Statsminister Erna Solberg går hardt ut mot mobbere på nett: – Ta dere sammen!

Johannes (17) fra Spydeberg opplever grov mobbing på nett og sosiale medier. Nå står flere kjente personer opp for den unge gutten, og slår fast at netthets må ta slutt.

Stadig flere unge opplever å bli hetset og mobbet grovt på nett.

17 år gamle Johannes Wold fra Spydeberg er én av disse. TV 2 fortalte mandag om de stygge kommentarene den unge gutten har mottatt.

Flere av mobberne ber 17-åringen ta sitt eget liv. På sidelinjen står en fortvilet mor.

– Jeg er jo redd for at det skal fortsette, og jeg blir sliten av å hele tiden skulle overvåke, men det er verdt det og det er en jobb jeg må ta for hans del. Det er jo det verste man kan tenke seg – at sitt eget barn blir utsatt for noe slikt, sa mor Eva Midtbø til TV 2 mandag.

– Slutt!

Etter at historien om den unge gutten ble kjent, har støtteerklæringene rent inn. Blant disse er statsminister Erna Solberg.

– Kjære Johannes! Du er en flott fyr, og det skal du huske på. Ikke bry deg om alle de dumme kommentarene, sier Solberg til TV 2.

– Og til alle andre: Vi må slutte å bruke sosiale medier til å skjelle ut andre mennesker. Vi er nødt til å ta oss sammen, og sørge for at barna våre ikke mobber og trakasserer andre gjennom sosiale medier, sier hun.

Statsministeren mener foreldre må slutte å være trakasserende både på nett og i virkeligheten, og at de voksne må huske at barna lytter og følger etter det de voksne gjør.

– Vi må heller snakke med barna våre om hvordan det oppleves å få slike beskjeder. Regelen burde være at man aldri skriver noe på nettet, som du ikke tør å si til noen i virkeligheten, slår Solberg fast.

GLAD: Johannes Wold og moren Eva Midtbø er svært glad for all støtten de har mottatt det siste døgnet.
GLAD: Johannes Wold og moren Eva Midtbø er svært glad for all støtten de har mottatt det siste døgnet. Foto: Mina Rise / TV 2

– Gjør forbasket vondt

Også flere andre kjente fjes slår ring rundt Johannes. Fotballspiller Martin Ødegård slutter seg til statsministeren sin oppfordring, og sier at netthets ikke er greit.

– Jeg oppfordrer alle, og spesielt voksne, til å tenke over hva man skriver og gjør på nettet, sier Ødegård til TV 2.

Programleder Stian Blipp minner om at de stygge kommentarene ikke forsvinner på nett, og det kan gjøre svært vondt.
Programleder Stian Blipp minner om at de stygge kommentarene ikke forsvinner på nett, og det kan gjøre svært vondt.

Senkveld-programleder Stian Blipp sier at vi mennesker har en tendens til å tro at det vi skriver på nett bare forsvinner ut i løse luften, og at det ikke er noen som får det med seg.

– Men til alle som skriver stygge, mobbende og krenkende ting, så kan jeg forsikre dere om én ting: De tingene kommer frem, og de gjør forbasket vondt av og til, sier Blipp.

Kathrine Olsen Gillerdalen opprettet Odin-stiftelsen etter at sønnen Odin tok sitt eget liv etter mange år med mobbing. Nå har hun en klar oppfordring til andre voksne:

– Tenk over hva dere gjør på nett. Barna gjør det vi gjør. Vær der de er, vær oppmerksomme og vis interesse, så klarer vi å stoppe dette sammen, sier hun.

– Føler meg bedre

Til TV 2 sier Johannes at han er svært glad for alle tilbakemeldingene han har fått det siste døgnet:

– Det er veldig snilt, og jeg føler meg bedre, sier han.

FORNØYD: Johannes har ønsket seg sin egen TV lenge. Etter at han sto frem med sin historie har flere samlet inn penger til 17-åringen. Tirsdag gikk turen til butikken for å kjøpe en splitter ny TV.
FORNØYD: Johannes har ønsket seg sin egen TV lenge. Etter at han sto frem med sin historie har flere samlet inn penger til 17-åringen. Tirsdag gikk turen til butikken for å kjøpe en splitter ny TV. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV 2

– Det er helt enormt, så mye kjærlighet tror jeg aldri vi har fått på en gang før, sier moren til Johannes, Eva Midtbø.

Etter at Johannes sto frem med sin historie, er det flere som har samlet inn penger til 17-åringen. På onsdag hadde han fått nok penger til å kjøpe sin helt egen TV.

– Jeg bryr meg ikke om mobberne lenger. Nå skal jeg hjem og spille Playstation, sier Johannes.