UTILREGNELIG: Mannen som drepte Alexandra Nilssen på en hytte på Sørbølfjellet i fjor mener at han var utilregnelig da drapet skjedde.
UTILREGNELIG: Mannen som drepte Alexandra Nilssen på en hytte på Sørbølfjellet i fjor mener at han var utilregnelig da drapet skjedde.

dømt for å ha drept Alexandra (21):

Hevder han er utilregnelig: – Jeg skjønner ikke hva som har skjedd

BORGARTING LAGMANNSRETT (TV 2): 26-åringen erkjenner å ha drept Alexandra (21), men mener han ikke er strafferettslig tilregnelig. – Det var min kropp, men jeg var ikke bevisst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ankesaken mot 26-åringen som er dømt for å ha drept Alexandra Nilssen (21) på ei hytte på Sørbølfjellet på Flå, begynte i dag i Borgarting lagmannsrett.

Mannen ble dømt til 13,5 års fengsel i Hallingdal tingrett for drapet som skjedde den 18. juli i fjor.

Nå mener han at hans mentale helse på tidspunktet for drapet gjør at han ikke kan dømmes.

– Jeg erkjenner de faktiske forhold, svarer 26-åringen på spørsmål om han erkjenner straffskyld. Han har hele tiden hevdet at han ikke husker å ha drept Alexandra.

26-åringen møtte opp kledd i en hvit genser og mørke bukser.

Han er svært preget under sin forklaring, og tar ofte pauser for å samle seg. Han har tidligere forklart at han følte seg veldig ustabil i perioden før fjellturen.

Nå forteller han at han hadde et sammenbrudd kun dager før han og Alexandra reiste på fjellturen. Alexandra foreslo at 26-åringen kunne legge seg inn på psykiatrisk avdeling på Kalnes. Likevel valgte de å reise på fjellet den påfølgende helgen.

Kjørte i ruspåvirket tilstand

Også i tingretten fortalte 26-åringen om timene før Alexandra døde. Han hadde drukket, og tok seg en kjøretur fordi han følte seg tom.

Underveis fikk han flere sinte tekstmeldinger fra Alexandra. Han reiste tilbake, og ble konfrontert av samboeren.

– Hun sier at hun ikke orker mer. Hun spør meg om vi kan reise hjem. Jeg spør om det er noe jeg kan gjøre, men hun vil ikke snakke om det, forklarer 26-åringen.

– Det neste jeg husker er at jeg står og ser inn på rommet, og jeg merker at jeg har blod på hendene.

Han har flere ganger tidligere opprettholdt at han ikke husker selve drapet.

– Jeg skjønner ikke hva som har skjedd. Jeg elsket henne, sier han gråtkvalt.

–Jeg følte ingenting. Jeg er et følelsesmenneske, men etterpå følte jeg ingenting. Hun var alt for meg. Jeg ville aldri skadet Alexandra med vilje. Det var min kropp, men jeg var ikke bevisst.

– De ville at Alexandra skulle forlate meg

Når utspørringen begynner vil aktor snakket om den tiltalte mannens forhold til Alexandras familie. 26-åringen forklarer at han hadde et problematisk forhold til samboerens foreldre.

Han forteller at han opplevde at foreldrene hennes hakket på ham, og erkjenner at han var redd for at de skulle «fylle hodet hennes med negative ting om meg».

Aktor Wennersten vil vite om han var redd for at Alexandra skulle forlate ham.

– Ja, jeg var vel det, svarer 26-åringen etter en tenkepause. Videre forteller han at Alexandras foreldre ville at datteren deres skulle avslutte forholdet.

– De sa det aldri direkte, men de ønsket at hun skulle ta den avgjørelsen selv, sier han.

– Det er to mennesker Alexandra hadde veldig stor respekt for, og hun hørte ofte på det de sa, forklarer han.

Den tiltalte mannen har ikke tidligere i avhør fortalt om sammenbruddet han hadde noen dager før fjellturen. Aktor Wennersten vil vite hvorfor.

– Fordi jeg ikke vil bli oppfattet som gal, svarer han.

Sterk bevissthetsforstyrrelse

Spørsmålet om den tiltaltes tilregnelighet er det eneste nye som vil bli lagt frem for lagmannsretten.

Forsvarer Elisabeth Myhre ber retten være oppmerksom på at mannen kan ha hatt en sterk bevissthetsforstyrrelse da hendelsen skjedde. En tilstand der man er i stand til å bevege seg, men ikke er klar over hva man gjør.

26-åringen gikk på medisiner mot depresjoner. Dette vil bli avgjørende i vurderingen av hans tilregnelighet, opplyser forsvaret.

– Spørsmålet som er avgjørende er: var han tilregnelig da dette skjedde, sier Myhre.

Aktor sier i sitt innledningsforedrag at de mener lite har endret seg siden mannen ble dømt i tingretten.

– Vi mener fortsatt at de kan føres bevis for at han kan dømmes tilregnelig, sier aktor Wennersten.

Hun lener seg på de sakkyndiges vurdering av mannens mentale helse. De sier til TV 2 at de mener det ikke foreligger noe grunnlag for psykose. Dette er i tråd med det

Spørsmålet er dermed om han hadde en sterk bevissthetsforstyrrelse. Dette er en tilstand der kroppen er i stand til å bevege seg normalt, selv om man ikke er ved normal bevissthet.

De sakkyndige mener dette er et svært sjeldent fenomen.

Kjørte på en fjellvegg

Etter hendelsen satt mannen seg i bilen, og kjørte fra hytta. Senere på kvelden krasjer han i en fjellvegg.

Det viste seg at han hadde vært påvirket av alkohol da han tok av seg setebeltet, tråkket gassen i bånn, lukket øynene og kjørte over i motgående kjørebane.

Bilisten som kom imot, klarte så vidt å svinge unna. Ingen ble skadd, men 26-åringen satt fastklemt etter kollisjonen.

Da nødetatene kom til stedet for å hjelpe til, fortalte mannen at han hadde drept samboeren sin på ei hytte på Sørbølfjellet i Flå.

«Målbevisst og brutal»

I hovedforhandlingen i tingretten erkjente samboeren at det var han som begikk drapet. Aktor la ned påstand om 13 års fengsel, samt at han måtte betale til sammen 400.000 kroner til Alexandras foreldre.

Nå er 26-åringen dømt til fengsel i 13,5 år – et halvt år strengere enn aktors påstand. Han må også betale erstatning til Alexandras foreldre.

«Drapshandlingen bærer preg av å være målbevisst og brutal, og den ble gjennomført på en smertefull måte og over noe tid mens hun gjorde motstand», heter det i dommen.

Nå vil forsvaret ha en ny sakkyndig vurdering. Det er satt​ av tre dager til å behandle ankesaken.