FORSVARET: Christian Flemmen Johansen og Ida Andenæs forsvarer Svein Jemtland i den tre uker lange rettssaken.
FORSVARET: Christian Flemmen Johansen og Ida Andenæs forsvarer Svein Jemtland i den tre uker lange rettssaken. Foto: NTB Scanpix

jemtland-saken:

Slik skal de få ham frikjent for drap

HAMAR (TV 2): Drapstiltalte Svein Jemtland (47) er ferdig med sin forklaring i tingretten. Han står fast ved at kona ble drept som følge av en tragisk ulykke, ikke fordi han drepte henne.

I halvannen dag har statsadvokat Iris Storås stilt tiltalte Svein Jemtland inngående spørsmål om hans liv med kona Janne Jemtland (36), hva som skjedde natt til 29. desember i fjor, og ikke minst hvilke vurderinger han gjorde i tiden etter at kona mistet livet.

Onsdag begynner den øvrige bevisførselen i saken, der omkring 40 vitner skal føres for retten.

For Svein Jemtlands forsvarere, Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen, blir det helt avgjørende å bygge opp tiltaltes troverdighet, mener rettsekspert Inge D. Hanssen.

– Forsvarerne står overfor en stor og vanskelig oppgave, mener han.

Rettskommentator Inge D. Hanssen følger saken mot Svein Jemtland for TV 2. Her er han avbildet i Oslo tingrett under saken mot Eirik Jensen.
Rettskommentator Inge D. Hanssen følger saken mot Svein Jemtland for TV 2. Her er han avbildet i Oslo tingrett under saken mot Eirik Jensen. Foto: NTB Scanpix

For mens Jemtland selv hevder det dødelige skuddet som traff hans kone i pannen, gikk av ved et uhell, mener påtalemyndigheten det var han som skjøt kona med viten og vilje. Det er dette statsadvokaten må bevise utover enhver rimelig tvil for å få Jemtland dømt for drapet han er tiltalt for.

– Jo mer tvil forsvarerne kan så rundt bevis som aktoratet fremlegger, jo sterkere står de. Tvilen skal alltid komme tiltalte til gode, men det må være snakk om en rimelig tvil, ikke en oppkonstruert, sier Hanssen.

Ingen øyenvitner

Politiet mener Svein Jemtland skjøt kona si utenfor deres bolig med en Makarov-pistol omtrent klokken 02.15 natt til femte juledag.

Deres eldste sønn var hjemme på tidspunktet og har i avhør forklart at han hørte et høyt smell. Det var likevel ingen vitner til selve hendelsen.

I halvannet døgn har statsadvokat Iris Storås grillet Svein Jemtland i vitneboksen. (Tegning: Ane Hem)
I halvannet døgn har statsadvokat Iris Storås grillet Svein Jemtland i vitneboksen. (Tegning: Ane Hem)

Svein Jemtland sier at det oppsto en krangel mellom ham og kona på soverommet. Årsaken skal ifølge tiltalte ha vært at hun var forbannet fordi han hadde lastet ned sjekkeappen Tinder.

Svein Jemtland forklarer videre at kona trakk et ladd våpen mot ham, og at hun forsøkte å dytte ham ut av huset. På trappa oppsto det ifølge tiltalte et basketak da han forsøkte å ta fra henne pistolen. De falt og skuddet gikk av, hevder Jemtland.

– Styrken til forsvaret er at det er aktoratet som skal bevise tiltaltes skyld, og ikke tiltalte som skal bevise sin uskyld, sier Inge D. Hanssen.

Hvor druknet Janne?

Etter to dager i retten er det fremdeles uklart hvor og når påtalemyndigheten mener Janne Jemtland ble druknet.

Ifølge rettsmedisinerne var skuddskaden hennes dødelig, og hun kunne derfor ikke ha overlevd mer enn et par timer. Likevel er drukning fastslått som dødsårsak.

Jemtland har fortalt at han fikk sjokk og måtte medisineres da han fikk vite at drukning var dødsårsaken.

Janne Jemtland (36) døde natt til femte juledag i fjor. Politiet mener hun ble drept, den drapstiltalte ektemannen sier det var en tragisk ulykke. (Foto: NTB Scanpix)
Janne Jemtland (36) døde natt til femte juledag i fjor. Politiet mener hun ble drept, den drapstiltalte ektemannen sier det var en tragisk ulykke. (Foto: NTB Scanpix)

For Andenæs og Flemmen Johansen blir usikkerheten rundt et åsted for drukningen helt avgjørende.

Statsadvokat Iris Storås har ikke villet svare på om de mener 36-åringen kan ha blitt druknet et annet sted enn i Glomma, men ifølge VG var dette en viktig teori for politiet under etterforskningen.

– Det fremstår også for oss uklart hvordan aktor mener at dette henger sammen, sier Ida Andenæs til TV 2.

I retten stilte Andenæs flere spørsmål om været i Brumunddal den aktuelle natten. Med 10 minusgrader og dyp frost var alle vann i området isbelagt, vil hun ha frem.

TV 2 er dessuten kjent med at ekteparet Jemtland ikke hadde et badekar hjemme.

Svein Jemtland innrømmer at han gjorde flere tiltak for å skjule spor etter at kona døde. Blant annet vasket og gravde han ned pistolen som påførte Janne Jemtland dødelige hodeskader. (Foto: Politiet)
Svein Jemtland innrømmer at han gjorde flere tiltak for å skjule spor etter at kona døde. Blant annet vasket og gravde han ned pistolen som påførte Janne Jemtland dødelige hodeskader. (Foto: Politiet)

Svein Jemtland sier at kona først ble senket i vann mer enn et døgn etter at døden ifølge rettsmedisinerne må ha inntruffet. Hvis det han forteller er riktig, må kona nødvendigvis ha dødd som følge av skuddskaden og ikke drukning.

Ettersom tiltalte ikke ringte ambulansen, men heller gjorde en rekke tiltak for å skjule det som hadde skjedd etter at skuddet gikk av, er det viktig for forsvarerne å forsøke å troverdiggjøre Svein Jemtlands forklaring på hvordan han håndterte kroppen til kona etter at skuddet falt.

Viktige karaktervitner

Noen uker før drapet skal Janne Jemtland ifølge ektemannen ha sagt at hun ville skilles. Det skal imidlertid ha blitt sagt «i forbifarten». Natten da Janne Jemtland døde, var hun forbanna fordi ektemannen hadde lastet ned sjekkeappen Tinder, ifølge tiltaltes forklaring.

TV 2 er kjent med at forsvarets vitner i all hovedsak er venner av paret, såkalte karaktervitner, som skal kan si noe om dynamikken mellom Janne og Svein Jemtland.

– Ingen av vitnene kan si hva som skjedde hjemme hos ekteparet natt til femte juledag, så det vil naturligvis bli mange karaktervitner. De kan bygge opp under troverdigheten til Svein Jemtland, sier rettskommentator Inge D. Hanssen.

Opptatt av trofasthet

Da forsvarer Ida Andenæs holdt sin utspørring av Svein Jemtland var hun opptatt av å få ham til å fortelle om ekteskapet.

– Vi var veldig lekne. Vi har mange grunnleggende ting felles i livet. Vi gikk sammen i kirken, vi trodde på ekteskapet, vi trodde på fastheten i familien, vi var enige om oppdragelsen av barna og at vi ikke skulle være utro, fortalte Svein Jemtland.

Han sa også at de av og til kranglet om bagateller og at begge to var litt sjalu.

– Trofasthet var noe som sto sterkt. Jeg var mye borte hjemmefra. I ansamlinger med mange mannfolk kan det fort dukke opp damer, men Janne stolte på meg.