Drapstiltalte Svein Jemtland har i mange år tjenestegjort som profesjonell soldat.
Drapstiltalte Svein Jemtland har i mange år tjenestegjort som profesjonell soldat. Foto: Privat

tiltalt for drapet på kona:

Reagerer på fremstillingen av Svein Jemtland

HAMAR (TV 2): Drapstiltalte Svein Jemtlands forsvarer mener det er uheldig at mediene henger seg opp i 47-åringens bakgrunn fra Fremmedlegionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke medier, deriblant TV 2, har det siste året skrevet om den drapstiltalte mannens fartstid i Fremmedlegionen, en avdeling i det franske forsvaret. Legionen har historisk sett hatt rykte på seg for å tiltrekke seg kriminelle.

– Slik jeg ser det, er det uten betydning for saken, sier advokat Christian Flemmen Johansen, en av Jemtlands to forsvarere.

– Hvordan opplever dere fremstillingen av tiltalte i media?

– Det virker som om alle tror de vet hvem Svein Jemtland er, og det virker som om alle har en mening om ham. Min oppfatning er at svært få egentlig kjenner ham, sier forsvareren.

Tillitsvalgt på studiet

Etter det TV 2 kjenner til, var Jemtland aktiv i Fremmedlegionen i over 20 år fra midten av 1990-tallet. Han skal de siste årene ha hatt en administrativ rolle fordi fysiske skader har hindret ham i å gjøre annet arbeid.

Jemtlands primære beskjeftigelse var likevel studiene. Sommeren 2015 begynte han på etterutdanningen sin, et samlingsbasert bachelor-studie i barnevernpedagogikk ved Universitetet i Tromsø. Ett år senere ble han valgt som varatillitsvalgt for de omkring 60 studentene på kullet.

Tillitsvalgt på studiet Kristin Strykdal Samuelsen ønsker ikke å kommentere samarbeidet med Jemtland, utover at han «har vært en medvirkende student i kullet på lik linje med oss andre».

Det gjør derimot Flemmen Johansen:

– Vi samarbeider godt med ham, og det er tydelig at andre også har oppfattet ham som en tillitsperson i tiden før han ble pågrepet, sier forsvareren.

Etter planen skulle tobarnsfaren være ferdig utdannet til sommeren neste år. Like før studiestart registrerte han et foretak som skulle levere barneverntjenester.

Jemtland gjorde seg også offentlig bemerket i lokalsamfunnet da han i 2015 holdt 17. mai-talen i Brumunddal, og i Hamar Arbeiderblad begrunnes identifiseringen av tiltalte blant annet med hans samfunnsrolle. Talen holdt han ikledd paradeuniformen til Fremmedlegionen.

Gir fri forklaring

Rettssaken mot Svein Jemtland begynner i Hedmarken tingrett mandag. Påtalemyndigheten mener 47-åringen skjøt kona Janne Jemtland (36) i hodet på gårdsplassen utenfor parets bolig i Brumunddal. Etterpå dumpet han henne i Glomma ved Våler kommune, omtrent åtte mil fra huset deres.

Først to uker etter at han meldte ektefellen savnet, ble Svein Jemtland pågrepet og siktet for drap. Han har hele tiden nektet straffskyld etter siktelsen og senere tiltalen, men knytter seg likevel til konas dødsfall.

I avhør har tiltalte forklart at skuddet fra hans håndpistol gikk av ved et uhell. Hva han legger i dette, er fremdeles uklart.

– Det vil vi ikke gå inn på før rettssaken. Der kommer han til å gi en fri forklaring, sier Flemmen Johansen.

Her får du en enkel gjennomgang av drapssaken.