Militært område opprettet rundt havaristen KNM «Helge Ingstad»

Politiets ferdselsrestriksjoner er opphevet, men flyforbudet gjelder fortsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vest politidistrikt har fra klokken 15.30 fredag 9. november opphevet politiets ferdselsrestriksjoner i Øygarden, opplyser politiet i en pressemelding.

Samtidig har Forsvaret opprettet en sikkerhetssone rundt den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad»:

– Sikkerhetssonen er opprettet fordi det også i helgen vil være stor aktivitet i forbindelse med bergingsarbeid. Sonen blir å regne som militært område. Det medfører ferdselsforbud i et område på 500 meter på land og 1000 meter på sjø i alle retninger rundt havaristen, skriver kommunikasjonsrådgiver Gry Benedicte Halseth i Vest politidistrikt.

Flyforbudet over området gjelder fortsatt, opplyser politiet.

– Dette er to nautiske mil rundt havaristen og opp til 2000 fot over havet. Dette gjelder i første omgang til over helgen. Politiet har trukket alt sitt personell ut fra området i Øygarden og det er Forsvaret selv som håndhever restriksjonene på militært område, skriver Vest politidistrikt.

Mange elektroniske spor

Både Havarikommisjonen og Vest politidistrikt er godt i gang med etterforskningen av fregatt-ulykken natt til torsdag.

Det gjenstår flere avhør, men politiet har snakket med de mest sentrale personene. De har også fått inn en stor mengde bevismateriale.

– Vi har en rekke elektroniske spor, men det er en stor mengde materiale og det gjenstår å sammenstille dette, sier Karlsen.

Politiet har også utført utåndingsprøver. De har ingen indikasjoner på rus, og det blir ingen oppfølgende tester.

Tidligere fredag bekreftet sjøtrafikksentralen på Fedje at de var kontakt mellom fregatten og trafikksentralen på Fedje i forkant av kollisjonen. Det ble også bekreftet at det finnes både lydlogg og digitalt videologg av seilasen som endte med kollisjon.​

Ulykkesskipet var del av NATOs stående marinestyrke og var utstyrt med de våpnene det skal ha da det kolliderte, opplyste Sjøforsvaret på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Fregatten som ble satt i drift i 2009, har våpen og ammunisjon om bord, men disse skal ikke utgjøre noe fare. Tankskipet hadde 625.000 fat råolje om bord.