abort-strid i stortinget:

– En debatt de fleste hadde trodd vi skulle slippe å ta om igjen

Onsdag måtte statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie svare på spørsmål om abortlovgivningen i Stortingets spørretime.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om endring i abortloven har rast siden det ble klart at KrF skulle forhandle om regjeringsdeltakelse med Høyre, Frp og Venstre.

Statsministeren har høstet mye kritikk etter at hun i oktober åpnet for forhandlinger om abortloven.

Kristelig Folkeparti ser på sin side på det de mener er en historisk mulighet for å stramme inn abortloven.

Under onsdagens spørretime i Stortinget, måtte statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie svare på spørsmål om den omstridte abortsaken.

– Verst tenkelig grunnlag

Først ut var SV-leder Audun Lysbakken, som litt tidligere på dagen hadde innledet partiets mobiliseringsmøte mot svekkelse av abortloven. I spørretimen sa han blant annet at han mener debatten føres på en måte som påfører kvinner og familier skyld og skam.

– Dette tror jeg er en debatt de fleste av oss hadde trodd vi skulle slippe å ta om igjen, men når regjeringen begynner, så tar vi den. Og vi skal jammen meg vinne også, sier han.

SV-lederen mener at forslaget om en endring i abortloven ikke har noe grunnlag i befolkningen.

– Det er det verst tenkelige grunnlaget for en endring av abortloven, sier han.​

Det tok han også senere opp i Stortingets spørretime:

– Det var statsministeren som startet denne debatten, og ikke fordi den trengs i det norske samfunnet nå, men fordi Erna Solberg trengte den for å beholde sin posisjon, sa han.

Det stod han også ved da han snakket med TV 2 etter spørretimen.

– Jeg tror det er ganske mye irritasjon blant folk i Norge fordi de ser at dette ikke er en debatt folket har bedt om. Det er solid flertall for abortloven på Stortinget og hos folket, sier han og legger til:

– Det er ikke så pent å se på og vi burde ha sluppet det.

– Klare forutsetninger

Under spørretimen i Stortinget spurte Lysbakken statsministeren om det stemmer at det er aktuelt å gjøre endringer i abortlovens paragraf 2.

Solberg svarte at hun har åpnet for to endringer.

– Det ene er fosterreduksjon og den delen som oppleves som et diskriminerende element i abortloven paragraf 2c, sier hun.

Hun sier at Høyre er villige til å diskutere utformingen av denne bestemmelsen, under klare forutsetninger.

– At kvinners rettigheter ikke skal svekkes, at det skal legges større vekt på kvinners og familiens vurdering av egen livssituasjon hvis de får ansvar for et barn med ekstra utfordringer, og at kvinner fortsatt skal ta abort i de tilfellene fosteret ikke er levedyktig, sier Solberg og legger til:

– Derfor vil nok dette som jeg ga uttrykk for i debatten 1. november bety at kvinner som i praksis søker abort etter tolvte uke i like stor grad som i dag skal få innvilget abort som i fremtiden.

– Stor tvil

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at partiet reagerer på at statsministeren har skapt en prosess som skaper usikkerhet.

– Det er nå stor tvil om hva det innebærer å endre innholde ti loven uten å få endret effekt. Jeg har sjelden sett at en lov endres uten at det får betydning, sier han og spør:

– Hva betyr det for kvinner som nå må legge alt dette ansvaret over på sin egen livssituasjon og ikke kan legge ansvaret på det objektive kriteriet om sykdom hos fosteret?

Støre mener at en lov som har fungert godt, nå settes på spill, og sier til TV 2 at KrF med Ropstad i spissen, Solberg og Høyre må tåle å svare på dette siden de har satt i gang debatten.

Ønsker ikke endringer

Statsministeren understreket nemlig flere ganger under spørretimen at hun i hovedsak stiller der som statsminister, ikke som leder i partiet Høyre.

– Dagens regjerings syn er helt klart, vi ønsker ikke å gjøre endringer i abortloven. Det er det som ligger til grunn for regjeringen som eksisterer i dag, sa hun og la til:

– Så i så måte er dette et spørsmål om mulige fremtidige handlinger, fremtidige resultater og fremtidige saker som kan komme etter et resultat.

Utfordres på etikken

Samtidig måtte hun flere ganger understreke at hun mot normalt svarte for Høyres synspunkter og som partiets leder, ikke for den sittende regjeringens. Blant annet før hun svarte på spørsmål fra Aps nestleder fra Hadia Tajik om hvorfor statsministeren mener kvinner kan bære et ansvar om å bidra til et sorteringssamfunn.

– Utviklingen mot et sorteringssamfunn er en bekymring jeg tror jeg deler med mange. De siste 20-30 årene har den medisinske og teknologiske utviklingen åpnet for en rekke nye muligheter innen fosterdiagnostikk, sa Solberg og la til:

– Utviklingen utfordrer oss på de etiske spørsmålene hvor grensene går, hva den enkelte skal bestemme og hva samfunnet skal bestemme.

Samtidig understreket statsministeren at hun aldri har sagt at den enkelte kvinne bærer ansvar for et sorteringssamfunn, hvis de tar abort på grunn av alvorlig sykdom hos fosteret.

– Jeg har respekt for at den enkelte kvinne gjør valg ut fra sin livssituasjon og at mange tar valg som føles vanskelige og som føles smertefulle, sa hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook