Tiril (16) havnet midt i California-brannen – her er huset hennes nå

PARADISE / OSLO (TV 2): Den norske utvekslingsstudenten Tiril Sofie Mong (16) måtte flykte fra hjemmet sitt i California i bare tøflene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen sist uke våknet sivilbefolkningen i Paradise i California opp til et inferno av flammer.

– Vertsmoren min trodde det var solen som hadde stått opp og at det røde lyset bare var en fin soloppgang. Fem minutter senere får vi beskjed om at vi må komme oss vekk, at brannen er like i nærheten, sier Tiril Sofie Mong (16) til TV 2.

Tiril fikk tatt med seg mobilen, laptopen og passet – og kom seg ut i vertsfamiliens ventende bil.

– Det luktet brann og bak huset kunne vi se flammene, sier hun.

Dødelig brann

Tiril kom til California i august. Hun skulle være elev ved Paradise High School i et år. Så kom brannen, som er den største og dødeligste i delstatens historie. Så langt er 48 mennesker bekreftet omkommet.

– Huset er trolig et av de første som ble ødelagt. Det er nok helt borte, sa Tiril til TV 2 tidligere.

Det er nå uklart hva som skjer med Tirils skolegang. Paradise High School har ikke brent ned, men hele byen er borte.

Hus brent ned

Tirsdag reiste TV 2-reporter Fredrik Græsvik til stedet der huset til Tiril hadde stått. I boligområdet er alt ødelagt – også huset der Tiril bodde.

– Det er ubeskrivelig forferdelig. Veldig trist. Det er sykt, for vi har bodd der i tre måneder nå og kjenner dette stedet, sier hun.

Tiril tenker mest på vertsmoren.

– Hun har mistet alt hun har. Også de tre kattene sine. Det er nok disse hun savner mest, hun var veldig glad i dem, sier Tiril.

Ukjent brannårsak

Energiselskapet Pacific Gas and Electric Company (PG & E) og morselskapet PG & E Corporation har blitt saksøkt av advokater som representerer en rekke brannofre. De mener manglende vedlikehold av strømlinjene er årsaken til brannen.

Brannårsaken er fortsatt under etterforskning, opplyste sheriff Kory Honea i Butte fylke på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Delstatens brannetat opplyste på samme pressekonferanse tirsdag kveld at flammene har spredt seg over 526 kvadratkilometer.

Det er et område rundt halvannen gang så stort som Mjøsa.

Brannen nord i California har fått navnet Camp Fire, og 5.600 personer ansatt i nødetatene forsøker å slukke brannen. Så langt har den ødelagt 8.800 bygninger og installasjoner.

Seks personer ble tirsdag arrestert, mistenkt for plyndring av forlatte hjem. Sheriffen sa at de har fått meldinger om 18 hendelser som mistenkes å være plyndring nord i delstaten.

Ifølge offentlige estimater vil ikke brannen være slukket før i slutten av november.