SPARKET: Forholdet mellom president Donald Trump og Jeff Sessions har lenge vært svært kjølig. Nå er arbeidsforholdet avsluttet.
SPARKET: Forholdet mellom president Donald Trump og Jeff Sessions har lenge vært svært kjølig. Nå er arbeidsforholdet avsluttet. Foto: Evan Vucci

Justisminister Jeff Sessions sparket

Justisministeren går av etter ønske fra president Donald Trump. Det kan være dramatisk for den pågående Russland-etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppsigelsen ble i dag levert til stabssjef i Det hvite hus John Kelly.

Dette skjer dagen etter mellomvalget der demokratene tok over kontrollen i Representantenes hus, og republikanerne beholdt flertall i senatet.

Ifølge amerikanske medier vil Matthew Whittaker, Sessions stabsjef, ta over inntil videre.

«Etter ditt ønske går jeg av som justisminister», skriver Sessions i oppsigelsen, som er gjengitt av CNN.

Videre skriver han at han er beæret over å ha tjenestegjort som justisminister, og at justisdepartementet i hans tid «gjenopprettet og opprettholdt rettssikkerheten» i USA.

Trump annonserte annonserte at Whitaker tar over ansvaret, og sender en siste hilsen til Sessions.

«Vi takker Jeff Sessions for å ha tjenestegjort, og ønsker ham godt,» skriver presidenten.

Frykter for Mueller-etterforskningen

Frykten på demokratisk side i USA er nå et Trump vil gå etter Mueller-etterforskningen, der FBI-etterforsker Robert Mueller III undersøker om det var samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland før Trumps valgseier i 2016.

Den nå fungerende justisministeren Matthew Whitaker skrev for kort tid siden en kronikk for CNN der han hevder at etterforskningen har gått alt for langt. I kronikken oppfordrer Whitaker visejustisminister Rod Rosenstein, som har oversett etterforskningen, til å gjøre begrensende tiltak.

Demokratenes minoritetsleder i senatet, Chuck Schumer, mener Whitaker bør erklære seg inhabil.

– På bakgrunn av de tidligere kommentarene om å begrensninger, bør Mr. Whitaker erklære seg inhabil i sin tid som justisminister, sier Schumer i en uttalelse ifølge CNN.

Inhabil i Russland-etterforskningen

Forholdet mellom Sessions og Trump har vært svært kjølig så godt som hele Trumps presidentperiode, og justisministeren ble ofte utsatt for medieangrep.

Presidenten var tydelig frustrert over at Sessions var raskt ute med å erklære seg inhabil i Russland-etterforskningen.

– Han tok jobben og sa «jeg erklærer meg inhabil». Da tenkte jeg «hva slags mann er dette?», sa Trump i et intervju med Fox News i august.

På sikt vil det vanligvis være naturlig at visejustisminister Rod Rosenstein tar over, men Trump har flere ganger kritisert Rosenstein offentlig. Visejustisministeren har oversett Russland-etterforskningen ettersom Sessions erklærte seg inhabil.

Demokratenes leder i senatet, Chuck Schumer, ble spurt om oppsigelsen like etter at nyheten sprakk, og er klokkeklar i at han vil beskytte Mueller-etterforskningen

– Det ville skapt en konstitusjonell krise om dette er en forsmak på at de vil avslutte eller begrense Mueller-etterforskningen, og jeg håper president Trump og de han hører på avstår fra å gjøre det, sier Schumer ifølge CNN.

Jeff Sessions før han vitnet for senatets etterretningskomité i juni i fjor.
Jeff Sessions før han vitnet for senatets etterretningskomité i juni i fjor. Foto: Win Mcnamee

Mueller får en ny sjef

Det har vært knyttet stor spenning til hva som nå ville skje med Sessions. Mange har regnet med at justisministeren ville få fyken. Spørsmålet nå er om Trump vil ansette en justisminister som vil begrense eller avslutte Muellers Russland-graving.

– Med første øyekast er det uklart om dette påvirker Mueller-etterforskningen, sier USA-ekspert og rådgiver Tankesmien Agenda Thor Steinhovden.

– Når en ny justisminister er på plass vil det være tilnærmet å tro at vedkommende vil være den som skal holde oppsyn med spesialetterforskeren. Likevel vil jo ikke justisministeren være på plass på en stund, og da er spørsmålet om fungerende justisminister lar Rosenstein beholde ansvaret. Akkurat nå er det hele uoversiktlig, tror han.

Steinhovden mener også at presset på Rosenstein kan avta noe når en ny justisminister kommer på plass – om han ikke mister jobben først.

– Rosenstein har jo vært ute i hardt vær før, og Trump vil nok ønske å kvitte seg også med ham. Samtidig kan noe av presset på Rosenstein avta hvis Session sin midlertidige erstatter tar over ansvaret for Mueller-etterforskningen. Det kan dessuten tenkes at Trump vil spre sparkingene litt utover. Det ryktes jo at han også ønsker å kvitte seg med forsvarsminister Mattis, sier han.

Mueller har kun én sjef

– Jeff Sessions tror jeg kommer høyt opp på lista over ting Trump angrer på, selv om han ikke er så veldig glad i å innrømme feil, sa TV 2s USA-ekspert Hans Olav Lahlum kort tid før nyheten om justisministerens oppsigelse.

Sessions og Trump har den siste tiden kranglet åpenlyst, og presidenten har flere ganger Twitret om mistillit til sin egen utenriksminister.

– Men Trump har ventet med å kvitte seg med Sessions til etter valget, og det er én viktig grunn til det, sier Sofie Høgestøl og forklarer:

– Det er at Sessions har meldt seg inhabil i Russland-etterforskningen. Det betyr at han egentlig ikke er justisminister når det kommer til denne etterforskningen, det er det egentlig visejustisminister Rod Rosenstein som er, sier Høgestøl.

Det innebærer at heller ikke Rosenstein bør føle seg trygg nå. Det snakkes nemlig om at presidenten kanskje vil starte med blanke ark ved å kvitte seg med både justisministeren og visejustisministeren.

Og dét er ifølge Sofie Høgestøl veldig viktig:

– For da får Robert Mueller en ny sjef. Det er bare én person i hele verden som er Robert Mueller sin sjef, og det er en fungerende justisminister i USA.​