FACEBOOK: Unni og Brith ønsket seg barnebarn i hverdagen og la ut en melding på Facebook Foto: Frank Melhus/TV 2.
FACEBOOK: Unni og Brith ønsket seg barnebarn i hverdagen og la ut en melding på Facebook Foto: Frank Melhus/TV 2.
EKTESKAP I KRISE: Brith og Unni gikk hverandre på nervene. Så fikk Unni en ide.
EKTESKAP I KRISE: Brith og Unni gikk hverandre på nervene. Så fikk Unni en ide. Foto: Rita Myrseth Støveren

Unni og Brith slet i ekteskapet. Så gikk Unni inn på Facebook

VÅRT LILLE LAND: – Jeg ble rastløs, og gikk Brith på nervene, forteller Unni Sten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi måtte ha latter inn i huset. Vi klarte det ikke alene.

Se «Vårt lille land» på TV 2 Sumo.

I en liten leilighet i Holmestrand sitter Unni Sten (78) og kona Brith Hiorth (82). Unni er i ferd med å publisere noe på FB. Det er bare en enkel kort status, men den skal komme til å forandre flere liv enn deres egne.

Ekteskap på prøve

I programmet «Vårt lille land» møter vi de to svært ulike damene. De forelsket seg i hverandre for 30 år siden, og inngikk partnerskap i 1994. Begge hadde barn fra tidligere ekteskap, men i dag bor resten av familien langt unna Holmestrand.

I mange år var de to travle i hver sin jobb. Men da de ble pensjonister føltes dagene med ett tomme, og ekteskapet plutselig satt på prøve. Ulikhetene mellom dem, som før var sjarmerende, ble irriterende.

– Jeg ble rastløs, og gikk Brith på nervene, forteller Unni.

Brith innrømmer at hun ikke er mest forsiktig med å si hva hun mener.

GAMLE SAMMEN: Unni og Brith hadde hatt et lykkelig ekteskap, men da de ble pensjonister ble det forholdet satt på prøve.
GAMLE SAMMEN: Unni og Brith hadde hatt et lykkelig ekteskap, men da de ble pensjonister ble det forholdet satt på prøve. Foto: Frank Melhus/TV 2

– Når to mennesker sitter i en leilighet og ikke har noe særlig å foreta seg blir det jo iltert, da. Jeg er ganske sta og stri. Vi kan krangle bittert, for vi er veldig ulike.

Alene hjemme

I en annen leilighet et lite stykke unna bor Kaia Ulvestad og moren hennes Eline Ulvestad. Moren jobber skift i en butikk, noe som gjør at Kaia måtte være alene hjemme flere kvelder i uken. Da Kaia var yngre grudde hun seg veldig til å være alene hjemme. Hun ble ofte bare sittende stiv og redd, lyttende etter fremmede lyder i trehuset.

– Jeg var ikke redd når hun dro, men det var når jeg skulle sitte der alene i fem-seks timer. Mamma kunne jo ikke gjøre så mye med det. Hun måtte jo på jobb.

ALENE HJEMME: Kaia var redd for å være alene hjemme mens mamma Eline var på jobb. Foto: Frank Melhus/TV 2.
ALENE HJEMME: Kaia var redd for å være alene hjemme mens mamma Eline var på jobb. Foto: Frank Melhus/TV 2.

Eline synes det var vanskelig å være alenemor i den situasjonen.

– Jeg hadde dårlig samvittighet hele tiden. Jeg visste at hun var hjemme og var redd og lei seg. Det å ha barnet sitt strigråtende på telefonen, hun ber deg komme hjem, og så står du i en jobbsituasjon og kan knapt nok prate i telefonen.

Det er en vond følelse.

Mislikte Facebook

Ingen av dem visste at løsningen fantes like i nærheten. Hos Unni og Brith føltes dagene lange. De irriterte seg over det meste, for eksempel den andres tidsbruk. For mens Brith ville lese en god bok, brukte Unni mer og mer tid på FB. Til Briths store forargelse.

– Jeg bruker ikke FB. Og jeg anbefaler ikke FB. Du tror vel ikke jeg er helt på jordet?

Ektefellen Unni var av stikk motsatt oppfatning:

– Hun synes det er meningsløst å utgi noe privat i det hele tatt. Hun forstår det ikke. Jeg skriver veldig mye. Og hun er ikke glad for at jeg skriver noe om henne. Det gjør jeg nå likevel. Men det er ikke alltid at jeg forteller henne om det, sier Unni og ler.

Til slutt kom det til et punkt hvor de begge fikk nok av misstemningen. Noe måtte skje.

En kveld etter middag logget Unni seg på FB, og overtalte den motstrebende Brith til å bli med på et lite eksperiment. Sammen la de ut statusen på Unnis profil som skulle komme til å redde ekteskapet.

«Hør dere i Holmestrand. Vi er to godt voksne damer som er gift og kan tenke oss å gjøre noe for barn, som såkalte besteforeldre. Spesielt de som mangler besteforeldre her i Holmestrand. Har dere lyst, ta kontakt med meg.»

Da de to damene la seg den kvelden visste de ikke hva som ventet.

– Når vi da hadde lagt det inn på Facebook den kvelden, roet vi ned og tenkte ikke noe særlig mer på det, for vi trodde ikke det ville bli noen respons.

Der tok de to damene feil.

Vendepunkt

Neste dag lå det flere meldinger i innboksen. En av dem var fra fra Eline, moren til Kaia.

– Jeg så det på Facebook, og den traff meg veldig med en gang. Så jeg fortet meg å sende en melding til dem. For kanskje kunne vår hverdag og deres hverdag møtes et sted, og gjøre ting bedre?

For Unni og Brith skulle det møtet bli et vendepunkt. I programmet «Vårt lille land» forteller de den rørende historien om hvordan responsen på FB-innlegget ga dem nytt innhold i livet. De to damene har lært mye av barnebarn-prosjektet sitt. Mest om seg selv og hverandre, men også at det er mange barn som savner kontakt med besteforeldregenerasjonen. Den nye flokken teller nå fire barn, som alle er en del av hverdagen til de to ressurssterke damene.

Brith, som jo var svært skeptisk til Facebook, er nå glad for at hun lot seg overtale.

– Vi håpet jo vi kunne gjøre noe for noen. Men at det skulle få en sånn betydning i våre liv, ante vi ikke.