DRAPSTILTALT: Svein Jemtland (47) er tiltalt for å ha drept kona si. Han nekter straffskyld og sier at skuddet gikk av ved et uhell.
DRAPSTILTALT: Svein Jemtland (47) er tiltalt for å ha drept kona si. Han nekter straffskyld og sier at skuddet gikk av ved et uhell. Foto: Privat

Jemtland-saken:

Ba kompis om hjelp til å kvitte seg med lik

HAMAR (TV 2): Få timer etter å ha skutt kona i hodet kontaktet drapstiltalte Svein Jemtland (47) en kompis og ba om hjelp til å skjule en død kropp, ifølge TV 2s opplysninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kameraten til Svein Jemtland ble pågrepet onsdag 31. januar, to uker etter at Svein Jemtland ble siktet for å ha drept kona Janne.

Politiet mente at kameraten hadde forklart seg uriktig om omstendigheter i saken. De valgte å begjære ham varetektsfengslet, men fikk ikke rettens medhold. Tingrettens begrunnelse var at man ikke har forklaringsplikt i vitneavhør om forhold som kan utsette en selv for straff.

Politiet anket først kjennelsen til lagmannsretten, men trakk anken tre dager senere. Den 5. februar ble kameraten som er i 40-årene, løslatt. Årsaken var at politiet på dette tidspunktet opplevde kameraten til Svein Jemtland som samarbeidsvillig.

Ba om hjelp til å flytte liket

Svein Jemtland kontaktet kameraten timer etter at Janne Jemtland døde. Han skal da ha bedt om hjelp til å bli kvitt en død kropp. Det får TV 2 bekreftet av sentralt plasserte kilder.

– Jeg har ingen kommentar til disse opplysningene. Han vil forklare seg om dette under rettssaken, sier Svein Jemtlands forsvarer Christian Flemmen Johansen.

TV 2 har snakket med mannen i 40-årene, som ikke ønsker å kommentere opplysningene. Han skal selv vitne i rettssaken som begynner i Hedmarken tingrett mandag. Det skal også mannens tidligere samboer.

Ifølge Dagbladet tilbød Svein Jemtland kompisen penger for å hjelpe ham med å skjule liket. Dette har ikke TV 2 fått bekreftet. Kameraten ønsker heller ikke å si noe om hvorvidt dette stemmer eller ikke.

– Jeg er ikke kjent med at han skal ha blitt tilbudt penger, sier kameratens advokat Jørn Mejdell Jakobsen til TV 2.

Nekter straffskyld

Ifølge påtalemyndigheten skjøt Svein Jemtland kona i pannen med en 9mm makarov-pistol omtrent klokken 02.15 natt til 29. desember i fjor.

Etterpå senket han henne i Glomma i Våler kommune med et batteri festet til kroppen, nesten åtte mil fra ekteparets bolig.

Selv nekter Svein Jemtland straffskyld for drap. Han har forklart at skuddet gikk av ved et uhell. Mandag ettermiddag tar han plass i vitneboksen for å fortelle om hva som skjedde natt til femte juledag i fjor og i de to påfølgende hvor kona hadde status som savnet.

– Han vil forsøke å gi en fri og detaljert forklaring, sier Jemtlands advokat til TV 2.

Rettssaken i Hedmarken tingrett vil pågå i tre uker.