Huset til Janne Jemtland og siktet ektemann i Ellevsætervegen i Veldre.
Huset til Janne Jemtland og siktet ektemann i Ellevsætervegen i Veldre. Foto: Hagen, Fredrik

jemtland-saken:

Sønn (14): – Jeg var veldig nær ved å ringe til politiet

HAMAR TINGHUS (TV 2): Jemtland-ekteparets eldste sønn konfronterte faren sin kort tid etter at moren hans ble truffet av et skudd i hodet natt til femte juledag i fjor.

Det fortalte sønnen i avhør med politiet den 16. februar i år. Dette er det tredje og siste tilrettelagte avhøret sønnen avga til politiet.

Den 14 år gamle sønnen, som på gjerningstidspunktet var 13 år, har tidligere fortalt flere detaljer om hva som skjedde natt til femte juledag i fjor.

Han var hjemme alene da moren og faren kom hjem fra fest denne kvelden. Han hørte at foreldrene kranglet, at moren skrek og ropte «slipp meg!», og at de gikk ut på trappa.

Deretter hørte sønnen et kraftig smell. Dette var lyden av pistolen som gikk av og traff Janne Jemtland i hodet. Sønnen forteller at han tenkte «Nå er mamma skutt».

Svein Jemtland står tiltalt for å ha drept kona si. 47-åringen hevder selv at pistolen gikk av ved et uhell.

Janne Jemtland ble skutt i hodet og deretter senket i vann natt til femte juledag i fjor. Politiet mener at ektemannen drepte henne, men han nekter straffskyld.
Janne Jemtland ble skutt i hodet og deretter senket i vann natt til femte juledag i fjor. Politiet mener at ektemannen drepte henne, men han nekter straffskyld.

Ville sjekke

I det tredje avhøret, som ble spilt av for retten torsdag, fortalte sønnen mer om hva han gjorde i minuttene etter at han hørte pistolen gå av.

Den da 13 år gamle gutten forteller at han var redd og at han hadde et sterkt behov for å gå ned og se hvordan det gikk med moren.

– Første gangen jeg gikk ned, møtte jeg pappa i trappa. Han ba meg gå opp og legge meg, forteller sønnen.

Men han ville gjerne sjekke igjen. Sønnen tok med en sjokolade fra soverommet sitt og gikk ned til kjøkkenet. Hvis han møtte på faren, var planen å si at han bare måtte legge sjokoladen tilbake.

Janne Jemtland ble truffet i hodet med ett skudd utenfor sitt eget hjem utenfor Brumunddal.
Janne Jemtland ble truffet i hodet med ett skudd utenfor sitt eget hjem utenfor Brumunddal. Foto: NTB Scanpix

– Da kom pappa løpende eller gående veldig fort mot meg. Han lurte på hvorfor jeg var våken, forteller sønnen i avhør med politiet.

Ville ringe politiet

Gutten fortalte følgende til faren sin:

– Jeg var våken hele tiden, men sa at jeg våknet av et digert smell. Da sa pappa at han ikke hadde hørt et smell, forteller han.

Igjen ble gutten sendt opp på rommet sitt med en klar beskjed fra faren:

– Han sa at «hva enn du gjør, ikke gå inn på mammas rom», forteller sønnen.

I denne perioden forsøkte sønnen å sende en SMS til moren sin. I avhør forteller gutten at han var veldig nær ved å ringe til politiet. Han forklarer at han umiddelbart fryktet at faren hadde skutt moren.

Svein Jemtland nekter for drap, men erkjenner at han gjorde en rekke tiltak for å skjule det som hadde skjedd. Han vasket og gravde ned pistolen, han sendte fiktive meldinger til sin avdøde kone, og gikk til politiet og meldte henne savnet.

– Du vil vel ikke miste meg

I tiden etter at Janne Jemtland døde, skal Svein Jemtland ha sagt til sønnen at moren blødde mye neseblod utendørs, dette for å forklare hvorfor det lå blod på gårdsplassen.

Sønnen forteller også at faren ba ham fortelle politiet at han hadde sett moren i sengen den kvelden hun ble truffet av skudd. Svein Jemtland skal ha sagt at dette var viktig for å slippe fengsel.

Han skal ha sagt følgende til sønnen: «Du vil vel ikke miste meg også».

Svein Jemtland har nektet for at han har gitt noen av sønnene sine beskjed om hva de skal fortelle til politiet.

Rettskommentator Inge D. Hanssen mener at sønnens vitnemål er viktig.

– Sønnen er et sterkt vitne fordi han var til stede i huset da skuddet ble avfyrt. Selv om han ikke så hendelsen, så har han hørt og sett ting. Jeg mener hans vitnemål vil være viktig når retten skal vurdere skyldspørsmålet, sier han.