er det et mysterium hvor tobarnsmoren druknet.

Politiet mener at Svein Jemtland natt til femte juledag skjøt kona si i hodet og påførte henne livstruende skader som ville medført døden innen to til tre timer.

Rettsmedisinerne er imidlertid klare på at 36-åringen ikke døde av skuddskaden. Hun døde av drukning, mener de.

I tiltalen står det at Janne Jemtland kort tid etter å ha blitt truffet av skuddet «ble senket i vann». Det står ingenting om hvor og når kroppen hennes skal ha blitt senket i vann.

TV 2 har flere ganger spurt aktor Iris Storås om påtalemyndigheten har svar på disse spørsmålene, men det ønsker hun ikke å kommentere.

Svein Jemtland sier at skuddet gikk av med et uhell, men erkjenner at han har forsøkt å dekke over det som skjedde og at han håndterte liket av sin kone. Han nekter imidlertid for å ha druknet henne og han skal ha blitt svært overrasket da han ble gjort kjent med dødsårsaken.

Fant hårstrikk

I Hedmarken tingrett torsdag ble etterforskningsleder Trond Blikstad hentet inn som vitne. Han forteller at politiet drev med etterforskning i saken inntil få uker før rettssaken startet.

Politibetjent Trond Blikstad, her i retten mandag.
Politibetjent Trond Blikstad, her i retten mandag. Foto: Junge, Heiko

Den 24. oktober ble det gjort søk i en bekk i nærheten av boligen til Svein og Janne Jemtland utenfor Brumunddal.

– Vi søkte i åpne vannkilder, og vi fant gjenstander som vil bli lagt frem i retten, sier Blikstad.

En av gjenstandene var en hårstrikk. Politiet har sendt den til rettsmedisinsk analyse. Svaret på analysen kom onsdag, og kriminalteknikerne har ikke klart å påvise blod på strikken, opplyser Blikstad.

Søkte i mange vann

Spørsmålet om hvor Jemtland druknet er viktig for forsvarerne. De stiller flere spørsmål om værforholdene i Brumunddal i tiden før Janne Jemtland ble borte natt til 29. desember.

Det er ikke badekar hjemme i huset der ekteparet Jemtland bodde sammen, noe som gjør at drukningen må ha skjedd utenfor boligen.

Politiet har gjort vannprøver av drikkevannet i huset for å prøve å fastslå hvor hun druknet. I lungene til Janne er det funnet gruspartikler som settes i sammenheng med drukning.

Trond Blikstad sier i vitneboksen at det var flere åpne vannkilder i området rundt ekteparets bopel selv om det var en kald og snørik vinter.

​Da Janne var savnet, søkte politiet i en rekke vannkilder i og rundt Brumunddal, men de søkte aldri i bekken der hårstrikken ble funnet. Det er derfor ikke kjent om bekken var åpen eller frossen på dette tidspunktet.

Blikstad påpeker imidlertid at det er høy fart i bekken, noe som sannsynliggjør at den kan ha vært åpen selv om det var kaldt i været.