PÅGREPET: Danske Britta Nielsen ble pågrepet i Sør-Afrika tidligere i november. Hun er siktet for å ha svindlet til seg 111 millioner danske kroner.
PÅGREPET: Danske Britta Nielsen ble pågrepet i Sør-Afrika tidligere i november. Hun er siktet for å ha svindlet til seg 111 millioner danske kroner. Foto: TV 2 Danmark

Svindel-Brittas tre barn er siktet: – Aner ikke at deres mor har bedratt dem

Svindel-saken mot danske Britta har tatt en ny og dramatisk vending. – Døtrene er like overrasket som alle andre, sier advokaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske 64-åringen Britta Nielsen er siktet for å ha svindlet til seg 111 millioner danske kroner.

Den 5. november ble hun pågrepet i Sør-Afrika. Kvinnen har vært ettersøkt internasjonalt siden hun rømte fra Danmark, etter å ha vært anklaget for å ha svindlet arbeidsplassen sin; barne- og sosialdepartementet i Danmark.

Gjennom flere år skal hun ha tappet kontoer med midler til de mest sårbare i samfunnet, blant annet akutt psykisk syke.

Mottatt store summer

Nå har saken imidlertid tatt en ny vending.

Dansk politi har siktet Britta Nielsens sine tre barn, Nadia Samina Hayat (31) Karina Jamilla Hayat (34) og Jimmy Hayat (38), for omfattende svindel.

De to døtrene er siktet for å ha brukt store deler av summen som deres mor har svindlet til seg. Pengene har blant annet blitt brukt på den 31 år gamle datteren sin karrière som rytter og hesteoppdretter, skriver danske Ekstrabladet.

Avisen har tidligere meldt at politiet har beslaglagt en andelsleilighet i Hvidovre. Denne tilhører Britta Nielsen sin eldste datter, Jamilla.

Britta Nielsens sønn ble for et par uker siden pågrepet i Sør-Afrika, da han var på vei ut av landet. Han kom til Danmark, sammen med sin svindelsiktede mor, i forrige uke. De sitter nå varetektsfengslet, siktet for grov svindel.

– Nekter straffskyld

Jimmy Hayat er konkret siktet for å ha mottatt verdier, i hovedsak eiendommer og penger, fra sin mor for minst 3,66 millioner danske kroner.

De to døtrene stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld. Det samme gjør deres bror.

– Døtrene aner ikke at deres mor har bedratt dem. De er like overrasket som alle andre, sier advokat Peter Secher, som forsvarer Karina Jamilla Hayat, til den danske avisen.

– Min klient nekter straffskyld. Hun har ikke hatt noe kjennskap til hva hennes mor har gjort. Jeg tror også det er få mennesker som har et meget intimt forhold til deres mors økonomi, sier Secher videre.

Kritiserer politiet

Han kritiserer også politiets håndtering av saken, og mener de ikke har formulert en konkret siktelse mot døtrene.

– De er derfor i en ubehagelig situasjon hvor de ikke vet hva politiet mener de har gjort galt, sier Secher.

64 år gamle Britta har vært en høyt betrodd medarbeider i barne- og sosialdepartementet i Danmark i 40 år. I fjor mottok hun Dronning Margrethes fortjenestemedalje i sølv for tro tjeneste i departementet.

Hun ble siktet for millionsvindelen i slutten av september i år.