FÆRRE TURISTER: Den nye turistskatten har allerede ført til at ferieøyene Ibiza og Formentera har mistet hundrevis av millioner kroner.
FÆRRE TURISTER: Den nye turistskatten har allerede ført til at ferieøyene Ibiza og Formentera har mistet hundrevis av millioner kroner. Foto: NTB Scanpix

Sydenturen kan bli 1000 kroner dyrere i uken

Den nye turistskatten fører til at sydenferien kan bli opptil 1000 kroner dyrere for en familie på fire.

Turistskatten på øyene Mallorca, Menorca, Formentera og Ibiza økte med 100 prosent fra 1. juli. Dette betyr dyrere ferie for deg og meg.

Turistskatten overrasker også både turister og hotelleiere, ifølge The Sun.

Skatten baseres på overnattingsstedets stjerneklassifisering.

På et en-, to- eller trestjerners hotell er skatten nå to euro per natt. På firestjerners hotell koster det tre euro, og på femstjernershotell koster det fire euro. Moms kommer i tillegg, og utgjør rundt ti prosent av summen.

Dette betyr at for en familie på fire som bor på et hotell i mellompris-sjiktet, kan det koste opptil 1000 kroner ekstra i uken.

Vil begrense turiststrømmen

Mallorca har kjent på et økt turistpress de siste årene, etter at Tyrkia, Egypt og Tunisia mistet en del av turismen.

Fra hele Europa strømmet turistene til Mallorca, noe som førte til færre hotellrom - som igjen førte til økte priser.

Lokale turistmyndigheter håper at skatten vil begrense turiststrømmen og bidra til bedret infrastruktur og vern av natur og kultur.

Men skatten har allerede ført til at ferieøyene Ibiza og Formentera har tapt ikke mindre enn 200 millioner kroner, både fordi turistene bruker mindre penger og rett og slett ikke kommer.

Diskriminerende

Ifølge hotellorganisasjonen Hotel Business Federation of Ibiza og Formentera er turistskatten diskriminerende og direkte skadelig for feriemålene. De sier at i motsetning til Mallorca og Menorca, som har andre næringer, er Ibiza og Formentera utelukkende avhengig av turisme for deres økonomiske utvikling.

Hotellorganisasjonen, som representerer 425 hoteller på Ibiza og Formentera, har nå lansert en kampanje mot den nye skatten.

– I motsetning til andre områder på øygruppen Balearene, er vi ekstremt avhengige av turismen hvis vi skal utvikle oss økonomisk, sier talsmannen for hotellforbundet.

Hotellforbundet mener at konsekvensen av turistskatten er at flere turister velger ulovlige overnattingssteder, som ikke er registrert som ferieboliger og på denne måten unngår den forhatte skatten.

Myndighetene på øygruppen har inntil videre avvist å reagere på kampanjen til hotellene på Ibiza og Formentera. De mener turistskatten bringer inn ekstrainntekter i millionklassen, som blir brukt på en lang rekke prosjekter på tvers av øygruppene.