TREBARNSFAR TROND IDÅS overlevde mot alle odds:

Hjertet sluttet å slå i flere minutter

Trebarnspappa Trond Idås lever, mot alle odds, takket være tilfeldigheter og dyktige folk i helsevesenet. I fjor revnet hovedpulsåren hans, og hjertet sluttet å slå i flere minutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en novemberdag i fjor, og Trond Idås hadde akkurat latt seg intervjue av TV 2 Nyhetskanalen. Dagen var ung, formen var fin, og Trond Idås skulle bare gå den korte turen hjem fra Oslo sentrum til huset på Hasle.

Fremme ved huset ble Idås stående ved postkassen å prate med en nabo da han plutselig falt om. Det viste seg at det var hovedpulsåren som hadde revnet, og plutselig sto det om minutter for å redde livet til Idås.

Hjertestans

Da ambulansen ankom stedet, hadde Idås både svak puls og dårlig pust. På grunn av riften i hovedpulsåren fortsatte blodet å pumpe ut i kroppen. I Idås' tilfelle havnet blodet i en sekk som omgir hjertet. Da den var full, stoppet blødningen, men da stanset også hjertet.

– Hadde ikke den sekken vært der, ville blodet ha rent ned i magen, og jeg ville ha blødd ihjel, sier Idås.

Espen Østhaug er ambulansepersonell, og var en av de første på stedet.

– Vi gikk umiddelbart igang med hjerte- og lungeredning, og holdt på i åtte - ti minutter for å få puls, forklarer han, og bekrefter at de færreste overlever en slik hjertestans.

Kona uvitende bare noen metre unna

Idås' kone Eli Stand satt uvitende inne i huset mens dette foregikk.

– Jeg ble hentet av naboen da ambulansen var kommet. Jeg er veldig glad for at jeg slapp å komme ut før det. Jeg kunne jo ikke gjort noe, sier en gråtkvalt Strand.

Hun forteller at det første hun så var det hun trodde var snø, men som viste seg å være dun fra Idås' dunjakke. Så la hun merke til ektemannen, liggende på båre, omgitt av ambulansepersonell som var i full gang med hjertekompresjoner. Strand bekrefter at hun opplevde situasjonen som uvirkelig og uoversiktlig.

– Jeg visste ikke at de hadde fått pulsen hans tilbake, så jeg var veldig usikker på om han levde da ambulansen kjørte, forklarer Strand.

– Vi reiste rett etter ham til sykehuset.

Far og datter på sykehuset. Foto: Privat
Far og datter på sykehuset. Foto: Privat

Helter

Etter en omfattende operasjon og komplikasjoner med en blodpropp, ble Idås liggende i koma i en uke. Både Idås og Strand omtaler ambulanse- og sykehuspersonell som helter, og snakker varmt om møtet med helsevesenet.

På spørsmål om hvordan familien taklet dette, gir de begge æren til nettverket rundt dem som alle gjorde en innsats.

– Det er i sånne tilfeller man ser hva man er lagd av, og hva familien har å støtte seg på, sier Strand.

De forteller om foreldre og søsken som kastet seg rundt og stilte opp da det sto på som verst. De tok vare på resten av familien slik at Strand kunne konsentrere seg om å være tilstede for ektemannen.

– Du klarer mer enn du tror, men du er avhengig av gode hjelpere. Og det hadde vi, sier Strand.

Trene seg tilbake til hverdagen

Det tok flere uker før Idås var på beina igjen. Da måtte han igang med å trene opp muskulaturen igjen.

– Det er utrolig hvor mye muskulatur som forsvinner i løpet av noen uker. Bare det å stå på beina og å klare å gå ut i gangen var veldig tungt, forteller Idås. Han krediterer fysioterapeuter og sterk vilje, for at han raskt følte seg som seg selv igjen.

Ett år etter er de tilbake til hverdagslivet. Men med opplevelsen friskt i minne har både Idås og Strand en stor oppfordring.

– I en sånn ekstremsituasjon er det lett å bli så stresset at man nærmest blir paralysert. Det er viktig å vite hva man må gjøre, forklarer Idås.

– Skal jeg gi ett råd: Lær deg grunnleggende førstehjelp!